• Головна
  • Новини
  • 33 архиєреї і головний юрист УПЦ виступили за призупинення діяльності Статутної Комісії УПЦ...

33 архиєреї і головний юрист УПЦ виступили за призупинення діяльності Статутної Комісії УПЦ

27.06.2012, 12:46
33 архиєреї і головний юрист УПЦ виступили за призупинення діяльності Статутної Комісії УПЦ - фото 1
Робота Комісії з вивчення змін та доповнень до Статуту УПЦ (редакції 2007 р.) викликає не тільки бурхливу реакцію в релігійних ЗМІ, а й розбіжності всередині самої УПЦ.

Волинець.jpgРобота Комісії з вивчення змін та доповнень до Статуту УПЦ (редакції 2007 р.) викликає не тільки бурхливу реакцію в релігійних ЗМІ, а й розбіжності всередині самої УПЦ. Свідченням того є різкі висловлювання Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела в листі до Митрополита Володимира з приводу доповідної голови Юридичного відділу УПЦ Валентина Волинця щодо нелегітимності такої Комісії і про доцільність призупинення її діяльності.

Різка реакція митрополита Агафангела не змусила довго чекати відповіді заслуженого юриста України, голови Синодального юридичного відділу УПЦ адв. Валентина Волинця, який розставив крапки на всі питання щодо роботи Статутний комісії УПЦ.

Так, у відкритому листі до Митрополита Агафангела, який отримала редакція РІСУ, голова Синодального юридичного відділу УПЦ В. Волинець, який 39 років працює в сфері практичної юриспруденції, і з них 20 – в канонічному праві, в черговий раз заявив: «Діюча нині Комісія з вивчення змін та доповнень до Статуту УПЦ (редакції 2007 р.) в нинішньому її складі є нелегітимною, точно так само як нелегітимним є засідання Священного Синоду УПЦ (відбулося всупереч благословення Предстоятеля УПЦ), яка затвердила її склад».

Вивчивши думки владик УПЦ стосовно питання діяльності Комісії з вивчення змін та доповнень до Статуту УПЦ, висловлені у письмовій формі, В. Волинець констатує, що практично всі владики УПЦ дуже категорично висловилися про можливість подальшої діяльності зазначеної Комісії: «Більшість преосвященних (33 архиєреї), листи-звернення яких надійшли до 12.06.2012 р., вважають за доцільне зараз призупинити діяльність Комісії заради збереження Церковного миру і доброго імені Церкви».

У відкритому листі до Митрополита Агафангела В. Волинець наводить уривки з листів владик УПЦ:

«Не нарушая конфеденциальности внутрицерковной переписки, приведу некоторые из высказываний Преосвященных, членов Собора епископов УПЦ, которые объективно и абсолютно согласуются с позицией, озвученной мною выше. 
«…Запропоновані поправки до Статуту УПЦ ще більше ущемлять і обмежать права віруючих УПЦ, особливо на західній Україні. … вважаю роботу Комісії по вивченню змін і доповнень до Статуту про управління УПЦ такою, яка не зовсім відповідає поставленим перед нею завданням».
«Комісія яка була створена в 2011 році повинна була тільки вивчати зауваження до положень «Статуту про управління УПЦ», а митрополит Донецький і Маріупольский Іларіон вирішив одноосібно змінити не тільки діючий «Статут про управління УПЦ», а пішов ще далі, бажаючи змінити канонічний статус УПЦ. … Якщо і надалі рішення даної комісії які приймає митрополит Іларіон будуть виходити за рамки «Статуту про управління УПЦ», вносячи смуту і розкол в Українську Православну Церкву, я особисто не бачу ніякої потреби в цій комісії».
«Считаю необходимым освободить митрополита Илариона от этого послушания, а также приостановить деятельность этой Комиссии ради мира церковного».
« … выражаю обеспокоенность по поводу данного вопроса. … предлагаю в ближайшее заседание Священного Синода внести вопрос о целесообразности деятельности данной Комиссии»
«… змушений з сумом засвідчити, що діяльність Комісії є деструктивною та шкідливою для Церкви.»
«Считаю, что намерение кардинально изменить основные пункты и положения нашего Устава могут привести к конфронтации и непониманию, а самое главное ставится поду угрозу мир в нашей Церкви. … считаю целесообразным деятельность комиссии полностью упразднить, как не оправдавшую себя»
«… прошу Ваше Блаженство розглянути питання про припинення діяльності Комісії…»
«Последствия недальновидной деятельности комиссии несут в себе катастрофу! В данной стуации считаю работу комиссии нецелесообразной, прошу Ваше Блаженство приостановить ее действие, как наносящей вред каноническому православию, до ее полного упразднения».