УГКЦ проводить політику експансії — митрополит РПЦ

06.10.2010, 16:53
УГКЦ проводить політику експансії — митрополит РПЦ - фото 1
Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон розповів про враження від засідання Змішаної комісії з православно-католицького діалогу, яке відбулося у Відні.

Митрополит ІларіонГолова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон розповів про враження від засідання Змішаної комісії з православно-католицького діалогу, яке відбулося у Відні. Загалом, він зазначив, що говорив би про результати засідання «стримано» та наголосив, що між православними і католиками наділі головної залишається проблема греко-католиків, зокрема УГКЦ.

«У 1990-і роки в рамках роботи Змішаної комісії були прийняті важливі заяви щодо питання унії, які, як всі тоді сподівалися, поставлять крапку в багатолітніх суперечках. Проте греко-католики не захотіли їх прийняти як керівництво до дії. І сьогодні ми можемо спостерігати продовження експансії Української Греко-Католицької Церкви на території Східної України, де уніати ніколи не відігравали навіть найменш значної ролі», — зазначив митрополит Іларіон в інтерв’ю офіційному сайту Московської Патріархії.

Владика РПЦ наголосив, що про намагання УГКЦ «поповнити свої лави за рухунок православних віруючих» промовисто свідчать і перенесення «греко-католицької архиєпископії» зі Львова до Києва, і «наполегливі спроби добитися статусу Патріархату».

Митрополит Іларіон наголосив, що в РПЦ, «як і колись, переконані, що лише свідома відмова греко-католиків від політики експансії дозволить врегулювати проблеми, які ускладнюють на сьогодні православно-католицькі відносини».

Прокоментував владика і ситуацію з будівництвом храму УГКЦ в Одесі, назвавши це «шумихой», яку підняли греко-католики та яка дивує. «Невже їм не відомо, що реальні проблеми і реальні порушення прав віруючих мають місце не в Одесі, а, наприклад, у Львові? Після насильницького захоплення православних храмів уніатами в 90-х роках Українській Православній Церкві в результаті політики місцевої влади того часу не було надано в Львові жодного храму, ні навіть ділянки під їх будівництво. Ми дуже сподіваємося, що незабаром ситуація зміниться, але всі ці роки наша Львівська єпархія не має кафедрального собору. При цьому чисельність прихожан Української Православної Церкви в Львові неспівмірна з чисельністю уніатів в Одесі», — додав митрополит Іларіон.

Повний текст інтервю читайте на РІСУ.