• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Тернопільсьий і Кременецький Іов (УПЦ КП) відправлений на спокій...

Архиєпископ Тернопільсьий і Кременецький Іов (УПЦ КП) відправлений на спокій

14.05.2012, 10:16
Архиєпископ Тернопільсьий і Кременецький Іов (УПЦ КП) відправлений на спокій - фото 1
Синод УПЦ КП 13 травня заслухав Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про стан справ у Тернопільсько-Кременецькій єпархії, оскільки до Патріарха надходять скарги на недостойну поведінку преосвященного Іова.

iov.jpgСинод УПЦ КП 13 травня заслухав Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про стан справ у Тернопільсько-Кременецькій єпархії, оскільки, як наголошувалося на Синоді, до Патріарха надходять скарги на недостойну поведінку преосвященного Іова.

Як йдеться у журналі №19 Синоду УПЦ КП, у Тернопільсько-Кременецькій єпархії в останні місяці розгорівся конфлікт між керуючим єпархією преосвященним Іовом, архиєпископом Тернопільським і Кременецьким, з одного боку, і частиною духовенства єпархії – з іншого боку. Обидві сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушеннях церковних канонів і недостойній поведінці.

Для розв’язання конфлікту на прохання духовенства Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Збаразьке благочиння Тернопільсько-Кременецької єпархії було передане до складу Тернопільсько-Бучацької єпархії.

Проте, конфлікт не був розв’язаний, свідченням чого стало позбавлення 4 священиків сану та прохання від Іова вивести зі кладу єпархії Свято-Троїцький собор м. Тернополя і духовенство, яке звершує в ньому служіння.

Для розгляду справи на засідання  Синоду був викликаний преосвященний Іов, архієпископ Тернопільській і Кременецький, який дав пояснення. Під час засідання було з’ясовано, що преосвященний архієпископ Іов потребує лікування, проведення якого не дозволяє йому керувати єпархією.

Синод ухвалив:

1. Для належного покаяння і надання можливості повноцінного лікування та з метою розв’язання конфліктної ситуації звільнити преосвященного Іова, архиєпископа Тернопільського і Кременецького, від керівництва Тернопільсько-Кременецькою єпархією та почислити його на спокій.

Після повного вилікування та принесення преосвященним архиєпископом Іовом (Павлишиним) належного покаяння мати судження про його призначення на кафедру.

Місцем перебування на спокої преосвященного архієпископа Іова (Павлишина) визначити Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир м. Києва.

Синод призначив архиєпископа Тернопільського і Бучацького Нестора керуючим Тернопільсько-Кременецькою єпархією (за сумісництвом).

Збаразьке благочиння Тернопільсько-Кременецької єпархії переводиться до складу Тернопільсько-Бучацької єпархії.

Кліриків Тернопільсько-Бучацької єпархії священиків Святослава Швеця, Олега Кухарука, Андрія Гумена і Петра Кота Синод попередив, що у разі продовження ними недостойного способу життя, вони будуть піддані канонічному покаранню.