• Головна
  • Новини
  • Впродовж нової сесії Верховна Рада планує розглянути понад 10 проектів зі сфери державно-церковних стосунків...

Впродовж нової сесії Верховна Рада планує розглянути понад 10 проектів зі сфери державно-церковних стосунків

02.02.2011, 11:55
У першому півріччі 2011 року парламентські комітети запропонували розглянути понад 10 проектів законів і постанов з питань, які прямо чи опосередковано зачіпають інтереси віруючих.

Верховна Рада України 1 лютого затвердила порядок денний восьмої сесії шостого скликання. Згідно з документом, у першому півріччі 2011 року парламентські комітети запропонували розглянути понад 10 проектів законів і постанов з питань, які прямо чи опосередковано зачіпають інтереси віруючих.

Як повідомляє ІРС, серед питань, які вже підготовані до розгляду на пленарних засіданнях, міститься проект Постанови про надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої Церкви (реєстр. №7104).

Очікує розгляду також проект Постанови про відселення з території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з його статутною діяльністю (реєстр. №7482).

Крім цього, до порядку денного восьмої сесії парламенту внесено проект Трудового кодексу України (реєстр. №1108). Документ не тільки встановлює дати релігійних свят і особливості їх святкування віруючими працівниками, але й окремі особливості трудової діяльності в релігійних організаціях.

Також парламент планує розглянути законопроект №2419 — зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект.

У переліку питань, які доручається підготувати і доопрацювати для розгляду на сесії, знову зазначено законопроект №3347, у якому пропонується введення мораторію на приватизацію майна культового призначення, яке підлягає поверненню релігійним організаціям як історичним власникам.

«Слід зауважити, що законопроект №5335 Володимира Марущенка (партія ХДС) щодо дотримання таємниці сповіді вже обговорювався в парламенті на засіданні 15 грудня 2010 року. Тоді за заявою автора голосування по ньому було перенесено, і таке рішення підтримали 300 парламентарів. Однак не відомо з яких причин цей законопроект теж опинився у переліку документів, які мають бути доопрацьовані задля розгляду під час восьмої сесії», — йдеться у повідомлення ІРС.

У вказаному переліку також міститься законопроект Володимира Марущенка, який передбачає внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (реєстр. №6123).

Також Верховна Рада планує доопрацювати та розглянути у другому читанні проект Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (реєстр. №2450).

Впродовж цієї сесії парламент також планує підготувати для розгляду проект Декларації про гідність, свободу і права людини (реєстр. №7055).

Очікує доопрацювання проект Постанови (реєстр. №7291) про скасування заяви Президії Верховної Ради України від 15 червня 1992 року № 2446-XII про неправомірність Архиєрейського Собору Української Православної Церкви, який відбувся у Харкові 27-28 травня 1992 року.

До розгляду у першому читанні готується законопроект про надання податкової підтримки при будівництві Кафедрального собору УПЦ (реєстр. №7441).

Проте, за оцінками експертів, декілька законопроектів залишаться поза увагою депутатів. Зокрема з порядку денного вилучили проект Постанови №7216, в якому пропонується вшанувати пам'ять безневинно загиблих священнослужителів та вірян, які постраждали в часи антирелігійної боротьби, організованої правлячим комуністичним режимом в Україні.

Запропоновано і не розглядати зміни до статті 73 чинного Кодексу законів про працю (законопроект №7357). Згідно з ними, замість 2 травня пропонується визначити святковим і неробочим днем 14 жовтня, проголосивши його Днем Покрови Пресвятої Богородиці – Днем українського війська.

Ні у порядку денному поточної сесії, ні в інших переліках не був згаданий законопроект №2729 щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів державного стандарту освіти, підготовленого представниками кількох фракцій.

Теги: #ВРУ