• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) закликають владу не переводити їх громади в УПЦ КП, а реєструвати нові...

В УПЦ (МП) закликають владу не переводити їх громади в УПЦ КП, а реєструвати нові

14.10.2014, 12:20

Керуючий справами Української Православної Церкви (МП) митрополит Антоній (Паканич), коментуючи випадки, коли віруючі в деяких єпархіях хочуть перейти з УПЦ (МП) в УПЦ КП, зазначив, що в таких випадках, «держава повинна реалізувати їх бажання не за рахунок віруючих УПЦ (МП), а в законному порядку зареєструвати нову громаду».

Керуючий справами Української Православної Церкви (МП) митрополит Антоній (Паканич), коментуючи випадки, коли віруючі в деяких єпархіях хочуть перейти з УПЦ (МП) в УПЦ КП, зазначив, що в таких випадках, «держава повинна реалізувати їх бажання не за рахунок віруючих УПЦ, а в законному порядку зареєструвати нову громаду».

Про це він сказав в інтерв'ю офіційному сайту УПЦ (МП). «Якщо в населеному пункті залишається хоча б 10 чоловік, які не бажають переходити з УПЦ в іншу юрисдикцію, відповідно до законодавства, ніхто не має права ліквідовувати їх громаду. В іншому випадку це буде захоплення», – відзначає митрополит Антоній.

За словами керуючого справами УПЦ (МП), рішення про перехід громади до іншої юрисдикції може прийматися лише членами парафіяльних зборів під головуванням настоятеля храму.

“Державні органи мають право реєструвати зміни в статуті громади лише в тому випадку, якщо єпархіальний архиєрей затвердив рішення цього зібрання. Такий порядок типовий не тільки для УПЦ, а й для всіх релігійних організацій України, в тому числі і УПЦ КП», –підкреслює митрополит Антоній.

За його словами, «захоплення храмів» у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Львівській областях відбуваються напередодні виборів на користь «деяких популістських політичних сил», коли «більше важливий не результат, а особистий піар».