Кардинал Паролін відслужив у базиліці Святого Петра Месу за мир в Україні

17.03.2022, 12:46
Католики
Кардинал Паролін відслужив у базиліці Святого Петра Месу за мир в Україні - фото 1
Під час богослужіння, яке очолив Державний секретар Святого Престолу і в якому взяли участь дипломати, звучала також молитва українською мовою.

«Ми зібралися тут цього вечора, щоби випрошувати в Бога дару миру в Україні та щоб просити його допомогти кожній людині доброї волі бути ремісником миру», – цими словами кардинал П’єтро Паролін, Державний секретар Святого Престолу, розпочав проповідь під час Святої Меси, яку увечері 16 березня 2022 р. очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані за участю дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі.

«Якщо ми зібралися тут, щоб молитися за мир, то це тому, що ми переконані, що молитва ніколи не є даремною, що молитва може вплинути також і на ситуації, які по-людськи є найбільше безнадійними, що вона може насамперед змінити серця та уми», – сказав проповідник, покликаючись на слова Святішого Отця, сказані 12 березня під час Святої Меси в храмі Ісуса: «Можливо, звичка та певна обрядовість привела нас до думки, що молитва не перемінює людину та історію. Натомість молитися означає перемінювати дійсність… Це не віддалення від світу, а переміна світу».

«Чи не здається вам, браття й сестри, що якщо би ми хоч трохи прислухалися до Господа, то зброя змовкла б, навіть більше, нам би не довелося її навіть виробляти?» – запитував проповідник, зазначаючи, що мир, якого нас вчить Бог, побудований на стосунках, у яких замість того, щоб поневолювати та поборювати одні одних, люди служать і допомагають одні одним.

Мир, за словами кардинала Пароліна, є Господньою спадщиною, хто серйозно любить Христовий мир, хто серед тисячі перешкод і тисяч опозицій дає йому свідчення, хто на молитві кожного дня просить у Господа, щоб панував справжній мир, той насправді робить принаймні малий внесок у те, щоб учинити землю більш милосердною та людяною, – сказав проповідник, додаючи: – На цьому місці, що є храмом усіх, місцем, де паломники знаходять “причал”, прибуваючи з кожного куточка світу, звертаємося до Бога “із серцем, яке розривається від того, що діється в Україні”, повторюючи з Папою Франциском: “Нехай замовкне зброя! Бог перебуває з миротворцями, а не з тими, що вдаються до насильства”».

Молитва вірних під час Святої Меси прозвучала іспанською, польською, українською, російською та румунською мовами.

«За тих, хто в Україні страждає від війни, зокрема за загиблих і поранених, за тих, хто втратив свої домівки, за переміщених людей, за дітей, людей похилого віку і самотніх, аби Господь дарував їм надію та розраду», – прозвучало у стінах базиліки Святого Петра українською мовою.

Іспанською мовою звучала молитва за Церкву, російською – за глав держав, аби Господь надихав їх до сміливих рішень на користь миру, польською – за людей доброї волі, щоб діють на користь миру та братерства, і за тих, хто допомагає біженцям, румунською – за померлих.