Мальтійці забезпечують схід України польовими кухнями
«Розпочався проект з забезпечення польовими кухнями відразу після Майдану, взимку у 2014 році, коли ми відправили польову кухню до Маріуполя, - розповідає РІСУ керівник Мальтійської служби допомоги в Івано-Франківську Роман Яручик. – Це була допомога для величезної кількості потребуючих після того, як до нас звернулися місцеві волонтери. Відтоді маємо в Маріуполі в осередку Мальтійської допомоги три польові кухні, які миттєво починають діяти при необхідності».
Як пояснює пан Роман, польова кухня – це машина-конвеєр з рентабельністю при обслуговуванні понад 300 порцій їжі до 1000 щоденно і від декількох днів. Отже, у східному регіоні України є осередки, де вміють працювати у разі потреби з такими кухнями. Є такі в Маріуполі, Южноукраїнську, Запоріжжі, Краматорську. Ще одну кухню доправили днями в Рубіжне, на Луганщині.
«Це наш найпівнічніший східний стратегічний кордон з величезною «сірою» зоною і величезною кількістю людей, які потребують особливої підтримки, - каже він, - Осередок місцевих волонтерів-мальтійців пройшов в Івано-Франківську повноцінний курс навчання роботи на польовій кухні, тому готовий працювати самостійно. При потребі до них на допомогу прибудуть колеги з інших регіонів України».
А доправляли кухню на Луганщину за допомогою причепа дві доби – майже 1600 кілометрів. Це не так просто. Були технічні проблеми. Але, як кажуть мальтійці, самі вони є достатньо мобільні, бо звикли багато їздити, тому впоралися з усім.
В планах Мальтійської служби розвиток гуманітарних проектів, своїх місцевих осередків, розвиток громадянського суспільства, підтримка молоді, бо в руках молодих людей - майбутнє.
Додамо, що комерційна вартість польових кухонь становить близько 10 тисяч євро кожна. Вони обладнані таким чином, що можуть обслуговуватись твердим паливом, а також газом і дизпаливом.