• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет вважає, що ті, хто хочуть соборної і єдиної України, повинні підтримати об’єднання Православних Церков...

Патріарх Філарет вважає, що ті, хто хочуть соборної і єдиної України, повинні підтримати об’єднання Православних Церков

06.03.2014, 10:23
Патріарх Філарет вважає, що ті, хто хочуть соборної і єдиної України, повинні підтримати об’єднання Православних Церков - фото 1
Це – лакмусовий папір.

Філарет_top.jpg"Той, хто щиро виступає за єдину, соборну, незалежну Українську державу, має підтримати об’єднання всіх Церков в Україні. Це – лакмусовий папір. Якщо УПЦ (МП) й надалі не хотітиме такого об’єднання, вона, звісно, може існувати в Україні, але під своєю справжньою назвою – як Російська Православна Церква в Україні. Тому що нині ця Церква ховається під іншою назвою – Українська Православна Церква (Московського Патріархату), не будучи за суттю і за духом українською. Всі богослужіння, проповіді, історія, що їх викладають у семінаріях й академіях УПЦ (МП), – все це неукраїнське, сама ця Церква неукраїнська". Про це Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив в ефірі програми "Окрема думка" на телеканалі ТВІ.

Відповідаючи на запитання, що дає йому надію на таке об’єднання, Патріарх Філарет сказав: "Надію дає повстання народу. Люди бачать, де правда, а де неправда. І неправда сьогодні – за Російською Церквою. Російська влада здійснила агресію проти України, а РПЦ боїться назвати це агресією. А боятися не треба, якщо ти щиро служиш Господу".

"Ми пропонуємо представникам усіх Церков, які сьогодні діють в Україні, відповісти лише на три запитання. Перше: чи визнаєте ви Україну незалежною державою і чи хочете бачити її такою в майбутньому? Друге: чи ваш вибір – європейські цінності? Третє: чи хочете ви бачити в Україні єдину Православну Церкву? Якщо на всі три питання представники Церков дають ствердну відповідь – я не бачу причин, які можуть завадити такому об’єднанню", – заявив Патріарх.

"Російська імперія – спершу царська, потім радянська, – втративши Україну, весь час повторює: ми не мислимо Росії без України. Що це означає? Це означає, що вони не можуть існувати як народ, як держава без України. Звідси – "русскій мір", звідси ж – протидія об’єднанню Церков у єдину Помісну Православну Українську Церкву. Бо Російська Православна Церква, перебуваючи на службі у новітньої російської імперії, допомагає тій знову збирати всі землі докупи, допомагає об’єднувати всіх у єдиний народ. Який? Російський. Тобто нас хочуть знову всіх зробити росіянами", – переконаний Патріарх.

"Саме тому ми самі мусимо проголосити свою Церкву автокефальною, тобто незалежною. Так само, як свого часу це зробила Російська Церква – без згоди Константинополя. А потім це зробили Болгарська, Румунська, Сербська й інші помісні Церкви. Вони самі проголосили свою автокефалію", – наголосив Патріарх, додавши: "Держава має сприяти цьому процесу, проте об’єднуватися повинна сама Церква, без чиєїсь допомоги…"