Created with Sketch.

БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ, «ЧИСЛО ЗВІРА» ТА «ОЗНАКИ КІНЦЯ СВІТУ»

14.06.2017, 10:13

Звичайно, існують «зовнішні загрози, на які треба реагувати і остерігатись». Так, це правда. Але що нам, ХРИСТИЯНАМ, можуть зробити будь-які ЗОВНІШНІ загрози, якщо всередині у нас живе Христос, якщо ми живемо благодаттю Бога, якщо ми не піддаємося гріху? Як казав Апостол Павло «Коли Бог за нас, хто проти нас?» (Рим 8, 31).

Як ставитися до біометрики? Так само, як і до будь–якої іншої інформації про нас, яка є у публічному просторі і потрібна для суспільного блага. Що таке «біометричні дані», якщо по–суті? Це дані, які дозволяють набагато швидше ідентифікувати особу і допомогти їй, якщо виникне така потреба. Або швидше ідентифікувати її і затримати, якщо особа порушить закон. Тобто для християн — це просто «буття у правді» і немає чого боятися, якщо ти живеш у правді, згідно заповідей та згідно законодавства.

Щодо чисел, то не існує ані магічних чисел, ані хороших, ані поганих. Є «улюблені», є «символічні», але одні і другі — це чисто суб'єктивне поняття. Улюблені — для одних, але необов'язково для інших. Символічні — у конкретному контексті, а не взагалі, завжди і всюди. Якщо у Святому Письмі якісь числа символічні чи мають негативне значення — то вони такі у тому конкретному біблійному контексті, а не у кожному моменті. Те ж саме стосується «числа звіра» — 666 з Книги Одкровення. Самі по собі цифри 6 чи навіть число 666 не мають жодного негативу. Натомість у конкретному контексті, в якому писалася Книга Одкровення, це мало свою символіку і значення.

Скоріше за все, як говорить більшість сучасних дослідників, число 666, записане гебрайською, дає скорочення імені «Нерон», тобто імператора, який найбільше переслідував християн у І ст., і став уособленням зла. Зрештою, деякі ранні манускрипти мають не 666 у тексті Об'явлення Йоана Богослова, а 616. Про це теж говорить у ІІ ст. св. Іриней Ліонський, вважаючи, щоправда, що це якась помилка.

Часом стаються з цього дослівного прив'язування до чисел кумедні випадки. У 1998 році на прохання віруючих храму Трійці Живоначальної у Воронцові номер московського автобусного маршруту, що проходить біля храму, був змінений з 666 на 616, тобто з одного варіанту «числа звіра» на інший. І нічого їм не сталося, їздили спокійно.

Деякі пояснення.

1. Число 666 чи 616 відносить не «тільки до імператора Нерона», але Нерон був «уособленням зла», із–за того, що був ворогом християн, а отже і Христа. Тому символ 666 сьогодні можна перекласти як «недосконалість», або «гріх». Перш за все – це мій особистий гріх проти Христа, це моя недосконалість. Звичайно, у людини є спокуса шукати зло назовні, чи гріхи інших проти Христа, проте ми, християни, повинні перш за все дивитися на власні гріхи, особливо смертельні, які чинять нас «ворогами Христа» і Його Слова, а отже символічно, вчиняючи гріх, починаємо бути носіями «666». Тому «звір» – це не є історичний момент, чи «якийсь антихрист» (дослівно противник Христа) – це перш за все звір, що сидить в нас самих, коли ми стаємо «противниками Христа». І так, це стосується всіх без винятку, «малих і великих, багатих і вбогих, вільних і рабів», а з «знамено на їхню правицю або на їхні чола» – це злі «вчинки і помисли» («рука і чоло»). І тут нас не виправдовують жодні «глобалізаційні процеси», в яких ми пробуємо шукати «звіра» – ми повинні бути вірні Христу, не зважаючи на жодні процеси.

