Created with Sketch.

Чи є мені на що ображатися?

28 липня, 20:32
Перфоманс драг-квінів на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі

Мої думки з приводу перфомансу драг-квінів на Олімпійських Іграх 2024 року в Парижі.

У християнському світі точаться дискусії з приводу «перфомансу» на Олімпійських Іграх 2024 року. Розповідати що і як там було, не буду, всі вже знають, навіщо повторювати одне і те ж.

Одні християни кажуть що треба заборонити такі речі та подати заявку організаторам олімпіади в «міністерство вибачень», бо порушили права віруючих. Інші не вбачають у цьому нічого страшного.

Я скоріше належу до другої групи.

Бо треба аналізувати інформацію не на емоціях і з піною у рота, а навпаки, охолонути та подивитися на це тверезими очима. Звісно, деякі речі, я як людина можу не одразу об'єктивно пояснити, бо сам по собі дуже емоційно сприймаю усе, що відбувається навколо.

Цей перфоманс в першу чергу відсилає нас не до картини Леонардо да Вінчі (1452р.-1519р.) «Таємна Вечеря», а до твору митця Яна Херманса (1597 р. - 1671р.) «Свято Богів», на якому зображені давньогрецькі боги, справляють на Олімпі бенкет з приводу святкування шлюбу між Пелеєм та Фетідою. Тепер включаємо логіку.

Ян Херманс «Свято Богів» (1635 р. - 1640р.)


Де пройшов цей перфоманс? На Олімпійських Іграх 2024 року в Парижі. Кого можна прив'язати до олімпіади, 13 євреїв за пасхальним седером, чи олімпійських небожителів? Я вважаю що ви логічно самі зможете відповісти на це питання.

Але ми в таких перфомансах бачимо тільки те, що ми хочемо бачити, ігноруючи логіку, а йдемо шляхом емоційного збудження. Навіть якщо «пасхалка» і відноситься якимось чином до Таємної Вечері, то це не повинно нас обурювати. Чому?

Картина да Вінчі вже давно вийшла за рамки сакрального мистецтва і стала самостійним продуктом популярної культури. Натхненням для наступних «пародій» стали не персонажі картини, Ісус та апостоли, а сама композиція твору, її атмосфера.

Справжня таємна вечеря в Сіонській Горниці виглядала взагалі інакше, ніж уявляли собі художники середньовіччя та епохи відродження. Багато з нас також вважає, що саме за великим довгим столом з застеленою непрасованою скатертиною сидів Ісус в оточенні Своїх найближчих друзів. Але це не так. Іудеї І століття нашої ери їли напівлежачи, навколо невеликого столу, який був пару десятків сантиметрів у висоту, або взагалі без нього, просто на землі, але застеленій покривалом. І головний, той хто очолював «захід» сидів не по центру, а майже в куті імпровізованого столу. Не знаючи східних традицій, ми маємо спотворене уявлення про те, як же відбувалася «Таємна Вечеря», і коли робиться на нашу думку «нєпадабающєє» відсилання до твору Леонардо да Вінчі, ми забуваємо про те, що і сам художник не знав як воно там було 1500 років назад. Бачив як сучасники їдять, хто де сидить, так і зобразив.

Балаг Балог «Таємна Вечеря»


Всім обурювачам і проклиначам які побачили для себе «богохульство» я рекомендую вивчити ще раз історію життя Ісуса Христа почитавши Євангелія, та подивитися на те, що зробив би сам Христос, на нашому місці:
«І побачивши це, учні Яків та Іван сказали: Господи, хочеш, ми скажемо, щоб вогонь зійшов з неба і знищив їх (самарян які образили Ісуса) так, як зробив Ілля? Та, повернувшись до них, Він заборонив їм і сказав: Не знаєте, якого ви духа, адже Людський Син прийшов не губити людські душі, а спасати їх.» (Євангеліє від Луки 9:54-55)

P.S.

По темі Олімпійських ігор у мене на YouTube-каналі вийшов новий випуск, присвячений біблійному царю, який в часи занепаду олімпіади вклав власний кошт для відновлення Олімпійських ігор на новий рівень.

Читайте також