У Збройних силах України зберігається харчування за каталогом, але незабаром планується розробити 16 тижневих меню з урахуванням релігійних або етнічних потреб військових.
Про це розповів заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє Суспільне.
"Ми зберігаємо харчування за каталогом, але в майбутньому будемо закуповувати його за категоріями, тобто окремі молочні продукти, окремо м'ясо. Це дозволяє першочергово працювати з виробниками напряму, без посередників — це наша мета. По-друге — це якість. В агенції (Державний оператор тилу — ред.) планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб", — сказав Кліменков.
За словами урядовця, у питанні впровадження якісного харчування, Україна запозичує досвід у країн НАТО. Як приклад Кліменков навів досвід Сполучених Штатів, де до розробки меню для військових залучаються спеціалізовані інститути, які мають технологічну та наукову базу.
"Ми також плануємо зробити найкращі раціони для наших військових за етнічними та релігійними вподобаннями. Тож у планах – запозичити досвід наших партнерів і залучити відповідних спеціалістів для спільних проектів. Розробкою меню для військових будуть займатися фахові організації", – сказав Кліменков.
Заступник міністра оборони підкреслив, що постачання у військо має бути безперебійним та якісним.
"Ми погоджуємося, що це комплексне питання. Ми вже змінили підходи в закупівлі. Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати й польові кухні. Тобто у військових частинах, які знаходяться у зоні бойових дій має бути фахова людна, яка б забезпечила дотримання умов приготування, зберігання їжі. Ми працюємо над усіма цими питаннями. Зміни будуть. Ми зробимо все, аби наші бійці харчувалися лише найкращим", – сказав Кліменков.