Команда волонтерів Мальтійської Служби Допомоги з Івано-Франківська повернулася з Маріуполя. 12 осіб працювали 12 днів. На сході залишили обладнану кухню і навчених волонтерів.
— Наші мальтійці-волонтери — студенти, викладачі, підприємці, бізнесмени. Всі мають освіту «кухар польової кухні», курси першої невідкладної допомоги і реагування при надзвичайних ситуаціях. Всі навички маємо завдяки нашим німецьким партнерам з єпархії Трір, — розповідає керівник Мальтійської Служби Допомоги в Івано-Франківську Роман Яручик. — Крім того команда дуже дружня, працювали разом в таборах, на прощах, на Майдані (107 днів, 400 тисяч порцій страв і понад мільйон чаю). До сьогодні наша кухня ще працює у Києві — центр допомоги тимчасово переселеним на вул. Фролівській. Там зараз працює київський осередок Мальтійської Служби, який якраз згуртувався з числа наших волонтерів у часі Майдану. Вони готують щодня 300-500 порцій зупи плюс чай для біженців.
На запитання: «Якою ж була мета поїздки?», мальтієць відповідає: «Розгортання польової кухні — перед тим повністю розчистили та обладнали завалений склад, праця на кухні — щодня готували 500-700 порцій їжі. Крім того, навчали місцевих волонтерів працювати на польовій кухні, а потім передали кухню і все обладнання місцевій волонтерській спільноті. Кухня та більшість обладнання придбані завдяки нашим німецьким партнерам з єпархії Трір. Транспортні витрати на поїздку, технічні витрати, кошти на продукти забезпечено архиєпархіальним управлінням УГКЦ в Івано-Франківську, за особистої підтримки предстоятеля УГКЦ Святослава та архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира.
Івано-франківські мальтійці мають плани на наступні поїздки. «Ми всіма силами будемо підтримувати там кухню. Будемо розгортати інші у проблемних місцях. Для цього нам потрібна допомога, грошові пожертви, пожертви у вигляді продуктів», — розповідає Роман Яручик.