• Головна
  • Новини
  • Покровський монастир УПЦ у Києві вирішив знести історичні ворота...

Покровський монастир УПЦ у Києві вирішив знести історичні ворота

01.03.2012, 11:42
Покровський монастир УПЦ у Києві вирішив знести історичні ворота - фото 1
З відповідним проханням до комісії Київради з питань культури і туризму звернулася настоятелька Свято-Покровського жіночого монастиря ігуменя Калісфенія.

pokr_brama.jpgГоловний вхід в Свято-Покровський жіночий монастир Української православної церкви - ворота - пам`ятка XIX в., розташовані в пров. Бехтерєвському, 15, потребують термінової реставрації. Монастир же хоче замість історичних воріт побудувати нові цегляні, прямокутної форми. З відповідним проханням до комісії Київради з питань культури і туризму звернулася настоятелька Свято-Покровського жіночого монастиря ігуменя Калісфенія (Т.Т. Шамайло).

Як повідомив голова комісії Олександр Бригинець, ворота Покровського монастиря хоча і мають привабливий зовнішній вигляд, але на думку представників монастиря, вкрай небезпечні. Оскільки всі приміщення монастирського комплексу знаходяться в муніципальній власності, то монастир звернувся з проханням замінити старі ворота на цегляні зі зміною профілю воріт (у тому числі і для зручності проїзду технологічного транспорту).

«Зрозуміло, що ні про яку реконструкції або перебудови воріт не може йти й мови, оскільки це пам`ятка, яку можна лише реставрувати. А ось виділити гроші для приведення в порядок технічного стану цих воріт вкрай необхідно», - підкреслив Бригинець.

Він нагадав, що проблеми з історичними воротами в Києві виникають не вперше.

«У 2007 році в Києво-Печерській Лаврі були зруйновані ворота в Нижніх Печерах, зведені в 1850 році. Київські чиновники не змогли вчасно відреагувати на поганий стан воріт Лаври і в результаті ми їх втратили. Якщо в бюджеті не знайдуться гроші на реставрацію воріт, то влада своєю бездіяльністю зруйнує ще одну визначну пам`ятку, за руйнування якої ніхто не буде покараний», - заявив Бригинець. Про це інформує «Kievpress.net».