Created with Sketch.

Глави Церков вітають українців із Великоднем

04 травня, 09:15

Напередодні Воскресіння Христового лідери Церков звернулися до вірян і духовенства з посланнями, присвяченими цьому світлому празнику.

"Найчесніші брати Архиєреї та улюблені в Господі діти, З волі й благодаті Бога, подателя всіх дарів, пройшовши змагання Святого і Великого посту і провівши з сумом Тиждень Страстей Господніх, ось ми радіємо святкуванню Його прекрасного Воскресіння, через яке ми були відкуплені від тиранії Аїда.

Славне Воскресіння Господа Христа з мертвих є спільним воскресінням усього роду смертного і передчуттям досконалості всіх, а також сповнення Божественної Ікономії в Царстві Небесному. Ми беремо участь у невимовній таємниці Воскресіння в Церкві, будучи освяченими в її таїнствах і переживаючи Пасху, «яка відчинила нам двері раю», не як спогад про подію минулого, а як квінтесенцію Церковне життя, як присутність Христа завжди серед нас, ближче до нас, ніж ми самі до себе", - йдеться у Пасхальному привітанні Вселенського Патріарха Варфоломія.

"Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий день перемоги життя над смертю, добра над злом, правди над неправдою закликаю вас впевнено перебувати у вірі, надії та любові, які нам приносить воскреслий Господь. У радості Воскресіння вітаю наших воїнів-героїв, синів і дочок України, які захищають нас на фронті й готові жертвувати усім з любові до своєї землі та рідного народу. Ми віримо у вашу в Бозі силу, ми цінуємо вашу стійкість перед злом, над яким неминуче здобудемо перемогу.

Вітаю всіх, хто постраждав від війни — фізично, матеріально, морально. Нехай нинішній празник над празниками і торжество всіх торжеств слугує бальзамом для вашого терпіння. Огортаю своєю батьківською любов’ю родини загиблих. Висловлюю вам особисту вдячність і вдячність всього Божого люду, адже в глибині серця ви відчуваєте невимовний біль втрати сина чи доньки, брата чи сестри, мужа чи дружини, батька чи матері. Обіймаю поранених. Ви носите насіння воскресіння разом із Христом, бо Він теж мав рани розп’яття на руках та ногах. Нехай пасхальна радість простелить вам дорогу до фізичного і морального зцілення. Усім рідним наших полонених і зниклих безвісти, які сьогодні в сльозах святкують Пасху, виявляю свою увагу, підтримку і молитовну близькість. Усім, кого війна позбавила домівки та вигнала з рідного міста чи села, внутрішньо переміщеним особам і тим, хто знайшов тимчасовий притулок поза Батьківщиною, бажаю духовної розради та впевненості, що де воскреслий Господь, там ми завжди вдома", - пише Патріарх УГКЦ Святослав.

"Ми щодня підносимо молитви за перемогу правди і справедливий мир для України, згадуємо у наших спільних та особистих молитвах про воїнів-захисників, завдяки кому ми маємо можливість і цього року на рідній землі рідною мовою знову прославляти Воскресіння Христове. Дякуючи і в цей святковий день нашим оборонцям, ми просимо в Господа для них сили захистити Україну й перемогти агресора.

Ми згадуємо в молитві про всіх постраждалих від російської агресії, про поранених, про вимушених біженців, а особливо про тих, хто святкує нинішній Великдень під ярмом тимчасової окупації, в кайданах полону, під владою ворога. У ці темні та страшні часи нехай свідчення віри у воскресіння Христове зміцнює всіх вас, дорогі брати і сестри, і живить світло надії на перемогу.

Ми закликаємо Боже благословіння на кожну людину, яка своїм милосердям і співстражданням, жертовним служінням і працею виконує заповідь любові до ближнього, як до самого себе. Наша незмінна подяка союзникам України і всім людям доброї волі за допомогу, яку вони надають, і наше наполегливе прохання – не дозволяйте злу посилюватися і примножуватися через зволікання, сумніви чи острах перед злобою агресора.