2. «Маємо бути обережні щодо подій і процесів» – так, але передусім, ми не повинні боятися, а тим більше демонізувати події і процеси. Світ завжди жив своїм життям, а християни – своїм. І постійно теж була група християн, яка в певних подіях вбачала апокаліптичні елементи і ознаки кінця світу. А момент кінця світу «не знає ніхто, тільки Отець Небесний». Нам же Христос заповів «чувати», тобто молитися, перш за все молитву «Отче наш», яку навчив своїх учнів. І так, це правда, що «знання Писання можуть не вберегти від помилки, навіть дуже грубої, якщо духовні очі засліплені й серце затверділе». Тому і ми повинні постійно чувати, щоб не втратити з очей Христа, і не перекинутися на пошук «звірів» у світі, у державах чи в якихось системах. Христос виразно сказав про відношення християн до ворожого світу – просто не чиніть так, як той світ: «Ви знаєте, що ті, яких вважають князями народів, верховодять ними, а їхні вельможі утискають їх. Не так воно хай буде між вами, але хто з–між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з–між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх» (Мк 10, 42–44).

3. «Чому в електронних системах використовують саме число 666?» . В електронних системах використовують різні цифри і числа, але хтось звертає увагу, вириваючи з контексту, лише на одне, «болюче» для нього число. Це і радикальні ортодокси, які протестували під стінами парламентів різних країн, і догналіти у нас – і ті, і інші побачили там «антихриста». Чим же для комп’ютерних електронних систем є число «666»? Просто дуже зручним засобом, який має у собі багато математичних можливостей (ділиться на 6, на 3, на 2, на 33, на 333, 222, 22, 11 і т. д.). Ось що пише один програміст у своєму рефераті: «Система числення – це система запису чисел за допомогою певного набору цифр. Будь–яка система числення має певний набір цифр і правил їх записування. Загальну кількість усіх цифр системи називають її основною. Поряд написані цифри утворюють число. У конкретному числі кожна цифра займає певну позицію. Якщо та сама цифра має різне значення залежно від позиції, то таку систему числення називають позиційною. Розглянемо, наприклад, число 666. цифра 6 повторюється у числі 3 рази і щоразу вона має інше значення». Це десяткова система числення, тобто позиційна. Ще є двійкова, ще є нульово–одинична і т. д. Нічого спільного будь-які числа там у будь–якій системі не мають з біблійним символом «666», тобто з «ворожістю до Христа».

Якщо хтось дуже хоче, то побачить «666» всюди і припише йому «диявольщину. Ось декілька прикладів.

666 – сума всіх чисел на рулетці.

666.66 MHz – одна з частот шини передачі даних в комп'ютерах.

Можна теж гратися з додаванням, відніманням, діленням та множенням різних чисел, а також цифр, які стоять поряд в одному числі, то теж вийде, якщо сильно захотіти, «666». Наприклад, маніпуляції з цифрами від 1 до 9: 1+2+3=«6»; 4+5+6=15; (15=1+5= «6»); 7+8+9=24, (24=2+4=«6») – ось і три шістки, 666.

Або ще ось:

666 є сумою квадратів перших простих чисел:

22 + 32 + 52 + 72 + 112 + 132 + 172 = 666.

666 дорівнює різниці та сумі шостих ступенів перших трьох натуральних цифр: 16 − 26 + 36 = 666.

666 дорівнює сумі своїх цифр та кубів своїх цифр:

6 + 6 + 6 + 63 + 63 + 63 = 666.

666 можна записати дев'ятьма різними цифрами: двома шляхами – у зростаючому напрямку та одним – у спадному:

1 + 2 + 3 + 4 + 567 + 89 = 666

123 + 456 + 78 + 9 = 666

9 + 87 + 6 + 543 + 21 = 666

Сума всіх цілих чисел від 1 до 36 включно — 666....

В логотипі Діснею можна помітити 666. В новому лого Хрома – теж. І т. д. і т. п.

Тому так, «маємо зберігати пильність і своїм життям та вчинками бути з Христом», особливо не піддаватися різним псевдо-християнським пошукам зла, там, де його немає, але бачити його там, де воно насправді є. В цьому і проявляється стратегія «батька брехні», диявола: відвернути увагу послідовників Христа від справжньої проблеми, і звернути на псевдо–проблему, шукати зло в цифрах, у «гарі поттері», у «чіпах», і забути про свій гріх, який є головною причиною смерті Христа на хресті. На жаль, як видно, стратегія непогано працює.

