• Головна
  • Новини
  • Предстоятель УПЦ КП закликає Главу УПЦ (МП) до створення єдиної помісної Церкви...

Предстоятель УПЦ КП закликає Главу УПЦ (МП) до створення єдиної помісної Церкви

28.07.2011, 09:45
Предстоятель УПЦ КП закликає Главу УПЦ (МП) до створення єдиної помісної Церкви - фото 1

«Будь-які заклики до входження Київського Патріархату під московський омофор безперспективні – Священноначаліє РПЦ не раз показало і продовжує доводити своїми діями в Україні, Естонії, Молдові, Грузії та й у всьому Вселенському Православ’ї, що для Московського Патріархату зараз головне не благо Церкви, а утвердження "Русского мира" як політичного знаряддя впливу Москви на пострадянському просторі», - йдеться у зверненні Патріарха Філарета.

Владики Філарет і ВолодимирПатріарх Київський і всієї Русі-України Філарет від імені Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату звернувся до Митрополита Володимира (Сабодана), духовенства та мирян Української Православної Церкви Московського Патріархату із закликом продовжити конструктивний діалог з метою утворення єдиної помісної Православної Української Церкви. Про це повідомляє Український тиждень з посиланням на сайт УПЦ КП.

«Від імені Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату вкотре звертаюся до вас із закликом до продовження конструктивного діалогу з метою подолання церковного розділення», - підкреслюється у зверненні Патріарха Філарета.

«Ми незмінно готові до відновлення діалогу та очікуємо від УПЦ (МП) конструктивних дій в цьому напрямку», - стверджує Глава УПЦ КП.

«Разом з тим, ми переконані, що єдиним вірним шляхом для відновлення церковної єдності є такий діалог, остаточною метою якого стане утворення єдиної помісної Православної Української Церкви, об’єднаної навколо Київського престолу», - йдеться у зверненні.

У документі також зазначається, що останні події в українському релігійному житті «дають змогу ще раз переконатися – в "українському питанні" Московська Патріархія діє не за приписами канонів і не на користь православ’я, а з точки зору політичних інтересів збереження влади в "Русском мире"».

«Тому будь-які заклики до входження Київського Патріархату під московський омофор безперспективні – Священноначаліє РПЦ не раз показало і продовжує доводити своїми діями в Україні, Естонії, Молдові, Грузії та й у всьому Вселенському Православ’ї, що для Московського Патріархату зараз головне не благо Церкви, а утвердження "Русского мира" як політичного знаряддя впливу Москви на пострадянському просторі», - йдеться у зверненні Патріарха Філарета.

«Ми бажаємо церковної єдності в Україні. Але вона не дорівнює підлеглості Московському Патріарху. І все більше людей в Україні, в тому числі й у вашому середовищі, це розуміють», - зазначається в документі.