• Головна
  • Новини
  • Сьогодні у Рівному віряни УПЦ (МП) пікетуватимуть ОДА у зв'язку із конфліктом в селі Птича...

Сьогодні у Рівному віряни УПЦ (МП) пікетуватимуть ОДА у зв'язку із конфліктом в селі Птича

23.12.2015, 10:03
Сьогодні у Рівному віряни УПЦ (МП) пікетуватимуть ОДА у зв'язку із конфліктом в селі Птича - фото 1
У Рівному 23 грудня прихожани Української Православної Церкви проведуть хресну ходу і пікетуватимуть обласну державну адміністрацію у зв’язку із конфліктною ситуацією, що склалася навколо Успенського храму у селі Птича між вірянами УПЦ (МП) та УПЦ КП.

У Рівному 23 грудня прихожани Української Православної Церкви проведуть хресну ходу і пікетуватимуть обласну державну адміністрацію у зв’язку із конфліктною ситуацією, що склалася навколо Успенського храму у селі Птича між вірянами УПЦ (МП) та УПЦ КП.

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на секретаря Рівненського єпархіального управління протоєрея Віталія Герлінського.

Птича.jpg

«Хресну ходу очолить митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій. Вона почнеться від Свято-Воскресенського кафедрального собору відразу після літургії. Збори о 10.00. Хода йтиме до облдержадміністрації, де відбудеться пікет. Будемо просити владу про дотримання українського законодавства та захист наших прав, зокрема – щодо ситуації навколо Успенського храму у селі Птича. Ми вимагаємо припинення захватів храмів УПЦ представниками Київського Патріархату. Якщо наші права порушуються, треба про це говорити владі та суспільству», – зазначив о. Віталій.

Птича_2.jpg

Як РІСУ повідомляла, заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський заявив, що влада не втручатиметься у міжцерковні відносини, однак 22 грудня все ж зібрав раду оборони області і запросив туди представників обох Церков. Домовитися не вдалося. У Рівненській ОДА готують звернення до суду, щоб заборонити громадам УПЦ і УПЦ КП доступ до храму у селі Птича. Позиція влади така: конфлікт щодо приміщення храму у селі Птича Дубенського району має бути вирішений представниками обох Патріархатів. Якщо цього не можна зробити на рівні єпархій, то це мають вирішити керівники Церков».

Обласна влада доручила усім силовим структурам Рівненщини забезпечити мир та правопорядок у Птичі. Адже, згідно з чинним законодавством, правоохоронні органи мають повноваження обмежити доступ до будь-яких об'єктів на території Рівненської області.

Птича_3.jpg

Нагадаємо, суперечка між вірянами двох Патріархатів про приналежність церкви у с.Птича триває вже близько року. Більшість місцевих жителів належить до Київського Патріархату і тому вони бажають, щоб в церкві служили священики їхньої конфесії. Але в суді, який відбувся 2 грудня в Києві за участі зацікавлених сторін, представників ОБСЄ та Рівненської облдержадміністрації, претензії Київського Патріархату на храм у Птичі було відхилено. З п`ятниці, 18 грудня, протистояння навколо храму загострилося. До Птичі прибули монахи та віряни Московского Патріархату, загальною кількістю до 400 осіб. Між прихильниками двох конфесій сталися сутички, в яких сторони звинувачують одна одну. Будівлю зараз охороняє поліція.

За повідомленням Синодального інформаційного відділу УПЦ (МП), у заблокованому храмі все ще перебувають 5 вірянок і 2 священика УПЦ. Ввечері 21 грудня одну із віруючих було госпіталізовано в важкому стані до лікарні.

Птича_4.jpg

Птича_5.jpg

Світлини з rivne.church.ua