Важлива духовна присутність із Богом, а не наїдки

03 травня, 17:10
Важлива духовна присутність із Богом, а не наїдки - фото 1
Другого травня у православних, греко-католиків і левової частки протестантів розпочався особливий передвеликодній триденний період. У четвер Страсного тижня християни згадують Тайну вечерю Сина Божого в людській подобі із дванадцятьма його учнями, а також те, як Юда зрадив Христа за тридцять срібняків.

Джерело: Радіо Накипіло

Володимир Носков

Страсна п’ятниця — день скорботи. Цього дня віряни читають глави Біблії, де описано розп’яття Ісуса на Голготі із двома розбійниками за звинуваченням прокуратора Понтія Пілата. Уже розп’ятий на хресті, потерпаючи від болю, Христос вигукнув до Отця Небесного: «Отче, прости їм, бо не відають, що чинять».

Субота в Страсному тижні — тиха й велика. Цього дня згадують смерть Христа й те, як дух Спасителя спустився в пекло й вивів звідти душі праведників.

У неділю світле свято — Воскресіння Христове. Про Великдень оповідає відомий епізод Євангелія, коли Марія Магдалина на третій день після смерті Спасителя разом із двома іншими жінками прийшла до печери, де було поховано Ісуса Христа, щоб помазати Його тіло ароматною олією, і побачила, що камінь від печери відсунуто. Увійшовши до печери, жінки побачили там янгола в білому одязі, який сповістив їм, що Ісус воскрес. І так чутка про воскресіння Христа від учнів до їхніх учнів, від одного покоління християн до наступного поширилася світом аж до наших днів.

Під час великої війни, коли навколо так багато горя, болю та сліз, біблійні притчі та Христові проповіді до учнів і нас, його послідовників, набувають нових сенсів. Тому священники й пастори закликають не надто захоплюватися маячнею щодо приготувань наїдків на святковий стіл і прибирання до блиску тощо. Цими днями важливіша духовна присутність із Богом, важливо прийти до церкви й розділити свято разом з усіма мирянами. Як це можна зробити у великодні дні — розповів архієпископ Харківський і Слобожанський Православної церкви України Митрофан.

На Великдень у Харкові буде зачинено всі кладовища й меморіальні комплекси, які перебувають на балансі комунального підприємства «Ритуал». Жителям міста рекомендують не ходити на цвинтарі й меморіали протягом усіх Великодніх свят і поминальних днів. Про це повідомили у пресслужбі Харківської міської ради з посиланням на КП «Ритуал».

«В умовах, коли ворог посилює ракетні атаки й удари безпілотниками по критичній і цивільній інфраструктурі Харкова, це допоможе убезпечитися від непередбачуваних обстрілів», — пояснили в міськраді.

Найважливіше — очистити свою душу

Напередодні Великодня священники закликають не надто захоплюватися приготуваннями святкового столу чи прибиранням домівок до блиску. Цими днями духовники рекомендують присвятити себе Богові, прийти до церкви і розділити це свято разом з іншими віруючими.

«Найголовніше, що ми маємо зробити протягом цих останніх трьох тижнів перед Великоднем — це очистити свою душу від гріхів, щоб з чистим серцем і душею зустріти це велике свято», — говорить архієпископ Харківський та Слобожанський Православної церкви України Митрофан.

Священник наголошує на важливості таїнства сповіді: «Це таїнство сповіді, де людина йде до будь-якого священика і говорить про свої гріхи перед Богом. Священик — це посередник між Богом і людиною. Таким чином людина готує свою душу до воскресіння Христового. Людина повинна прийти до церкви особливі дні Великого Посту, посповідатись, попросити пропрощення і підготувати свою душу і серце до Великого Свята».

О котрій починаються ранкові служби, щоб людям зібратися?

Великодня служба у храмах Харкова розпочнеться після закінчення комендантської години. Тобто святкове богослужіння в церквах відбуватиметься з 6.00. Освятити ж Великодні кошики віруючі зможуть з другої половини дня суботи і протягом дня неділі.

«Вже третій рік поспіль ми зустрічаємо це велике свято під час повномасштабної війни. російські агресори, російські сатаністи, вбиваючи наших людей, не дають нам можливості нормально жити. Тому є комендантська година і ми повинні дотримуватися тих умов комендантської години, адже на Слобожанщині постійно прилітають ракети», — пояснює архієпископ Харківський та Слобожанський Православної церкви України.

Що потрібно покласти до Великоднього кошика?

Щодо вмісту Великоднього кошика, то священник наголошує на тому, що в ньому в жодному разі не може бути спиртних напоїв.

«Ми молитву читаємо: «благослови паску, яйця, сир, ковбасу, м’ясо… Щодо алкогольних напоїв, ми ж маємо зустріти Воскресіння Христове, а не алкогольні напої. Просто сьогодні все вже у нас перетворюється в таку буденність. І свято закінчується тим, що треба випити. А свято є для того, щоб подякувати Богу за всі його благодіяння в цей день, коли він воскрес і переміг смерть», — переконує очільник Харківської єпархії ПЦУ.

Про обіди на цвинтарях

Щодо традиції людей влаштовувати обіди на кладовищах, отець Митрофан говорить, що їсти на цвинтарі не варто.

«Ця традиція більш поширена від Києва на Схід. Я служив на Західній Україні, там такого немає. Цвинтар — це святиня, місце спочинку наших рідних, близьких. Ми повинні йти туди для того, щоб віддати їм шану, пам’ятати про них. І найголовніше в ці дні — молитися Богові за спокій душі померлих. А обіди якісь і паски — покійнику цього не треба. Він пішов у вічність, а тіло його відпочиває», — закликав архієпископ Харківський та Слобожанський Православної церкви України.

Про освячення пасок для військових

Архієпископ Харківський та Слобожанський Митрофан освятив паски для військовослужбовців, які перебувають на фронті. Щоб українські воїни могли відчути свято Великодня до закупівлі пасок залучили військові адміністрації, волонтерів і навіть Православну церкву Америки.

«Наші адміністрації, волонтери дуже багато випекли пасок. Ми вже освячували більше двох тисяч пасок, які кадети пекли. Будемо ще понад дві тисячі освячувати. Відгукнулася Православна церква Америки, яка теж нам допомогла фінансово, для того, щоб ми мали можливість придбати паски для наших захисників та захисниць, які на передовій захищають нашу країну», — розповів священник.

Привітання від архієпископа Харківського та Слобожанського ПЦУ Митрофана

Під час ранкового етеру на Радіо «Накипіло» отець Митрофан привітав всіх віруючих із Великоднем і подякував українським воїнам.

«Дорогі возлюблені брати і сестри, дорога Слобожанщина, я сьогодні хочу привітати вас усіх з наступаючим великим святом Воскресіння Христового. В непростий час ми святкуємо, тому що третій рік поспіль ми святкуємо в неоголошеній повномасштабній війні. Ми святкуємо це свято, ми бачимо те, що Господь прийшов в цей світ заради нашого спасіння. Він прийняв муки, хрест, триденне погребіння, але Він воскрес і доказав тим, що Він переміг смерть. Хочу подякувати нашим захисникам та захисницям за можливість святкувати це свято. Тому нехай воскреслий Господь допоможе і руками наших захисників визволить нашу країну від ворога і дарує нам справедливий мир», — побажав священник українцям.

Слухайте розмову із владикою на Радіо «Накипіло».