• Головна
  • Теми
  • «За Божим задумом» – введення в біблійне богослов’я Ґрема Ґолдсуорсі...

«За Божим задумом» – введення в біблійне богослов’я Ґрема Ґолдсуорсі

15.09.2011, 09:43
Своєрідний підручник для тих, хто ще не знайомий з біблійним богослов’ям, цьогоріч читачам запропонувало видавництво «Колоквіум».

За Божим задумомСвоєрідний підручник для тих, хто ще не знайомий з біблійним богослов’ям, цьогоріч читачам запропонувало видавництво «Колоквіум». «За Божим задумом (введення в біблійне богослов’я)» – це авторський підручник Ґрема Ґолдсуорсі, викладача Старого Завіту, біблійного богослов’я і герменевтики в Богословському коледжі Мура у Сіднеї (Австралія).

З-поміж інших книга вирізняється тим, що автор перш за все готував для читачів цілісне біблійне богослов’я. У книзі немає присвяти лише Старому або Новому Завіту. Автор звертає увагу на основні теми Святого Письма та відкриває читачеві єдність Писання. Адже, як вважає Ґрем Ґолдсуорсі, для правильного розуміння кожного окремого уривку із Писання необхідно прослідкувати його єдність та зрозуміти зміст Святого Письма від Книги Буття і аж до Одкровення.

Короткі розділи, схеми, часте підведення підсумків, запитання для повторення та завдання у книзі допоможуть навіть початківцю у біблійному богослов’ї прослідкувати взаємозв’язок між різними частинами Писання та робити впевнені кроки у вивченні предмету.

Чому поглиблення знань з біблійного богослов’я таке важливе для кожного християнина? На це запитання Ґрем Ґолдсуорсі відповів би такими словами: «Бути християнином – це вибудовувати свою систему богословського знання». Та таку систему важко побудувати без належного розуміння та навиків застосування  біблійного богослов’я у вирішенні проблемних питань, які сьогодні актуальні для християнина. Також автор пояснює: «Кожен християнин хоче бути впевненим у тому, що його віра і вірність Христові мають міцне підґрунтя. Ми прагнемо пізнати істину не тільки коли роздумуємо про вічність, але й у нашому земному житті».

Ось для прикладу уривок із тексту книги, який відкриває читачеві значення пізнання та розуміння Божого Слова у житті християнина: «Ми врятовані для того, щоб пізнати Бога і жити в неперервному спілкуванні з ним. Істина для нас відроджується в Христі. Все, що він говорив і робив під час свого земного служіння, відкриває нам істину про Бога, самих себе і про створений порядок речей. Спасіння потребує не тільки наша душа, а й розум. Коли Святий Дух благою вісткою торкається серця грішника і в ньому зароджується віра, на світ з’являється нова людина з оновленим розумом. З цього моменту ми починаємо у всьому бачити доказ реальності Бога. Розум християнина повертається в свій нормальний стан, оцінюючи факти і події в світлі Божого слова».

Ґрем Ґолдсуорсі також стверджує, що «всі наші недоліки і труднощі, з якими ми зіштовхуємося щоденно, – наслідок нашого небажання жити так, як вчить Євангеліє». А як пояснює автор, «єдиним вирішенням наших проблем, згідно з Новим Завітом, залишається життя за законами Божого царства».

У книзі автор зазначає: «Якщо ми оцінюємо історію як частину зверненого до нас Божого Слова, рано чи пізно нам доведеться задуматись над тим, що саме воно означає для нас сьогодні. Біблійне богослов’я дозволяє побачити кожну конкретну подію в контексті загальної картини». Воно також допоможе нам зрозуміти, чому події далекого минулого, про які розповідає Святе Письмо, можуть мати важливе значення і для сучасників.

Такий підручник з біблійного богослов’я у більш ніж двох десятках розділів, які поєднані у чотири частини, розкриває мету, методи, зміст та практику біблійного богослов’я. Проте сам автор основною частиною книги називає третю, яка відкриває зміст біблійного богослов’я, а всі інші частини, на його думку, допомагають доповнити книгу та розширити можливості її практичного застосування.

Книга «За Божим задумом (введення в біблійне богослов’я)» зацікавить тих, хто проповідує, викладає у навчальних закладах, тих, хто ще не здобув базових знань з біблійного богослов’я. Книга також  може зацікавити молодь і лідерів молоді, зокрема. Мова книги – російська.

Придбати книжку можна на Форумі видавців у Львові, павільйон № 326