• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск у Навечір’я Різдва Господнього говорив про всесвітню потребу ніжності...

Папа Франциск у Навечір’я Різдва Господнього говорив про всесвітню потребу ніжності

25.12.2014, 11:05
Папа Франциск у Навечір’я Різдва Господнього говорив про всесвітню потребу ніжності - фото 1
«Чи є у нас відвага, щоби з чуйністю прийняти важкі ситуації та проблеми людей довкола нас, чи ми радше воліємо рішень безособових, можливо — дієвих, але позбавлених євангельського тепла?» — запитував Папа під час Пастирки у базиліці св. Петра у Ватикані.

«Чи є у нас відвага, щоби з чуйністю прийняти важкі ситуації та проблеми людей довкола нас, чи ми радше воліємо рішень безособових, можливо — дієвих, але позбавлених євангельського тепла?» — запитував Папа під час Пастирки у базиліці св. Петра у Ватикані.

Різдво_Папа.jpgВін нагадав, що літургія Навечір’я Різдва Господнього представляє нам народження Спасителя як «світло, що пронизує і розсіює найбільшу тьму», і підкреслив, що джерело темряви, яка оточує світ, виводиться з прадавньої ночі. Папа вказав на перший гріх людства, коли рука Каїна, засліпленого ненавистю, завдала смертельного удару братові Авелю. «Отак хід історії був позначений насильством, війнами, ненавистю, переслідуванням», — сказав Папа.

Святіший Отець нагадав, що то «Бог є Отцем, і Його терпелива вірність сильніша за темряву і зіпсуття». «У цьому полягає звістка ночі Божого Народження. Богу чужий вибух гніву і нетерпеливості; Він завжди на місці, як батько з притчі про марнотратного сина, в очікуванні, аж поки помітить здалеку повернення втраченого сина», — пояснив Папа.

Посилаючись на фрагмент із Євангелія від св. Луки, в якому ангели проголошують пастухам народження Відкупителя: «Ось буде вам знак: знайдете дитя, сповите в пелюшки, яке спочиває у яслах», — Франциск підкреслив, що цим «знаком» є смирення Бога, доведене до краю. «Це любов, з якою Він тієї ночі прийняв нашу слабкість, наші страждання, наші страхи, наші прагнення й наші обмеження», — зазначив Папа, а послання, на яке всі чекали, він назвав «ніжністю Бога». «Бог, який дивиться на нас очима, повними любові, який приймає нашу біду, Бог, закоханий у нашу малість», — сказав Папа.

Святіший Отець нагадав, що у Вігілію, коли ми споглядаємо новонароджене Немовля, Церква заохочує нас до роздумів. «Як ми приймаємо ласкавість Бога? Чи дозволяю я, щоб Він дійшов до мене, обійняв мене, а чи я перешкоджаю Йому наблизитися до себе?» — запитав Франциск, і додав: «Однак найважливішим є не шукати Його, а дозволити, аби то Він мене знайшов, обдарував сердечною ласкою, приголубив». «Як сильно нинішній світ потребує ніжності!» — з силою сказав Папа.

Він звернув увагу на те, що Богові дуже до вподоби наша малість. «Він сам робиться маленьким, аби краще зустрітися з нами. Тому ми не можемо не відчинити дверей і не просити Його: Господи, допоможи мені бути таким, як Ти, одаруй мене благодаттю чуйності за найважчих життєвий обставин, дай мені милість близькості перед лицем кожної потреби, лагідності в кожному конфлікті», — сказав Папа і заохотив споглядати Ясла, бо саме там «народ, що ходить у пітьмі, узрів світло велике». «Його бачили люди прості, готові прийняти дар Божий. Натомість не бачили його люди зарозумілі, гордовиті, які встановлюють закони за своїми особистими критеріями, люди, що стають на позицію замкнутості», — сказав на завершення Папа Франциск. Про це інформує Credo.