• Головна
  • Новини
  • Собор єпископів УПЦ (МП) прийняв звернення до клиру, чернецтва та мирян...

Собор єпископів УПЦ (МП) прийняв звернення до клиру, чернецтва та мирян

29.01.2016, 17:13
Собор єпископів УПЦ (МП) прийняв звернення до клиру, чернецтва та мирян - фото 1

Основний меседж Звернення, прийнятого сьогодні, 29 січня, єпископами УПЦ (МП) на Соборі – «Церква не повинна мислити в категоріях політики чи геополітики, Українська Православна Церква є Церквою всієї України, а не певної окремої її частини, завдання Церкви у цей важкий час – підтримати народ та нести слово примирення».

Основний меседж Звернення, прийнятого сьогодні, 29 січня, єпископами УПЦ (МП) на Соборі – «Церква не повинна мислити в категоріях політики чи геополітики, Українська Православна Церква є Церквою всієї України, а не певної окремої її частини, завдання Церкви у цей важкий час  – підтримати народ та нести слово примирення».

Собор-УПЦ--(МП).jpg

В УПЦ (МП) засудили «спроби внесення політичної та націоналістичної ідеології будь-яких спрямувань в церковне середовище».

«Помісний характер нашої Церкви вимагає від нас бути разом з вірними усіх регіонів нашої країни. Вважаємо, що труднощі, які переживає сьогодні наша Церква, багато в чому є наслідком саме такого універсального положення Української Православної Церкви. В лоні нашої Церкви перебувають в духовній єдності у Христі ті наші вірні, які в політичному, культурному, суспільному та інших проявах світського життя, часто не можуть знайти порозуміння. Лише Церква здатна поєднати їх, і така місія можлива лише тоді, коли сама Церква буде вищою за інтереси світу цього і будуватиме своє земне служіння на Камені, Яким є Христос (пор. 1 Кор. 10:4)», – йдеться у Зверненні.

У документі наголошено: «Труднощі, які переживає сьогодні наша країна, — воєнний конфлікт, економічна криза, корупція, зубожіння народу, відсутність або повільність позитивних реформ, інші негативні фактори політичного та державного життя — призводять багатьох до розпачу та відчаю. Саме тому, одне з завдань Церкви сьогодні полягає в тому, щоб підтримати народ у цей важкий час, стати розрадою для усіх стражденних».

Щодо питань міжконфесійних стосунків, то у зверненні наголошено: «Українська Православна Церква завжди виступала і виступає за подолання розколу та відновлення єдності Українського Православ’я, за єдину Православну Церкву в Україні. Однак вважаємо, що цього слід досягати канонічним шляхом, а не шляхом насилля, політичного тиску та залякувань».

Не оминули єпископи УПЦ (МП) і питання конфліктних ситуацій з УПЦ КП щодо храмів, звинувативши у всіх бідах «прихильників так званого Київського Патріархату».

На кінець єпископи закликали народ України «викорінити злобу зі своїх сердець та стати на шлях миру».

Повний текст послання