• Головна
  • Теми
  • Книгу про укладання Біблії пропонують у видавництві "Дух і літера"...

Книгу про укладання Біблії пропонують у видавництві "Дух і літера"

06.09.2011, 14:50
Книгу про укладання Біблії пропонують у видавництві "Дух і літера" - фото 1

До цьогорічного Форуму видавців київське видавництво «Дух і літера» серед іншого пропонує три новинки християнсько-богословського спрямування: книги «Кому ж належить Біблія? Історія Святого Письма крізь століття» Ярослава Пелікана, «Вопросы мусульман – ответы христиан» Крістіана Тролля та «Наследие Рая. Размышления о садоводстве» Вігена Гурояна. Вони вийшли у серії книжок кишенькового формату «Bibliotheca Clementina».

До цьогорічного Форуму видавців київське видавництво «Дух і літера» серед іншого пропонує три новинки християнсько-богословського спрямування: книги «Кому ж належить Біблія? Історія Святого Письма крізь століття» Ярослава Пелікана, «Вопросы мусульман – ответы христиан» Крістіана Тролля та «Наследие Рая. Размышления о садоводстве» Вігена Гурояна. Вони вийшли у серії книжок кишенькового формату «Bibliotheca Clementina».

Whose_Bible_frontПраця «Кому ж належить Біблія?» американського православного вченого Ярослава Пелікана – «захоплюючий детектив» про укладання біблійського канону, вважають у видавництві. Біблія від самого свого виникнення є полем битви стількох вір, вчень, світоглядів, сект, партій тощо, що мимоволі постає питання: чи взагалі можливо подивитись на неї неупереджено, виважено, тверезо? Всесвітньо відомий історик християнства і богослов Ярослав Пелікан у цій книзі обдаровує розсудливого читача – і віруючого, і невіруючого – саме такою можливістю. Союз наукової точності з блискучою ерудицією чи не у всіх галузях культури робить цей популярний вступ до Біблії неперевершено цікавим і легким. Книга адресована всім зацікавленим Біблією, особливо у її зв’язку з історією і культурою людства. Видавництво також пропонує прослухати аудіоінтерв’ю з автором на веб-сторінці книги: http://duh-i-litera.com/komu-zh-nalezhyt-bibliya-istoriya-svyatoho-pysma-kriz-stolittya/.

Guroyan_cover_webВіген Гуроян, професор релігієзнавства (православне християнство) в Університеті Вірджинії є автором книги «Успадкування Раю. Роздуми про садівництво» (книга вийшла російською мовою). У ній автор проводить дивовижні паралелі між церковним досвідом віруючого та богослова й досвідом обробітку свого саду. Цитати зі Святого Письма й богослужбових текстів, поезії, думки святих отців, переживання літургії, історія Вірменії та родинна історія самого Гурояна супроводжують читача в цій захопливій мандрівці землеробським роком у саду й богослужбовим роком у Церкві. Сім натхненних есе, які складають книгу, розкривають, як тісно пов’язана екологія із духовним життям, показуючи, що завдання кожного християнина – обробляти насіння слова Божого в саду свого серця. Книга зацікавить широку аудиторію: від богословів та екологів, які прагнуть пов’язати свої дисципліни з практикою, до любителів садівництва, уважних і до землі, і до своєї душі.

Troll_cover_frontУ запропонованій до уваги читачів книзі «Питання мусульман – відповіді християн» Крістіан Троль послідовно розглядає основні християнські і мусульманські віровчительні та практичні істини в їх діалогічному зіставленні. Викладені простою та доступною мовою розмірковування автора ґрунтуються на його багаторічному досвіді викладання і зустрічі із представниками мусульманської традиції. Книгу складають дванадцять розділів, у кожному з яких детально викладаються основні складові християнської віри, докладно описується мусульманська перспектива, розкривається проблематика діалогу та непорозумінь. Автор книги – професор Крістіан Троль, один із провідних сучасних фахівців і знавців ісламу, автор численних публікацій, який довгий час викладав ісламознавство й богословські дисципліни в різних країнах, зокрема у Туреччині та Індії.

З попередніх видань цієї серії пропонуємо до уваги  «Лексикон внутрішнього життя» Енцо Б’янкі з невеличкими статтями про «Духовну брань», «Послух», «Піст», «Надію»; а також «Виправдання традиції» Ярослава Пелікана (цикл лекцій, своєрідний маніфест напряму «історія і традиція», у якому автор стисло формулює спостереження, розгорнуті ним у низці монументальних праць).

Ще одним відкриттям  Форуму буде книга Ольги Седакової, учениці Сергія Аверинцева, знаної російської поетеси, літературознавця та філософа «Найкращий університет. Епоха, особа, традиція». У низці матеріалів авторка наводить спогади про свого вчителя. До книги також увійшли вибрані поезії авторки, що дають уявлення про її творчість у різні періоди життя.

За словами Юлії Морозюк, прес-секретаря видавництва «Дух і літера» і головного редактора його сайту, для них Форум видавців у Львові є святом, адже він дає змогу побачити, як багато читачів цікавляться філософською та богословською літературою. Можливість поспілкуватися з читачами, почути їхні актуальні запити видавництво використовує для того, аби і надалі поповнювати бібліотеки співвітчизників якісною лектурою.

З цими та іншими книжками видавництва «Дух і літера» можна буде познайомитися у павільйоні № 408 (3 поверх) на Форумі видавців у Львові 14-18 вересня.