У Червону середу владика Богдан (Дзюрах) пригадав часи переслідування УГКЦ комуністичним режимом

25.11.2022, 08:45
Католики
У Червону середу владика Богдан (Дзюрах) пригадав часи переслідування УГКЦ комуністичним режимом - фото 1
23 листопада в усій Католицькій Церкві молилися за переслідуваних християн у світі. Ця середа називалася Червоною, щоб підкреслити безневинну пролиту кров ради Христа. У день вшанування жертв, які загинули за приналежність до Христової Церкви, владика Богдан, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, пригадав часи переслідування УГКЦ комуністичним режимом.

«Наша Церква була однією з найбільш переслідуваних релігійних спільнот світу. Бо одним розчерком диктаторського пера чотиримільйонна спільнота віруючих була поставлена поза законом. Всі єпископи в одну ніч були заарештовані, сотні священників і тисячі боголюбивих мирян, богопосвячені особи зазнали жорстоких утисків і переслідувань Христа ради і за свою вірність Католицькій Церкві», — сказав проповідник.

Владика Богдан окреслив фактори, які стали джерелом сили для народу і не дали ворогові звершити ліквідацію Церкви Христової в Україні: «Пасхальне таїнство здійснилося в історії нашого народу і нашої Церкви. І ми сьогодні, як ніхто інший, можемо свідчити про силу воскресіння, яка діяла в житті та історії нашої Церкви і нашого народу. І тим, що ми були такою переслідуваною спільнотою, а відтак — воскреслою спільнотою на очах у всього світу, ми завдячуємо не нашим людським прикметам і якостям, а Божій силі, — силі благодаті Святого Духа, якою ми були покріплені завдяки жертві ісповідників віри нашої Церкви і завдяки молитвам мільйонів християн в усьому світі, які в ті часи жорстоких переслідувань нашої Церкви про нас пам’ятали, за нас молилися, з нами солідаризувалися», — підкреслив єпископ.

А відтак, маючи такий досвід переслідування за віру в Христа та досвідчивши Божу дію в ті часи і людську солідарність, архиєрей закликав присутніх у храмі пам’ятати про тих, кого сьогодні у світі переслідують за їхнє християнство.

Владика Богдан звернувся до присутніх із проханням бути голосом християн, яких позбавили голосу і прав у місцях їхнього перебування. «Наш голос, як християн, має бути скерований не тільки до неба — до Бога, а й до сильних цього світу, які часто борються за права різних груп людей, але недобачають найбільш потоптаних прав, а саме — прав переслідуваних християн», — сказав єпископ.

Після Літургії архиєрей зі священнослужителями та вірними помолилися панахиду за жертв, які невинно загинули за свою приналежність до Христової Церкви.

Додамо, Папська фундація «Допомога Церкві у потребі» розпочала ініціативу «Червона середа» з метою привернути увагу до ситуації переслідуваних християн по усьому світі. Цього дня визначні пам’ятки світу підсвічують червоним кольором на честь сучасних мучеників віри Христової.