• Головна
  • Новини
  • У Львові вертепи збиратимуть кошти для збереження дерев’яної церкви...

У Львові вертепи збиратимуть кошти для збереження дерев’яної церкви

02.01.2012, 17:28
У Львові вертепи збиратимуть кошти для збереження дерев’яної церкви - фото 1
Громадське об’єднання "Мозаїка" і Благодійний фонд "Збереження історико-архітектурної спадщини Львова" ініціюють різдвяний благодійний проект — проведення вертепів з метою зібрати кошти для захисту дерев’яної церкви у c. Кліцькo.

с. КліцькоГромадське об’єднання "Мозаїка" і Благодійний фонд "Збереження історико-архітектурної спадщини Львова" ініціюють різдвяний благодійний проект — проведення вертепів з метою зібрати кошти для захисту дерев’яної церкви у c. Кліцькo. Для встановлення протипожежної і протизламної систем у дерев’яній церкві 1603 р. у цьому селі необхідно зібрати 4 тис. гривень.

«За часи незалежності згоріло більше старовинних дерев’яних храмів, ніж за період радянської влади. З кожною згорілою церквою назавжди зникає унікальний зразок народного мистецтва, а також чималий шмат нашої історії, — йдеться на сайті «Дерев’яні храми України», який є інформаційним партнером акції. — Найчастіше храми горять через необережність, а також навмисний підпал внаслідок міжконфесійних конфліктів. Автоматична протипожежна система самостійно гасить полум’я, що детектується спеціальними датчиками. Ще одна проблема дерев’яних храмів — злодії, які викрадають з церков і продають за кордон старовинні ікони, і, відповідно, замітають сліди, підпаливши церкву. З цієї причини надзвичайно важливою є також протизламна сигналізація».

Якщо коштів буде зібрано більше, то можна буде встановити охоронні системи також в інших дерев’яних храмах.

Поряд з благодійною метою організатори хочуть популяризувати давні різдвяні традиції та заохочують молодь долучатися до них. Вони пропонують стати учасником їх вертепу або провести свій власний з такою ж благодійною метою.

Щоб дізнатися розклад репетицій, умови участі, запланований розклад і місця проведення вертепів, або ж запросити вертеп на свою фірму, підприємство — телефонуйте: 098 4809807 або 093 4633600 (Олесь), 097 5786109 (Ігор) або пишіть на адресу [email protected].