Патріарх УГКЦ дав поради, як врятувати подружжя і навчитися прощати

Патріарх УГКЦ дав поради, як врятувати подружжя і навчитися прощати - фото 1
Я прощаю не тому, що я є добрий, а я прощаю, бо Бог мені простив. І ділюся тим прощенням з іншими.

Про це сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав у Зарваниці під час спілкування з молоддю, відповідаючи на запитання про те, як у подружжі навчитися прощати, передає Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ відзначив, що подружжя теж має період криз, але ці кризи потрібно навчитися долати разом.

Він дав кілька універсальних порад, як пережити кризу:

Справжнє подружжя, благословенне Церквою, є Святим Таїнством, яке діє під час усього часу спільного подружнього життя.

«Ось та благодать Божа, яку ви отримали в момент вінчання, вона є з вами. Коли вам важко, коли є криза в подружжі, треба ту Божу благодать подружжя оживляти. У який спосіб оживляти? Молитвою, сповіддю, святим Причастям... Часом потрібно навіть мати духовного порадника, який може ту ситуацію проговорити, розібрати», – сказав Предстоятель УГКЦ і наголосив: «І не спішити ламати подружжя».

Треба вчитися прощати, зазначив він, бо прощення – глибокий духовний акт. «Прощати – це не означає закрити очі на зло чи робити вигляд, що нічого не сталося. Прощати – означає вміти змінитися і хотіти мінятися разом на краще», – просить застановитися духовний лідер.

Другий дуже важливий момент – спілкуватися.

«Ми знаємо, коли ми гніваємося і не говоримо одне з одним, тоді трудність простити зростає. Тому, навіть коли ви відчуваєте образу, не переривайте діалогу, говоріть одне з одним. Не бійтеся сказати одне одному те, що вас заболіло», – закликав він.

Третє, про це дуже багато говорить Папа Франциск, – треба вміти слухати.

«Уміти слухати іншого – мистецтво. Уміти слухати може бути також виявом поваги і любові до іншої особи. Тому треба спілкуватися. А благодать прощення – це є дія Божої сили в нашій з вами людській природі», – резюмував Блаженніший Святослав.