Митролит Епіфаній назвав місце, де під час пандемії можна чудово відпочити та духовно відновитись

Місце, де поєднана краса Божого храму та природи - фото 1
Місце, де поєднана краса Божого храму та природи
Через падемію українці цього літа стали невиїздними. Однак чудово відпочити можна, не виїжджаючи із столиці. Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній, принаймні, вважає, що у Києві є одне місце, де можна гарно провести час та духовно відновитись.

Про це першоєрарх написав у себе на Фейсбуці.

"Особисто для мене таким місцем у Києві є Видубицький монастир, де поєднана краса Божого храму та природи. Архітектурний ансамбль святині із трьох боків оточений крутими схилами Національного ботанічного саду. А з четвертого боку, що на заході від монастиря, видніється величний Дніпро. Ця місцевість чарівна та різноманітна в усі пори року. Зокрема влітку на території монастиря квітнуть троянди. За ними ретельно доглядають монахи та послушники обителі, звільняючи від бур’янів. Коли приходжу сюди перепочити, то роздумую, звертаюся до Бога у молитві, адже саме Господь зміцнює всіх нас, надихає та звільняє душу від сум’яття, наче від бур’янів", - зазначив першоєрарх.
Предстоятель ПЦУ назвав критерій гармонійного відпочинку.

"Тож молитва – необхідна для відпочинку духом, адже позбавляє тривоги, збентеженості, багатьох страхів та переживань. Гармонійний відпочинок потрібен не лише для тіла, але й для нашої душі, на яку часто впливають різноманітні стресові ситуації та спокуси, що мають властивість руйнувати, ранити, якщо ми піддаємося їм. Молитва, натомість, відновлює та заспокоює, а також робить сильнішими у боротьбі зі стресом та гріхом, - поділився досвідом Митрополит.

"Пригадайте також, що на сьомий день створення світу Господь спочив: «І звершив Бог до сьомого дня діла Свої, які Він робив, і спочив у день сьомий від усіх діл Своїх, які чинив. І благословив Бог сьомий день, і освятив його, бо спочив від усіх діл Своїх, які Бог чинив і створював» (Бут. 2: 2 – 3). Бог показує нам приклад кропіткої праці, після якої необхідно перепочити. І ми, як християни, досі у сьомий день тижня, у неділю, відпочиваємо від усіх буденних справ, щоби присвятити день духовному відновленню – у молитві, зокрема на Божественній літургії.

Розумію, що багато із вас втомились цьогоріч і від труднощів, що спричинила пандемія. На жаль, вона продовжує змінювати плани і на відпочинок. Проте це спроба навчитись відпочивати, звільняти свої думки, знімати напругу у рідних знайомих місцях, які можна відкрити для себе з іншого боку. І головне – не забувати про духовне оновлення, яке нам приносить щира розмова із Богом", - наголосив Предстоятель ПЦУ Епіфаній.