• Головна
  • Новини
  • Європа воліє бути будь-якою, лише не християнською, – італійський богослов в УКУ...

Європа воліє бути будь-якою, лише не християнською, – італійський богослов в УКУ

31.10.2011, 14:56
Європа воліє бути будь-якою, лише не християнською, – італійський богослов в УКУ - фото 1
Отець Марко Іван Рупнік – відомий сучасний богослов та митець.

Рупнік.jpgСучасна модерна епоха не була створена на християнських цінностей. Ми перейшли від Бога до людини, від релігійної людини до її абсолютної незалежності. Сьогодні усі говорять про потребу нового етичного закону. А я вважаю, що потрібне нове життя, і це нагода для християнина, який має показати нове звільнене життя, об’явити його красу, бо ми є дітьми Церкви.

Таку думку висловив професор о.  Марко Іван Рупнік (Італія) в Українському католицькому університеті, де він провів гуманітарні бесіди на тему «Духовність культури».  Про це інформує прес-служба УКУ.

Однак, за словам богослова, Європа очікує на те, щоб релігія якнайшвидше зникла: «Ми живемо у світі, який хворіє алергією на християнство. Якщо я пояснюю віру і застосовую усю волю, щоб жити цією вірою, то це моралізм. А Європа більше цього не переносить. Європа воліє бути будь-якою, лише не християнською».

Отець Марко Рупнік також зазначив: «Минулого століття Європа зробила вибір щодо шляху пізнання через ідеї. Але через ідеї не проходить любов, життя, віра. Жодне поняття чи ідея не може передати ці речі. Коли цей раціоналістичний ідеалізм вичерпався, народилася наука, яка заперечила існування ідей і запропонувала досліджувати світ. Але життя, правда, віра не входять до інструментів дослідження науки. 100 років тому філософ Микола Бердяєв говорив, що настане час, коли правда, добро стануть прерогативою дослідження науки, а не філософії, етики чи богослов’я.  Саме у цьому часі ми перебуваємо зараз. Вперше в історії, здається, що людство створює цивілізацію без жодного покликання до релігії».

На думку, богослова, християни з’явившись у культурному світі, принесли цілковиту новизну – символ, коли в одній речі можна розпізнати щось велике : «Хто бачить мене – бачить Отця», – каже Христос. Тому майбутнє полягатиме у новому відкритті символу, це буде відкриття думки, яка проникає всередину, – вважає отець Марко Іван Рупнік. – Можливо, саме розвиток культури символу, життя, спільноти врятує світ».

Довідка:  Отець Марко Іван Рупнік – відомий сучасний богослов та митець. Він є директором Центру «Алетті» при Папському Східному Інституті, викладачем Папського Григоріанського університету і Папського Літургійного інституту, членом Папської ради у справах культури.