І ще, коли, коли я говорив про «законодавство», ставлячи його поряд з заповідями, то звичайно мав на увазі «нормальне законодавство», як ото «заборона перевезення наркотиків», «заборона переходу на червоне світло», «заборона контрабанди» тощо. Тобто, в даному випадку, під «нормальним» законодавством розуміється те, що можна поставити на одному рівні з заповідями Божими, бо дійсно, деколи закони держави несумісні з заповідями. Тому порушення таких «нормальних» (з точки зору заповідей) законів, є порушення одночасно заповідей.

Як же бути однак з зовнішніми «знаками», про які говорив Христос на які повинні зважати його учні: «Ви почуєте про війни та воєнні поголоски… Народ бо на народ повстане й царство на царство. Голод, чума та землетруси будуть по різних місцях… бо встануть лжехристи та ложні пророки, які чинитимуть великі знаки й чуда, щоб, коли можна, звести навіть і вибраних» (Мт 24, 6. 7. 24; пор. Мк 13, 5-37)? Або у іншому місці «Про день же той чи годину - ніхто не знає: ні ангели на небі, ані Син, – тільки Отець. Глядіть же, чувайте, не знаєте бо, коли той час настане» (Мк 13, 32-33)? Хтось з цього виводить цілком помилкове судження, що мова лише про «день і час», а не про «рік чи період», а отже можна по якихось знаках, як наприклад видання людям біометричних паспортів, судити, що наблизився кінець світу. Сказано: НІХТО не знає ВЗАГАЛІ: «А про той день і годину ніхто не знає, ані ангели небесні, – лише один Отець» (Мт 24, 36). І належить триматися контексту сказаного. А Христос при цих словах говорив: «Глядіть же, не ТРИВОЖТЕСЯ, бо треба, щоб це все сталося, але це НЕ КІНЕЦЬ ще» (Мт 24, 6). Знаки, такі як війни, голод, «повстання народу на народ» і т. д. – це було ПОСТІЙНО після Христа. Тобто, як вчить Церква, ми вже, після Христа, живемо в ОСТАННІХ часах. Ми ПОСТІЙНО повинні чувати, а не лише коли узримо якісь «знаки», бо ці знаки є завжди. Христос прийшов у цей світ, коли «сповнився час»: «Як же сповнився час, Бог послав свого Сина» (Гал 4, 4), тобто Його прихід відбувся в «останні часи» цього світу.

Звичайно, є також «зовнішні загрози, на які треба реагувати і остерігатись». Так, це правда. Але що нам, ХРИСТИЯНАМ, можуть зробити будь-які ЗОВНІШНІ загрози, якщо всередині у нас живе Христос, якщо ми живемо благодаттю Бога, якщо ми не піддаємося гріху? Як казав Апостол Павло «Коли Бог за нас, хто проти нас?» (Рим 8, 31). А далі пише: «Хто нас відлучить від Христової любові? Горе чи утиск, чи переслідування, чи голод, чи нагота, чи НЕБЕЗПЕКА, чи меч?» (Рим 8, 35). І нарешті додає: «Бо я певний, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні князівства, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні висота, ні глибина, ані інше якесь створіння не зможе нас відлучити від Божої любови, що в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рим 8, 38-39). Ніякі ЗОВНІШНІ сили, ніякі зовнішні «666» нічого не в змозі нам вчинити, поки ми ВНУТРІШНЬО вірні Христу, поки ми є членами Його Тіла, тобто є охрещені, поки ми освячуємося Таїнствами, навертаємося, сповідаємося, причащаємося. Саме тому і не належить боятися ніяких зовнішніх «звірів». Єдине, що нам насправді загрожує, це наша особиста згода зрадити Христа і Його Євангеліє. Диявол безсилий перед благодаттю Христовою – і про це все Євангеліє, бо Христос переміг диявола силою своєї смерті і Воскресіння! Тому ті, які у Христі, ті у безпеці.

 

Читайте також