• Головна
  • Новини
  • Єпископи УПЦ КП хочуть знати, чи визнає УГКЦ звершувані у них Таїнства Хрещення...

Єпископи УПЦ КП хочуть знати, чи визнає УГКЦ звершувані у них Таїнства Хрещення

22.10.2012, 11:04
Єпископи УПЦ КП хочуть знати, чи визнає УГКЦ звершувані у них Таїнства Хрещення - фото 1
Синод єпископів УПЦ КП 20 жовтня звернувся до духовенства УГКЦ з проханням висловити свою позицію щодо звершуваного у Київському Патріархаті Таїнства Хрещення.

images-(5).jpgСинод єпископів УПЦ КП 20 жовтня звернувся до духовенства УГКЦ з проханням висловити свою позицію щодо звершуваного у Київському Патріархаті Таїнства Хрещення. Про це повідомляє офіційний сайт Київського Патріархату.

У своєму листі до Глави УГКЦ Святослава (Шевчука) Патріарх Філарет та єпископи УПЦ КП зазначають, що впродовж останніх років вони закликали РПЦ та УПЦ (МП) «припинити порушення Символу віри, догматів та канонів Православної Церкви, яке виявляється у практиці звершення «повторного хрещення» над тими хто вже отримав Таїнство Хрещення в УПЦ Київського Патріархату».

«На жаль ані офіційного рішення про припинення цієї ганебної практики, ані просто догматичного і канонічного пояснення підстав для її застосування за ці роки ні в РПЦ, ні в УПЦ МП прийняти не змогли», - констатують учасники Священного Синоду УПЦ КП.

«Єдиним офіційним документом Московського Патріархату, який поки що вдалося розшукати з цього питання, є рекомендована Відділом релігійної освіти і катехізації Московського Патріархату та опублікована на його офіційному сайті праця ієрея Олександра Усатова «Оголошення на сучасному етапі» (Оглашение на современном этапе). В цій праці в розділі 1.14 «Чини приєднання інославних до Православної Церкви» на сторінці 29 зазначено: « - англикане, лютеране, реформаты, старообрядцы и современные раскольники (например, украинские филаретовцы 84) принимаются по второму чину – через Миропомазание». Зноска 84: «Крещеных раскольниками должно принимать – 1-е правило Василия Великого» - пояснюють єпископ.

Синод єпископів УПЦ КП нагадує, що 27 липня 2012 р. (журнал засідання №25 ) вони прийняли Звернення до Повноти Помісних Православних Церков, а також до глав Римо-Католицької Церкви і Церкви Англії, з якими відбувається офіційний богословський діалог Православних Церков, із закликом «дати належну оцінку антиканонічній практиці Московського Патріархату «перехрещувати» тих, хто отримав Таїнство Хрещення у Київському Патріархаті».

Враховуючи високий рівень взаємодії між УПЦ КП та УГКЦ, владики Київського Патріархату вирішили також поцікавитися, що з приводу «перехрещення» думає греко-католицьке духовенство.

« За дорученням Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату та від його імені звертаюся до Вас, як Глави Української Греко-Католицької Церкви, з проханням офіційно засвідчити, яким є ставлення УГКЦ до Таїнства Хрещення, звершуваного в УПЦ Київського Патріархату, і чи вважається воно дійсним й неповторним згідно Символу віри, догматів Церкви та канонічного права», - запитує від імені владик Патріарх Філарет.

«Також просимо засвідчити, яким є ставлення УГКЦ до практики звершувати «повторне хрещення» над тими, хто вже згідно євангельського припису був охрещений в Київському Патріархаті в ім’я Отця, Сина і Святого Духа», - йдеться у листі від єпископів УПЦ КП до Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука).