Нунцій в Україні: нашим побажанням є «Різдво без ракет»

24.12.2022, 14:03
Католики
Нунцій в Україні: нашим побажанням є «Різдво без ракет» - фото 1
Найбільшим прагненням, яке українці висловлюють у святкових побажаннях, є провести безпечне Різдво. Хоча це здається неможливим, бо бомбардування не припиняються.

Про це в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповів Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Вісвалдас Кулбокас.

"Були дуже зворушливими слова, з якими Папа Франциск звернувся у листі до українців, оприлюдненому 25 листопада, в якому він писав, що подібно до того, як Ісус народився у Вифлеємі серед холоду й пітьми, так само в дуже подібний спосіб до Різдва наближаються українці. Дійсність є саме такою, що годинами, а іноді й днями, без перебільшення мільйони, десятки мільйонів помешкань залишаються без світла, без тепла. Отож, в цьому сенсі Різдво наближається в обставинах, які Ісус переживав у Вифлеємі. Для віруючих, насамперед, для християн, це також спосіб духовно єднатися зі Святою Родиною в тому, як вона переживала Різдво. Для мене особисто це насправді глибокий досвід, бо серед темряви, серед труднощів ще сильніше відчувається те світло, яке є божественним світлом. Отож, я б сказав, що серед цього страждання Різдво сяє ще більше. Є багато логістичних труднощів, ми не зможемо відзначити його в нормальний спосіб. Але духовно я відчуваю, як у собі самому, так і серед різних інших послів, спонуку відсвяткувати Різдво якнайкраще, або ж коли бачу людей, які можливо в “нормальні” роки не шукали з настільки великим прагненням богослужіння, і я маю на увазі не лише католиків, але також представників інших конфесій і релігій. Отож, я би сказав, що наближаємося до Різдва з насправді глибоким духом, хоча, очевидно, серед великого страждання", - сказав нунцій.

За його словами, це буде прекрасний досвід пережити це Різдво з кардиналом Краєвським, який вже доставив велику кількість електрогенераторів, які він привіз особисто.

"Ситуація є настільки важкою, що без допомоги багатьох-багатьох людей доброї волі, з багатьох країн, – згадати лише Польщу, Німеччину, Італію, Іспанію, Угорщину, Словаччину, Чеську Республіку, країни Балтії та численні інші країни, – без цієї допомоги ми би не змогли фізично дожити до сьогодні, не вдалося б вижити", - розповів нунцій.

Він наголосив, що в умовах війни найважливішим є те, щоб Різдво було безпечним: «Бажаємо безпечного Різдва». Такими є наше перше побажання: безпечне Різдво, Різдво без ракет, без вибухів… Це також молитовне Різдво, в якому присутня велика солідарність світу та різних Церков, але, водночас, є відчуття того, що залишаємося сам на сам з Богом, бо по-людськи годі уявляти, що Різдво буде безпечним. Врешті-решт, залишаємося лише з Богом, з Тим, Хто нас створив і тримає нас у Своїх руках".

Нунцій закликав усіх християн "мати велику віру, велике довір’я до Ісуса, а нехристиян – мати велику довіру до Бога і молитися, молитися, молитися за мир".