В очікуванні Різдва: у Посольстві Німеччині розповіли про традиції Адвенту
"Адвент, Адвент,
свічечка горить.
Спочатку одна, потім дві, потім три, потім чотири,
аж ось Дитя Христос біля дверей.
Кожна дитина в Німеччині знає цю приказку. Вона стосується чотирьох свічок на різдвяному вінку. В останні чотири неділі перед Різдвом німці запалюють по одній свічці на різдвяному вінку. Коли запалюються всі чотири свічки, значить незабаром настане Різдво", — розповідають у Посольстві.
"Але чи знали ви, що на різдвяному вінку раніше було насправді 24 свічки? Вінок був винайдений в 1839 році євангелічно-лютеранським теологом Йоганом Гінріхом Віхерном. Кажуть, що його першим різдвяним вінком було колесо від воза з чотирма великими, білими та 20 маленькими червоними свічками.
Незабаром від 20 менших свічок відмовилися і водночас почали прикрашати вінок - переважно хвоєю.
Сьогодні різдвяні вінки мають всілякі форми і кольори".
А ще період Адвенту, це – час запечених яблук
"Запечені яблука – обов'язкова складова передріздвяного часу, так само як і домашнє печиво або різдвяна гуска. Перед солодкуватим запахом гарячих яблук, цукру або меду, родзинок і мигдалю ніхто не може встояти! Ось вам рецепт – спробуйте! ", — розповідають німецькі дипломати і дають рецепт смаколика:
Інґредієнти:
кислуваті яблука (по одному на кожного або більше – в залежності від вашого апетиту
жменя родзинок
цукор або мед
на кожне яблуко по одній чайній ложці мигдальної соломки
Як робити:
1. Видалити насіння з яблук, не знімаючи шкуринки
2. Покласти яблука в жаростійку форму
3. Порожнину заповнити родзинками з цукром або медом, а зверху – мигдальною соломкою
4. У розігрітій духовці пекти приблизно 20 хвилин при температурі 200ºС
Яблука готові, якщо вони наскрізь м'які, та виглядають трохи зморщеними. Їх можна подати з ванільним соусом або морозивом.
Смачного!