Від собору Святої Софії Київської – тисячолітнього духовного осередку і кафедри предстоятелів помісної Української Православної Церкви, від святинь Києво-Печерської лаври, яка звільняється від ярма «русского міра» та повертається до свого первісного духовного покликання, від Михайлівського Золотоверхого собору – символу духовної незламності нашого народу і вдячної пам’яті про українських героїв, надсилаємо найсердечніші вітання з Великоднем по всіх куточках української землі та всюди, де живе і бореться українство", - побажав у Великодньому вітанні Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

"Ми висловлюємо нашу глибоку вдячність нашим парафіяльним спільнотам і окремим особам по всьому світу за вашу непохитну віру та тверду підтримку наших братів і сестер в Україні. Ваша відданість служінню та турботі про наш народ в Ім’я Христа, нашого Господа, є прикладом Справжнього духу ПАСХИ. Збираючись у молитві та спілкуванні під час цих Найсвятіших із усіх Святих Днів, давайте черпати сили одне в одного і продовжувати сяяти світлом Воскресіння Христового в усьому світі.

Ми особливо вітаємо та обіймаємо тих наших улюблених братів і сестер з України, багато з яких є біженцями по всій території США, Південній Америці, Австралії, Новій Зеландії, Західній Європі та Діаспорі. Ми усвідомлюємо величезні виклики, з якими ви зіткнулися, і жертви, на які ви пішли. Якщо ви знайдете притулок у наших парафіяльних спільнотах, бажаємо вам відчути тепло нашої любові та силу нашої солідарності. Ви не самотні, бо ми стоїмо з вами як брати і сестри у Христі.

Зустрівши Воскреслого Господа, подібно до учнів, ми не можемо тримати радості Доброї Вістки, Нового Життя у Христі, лише для самих себе. Ми повинні проголошувати, що Ісус Христос є Той, хто дарує життя і завжди пам’ятає, що перемога Пасхи – це не просто історична подія, а жива реальність, яка НІКОЛИ не перестає змінювати наші життя та нести надію світові", - зазначає у Архипастирському Пасхальному посланні Собор єпископів УПЦ США та Діаспори.

"Улюблені в Господі брати і сестри!

Щиро вітаємо вас зі славним Днем Христового Воскресіння!
Місце, де лежав Ісус – порожнє, а значить життя назавжди перемогло смерть. Перемагає і зараз, через віру кожного з нас.

Розділяючи біль і горе українського народу, ми, як християни, сповнені надії і потіхи, бо наш Господь живий! У ці роки війни ми по особливому відчуваємо життя в силі воскреслого Христа і довіряємо Нетлінному Богові.

«Я – воскресіння і життя; хто вірує в Мене, хоч і помре, оживе» Івана 11:25

І сьогодні Воскреслий мотивує нас до посвяченого служіння. Нехай Христос приносить нашому народу зцілення, відродження та Свою перемогу.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

З молитвою про вас – Валерій Антонюк і служителі ВСЦ ЄХБ".

"Сьогодні про Воскресіння нашого Спасителя і Господа Іісуса Христа знає увесь світ. Усе людство живе благодатними дарами, якими обдарував нас Спаситель наш і Господь через Своє преславне Воскресіння.

Пасха, — говорить преподобний Феодор Студит, — несе людській душі спокій і полегшення від багатьох трудів (слово про Пасху), а святитель Григорій Ниський говорить, що Пасха полегшує всяку скорботу, і немає людини, яка б не знаходила втіхи в торжестві цього Свята (Слово на Святу Пасху).

І ми сьогодні, дорогі брати і сестри, з духовною радістю приєднуємось до світлого торжества на честь преславного Воскресіння нашого Спасителя і Господа Іісуса Христа", - вітає своїх вірян Предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

Читайте також
Культура Головний рабин Києва та України привітав з Днем Вишиванки
04 травня, 13:58
Культура Новий рекорд України: на Прикарпатті 225 хлопців і чоловіків станцювали великодній «Сербен»
04 травня, 09:30
Культура «Мамо, дякую за дар життя і віру в Бога», — Блаженніший Святослав у вітанні з нагоди Дня Матері
04 травня, 10:00
Культура Сьогодні у храмах України відбуваються молитви за матерів
04 травня, 08:55