У Вінниці поставили інтернаціональний вертеп

05.01.2012, 08:45
У Вінниці поставили інтернаціональний вертеп - фото 1
У Вінницькому костелі Матері Божої Ангельської монахи разом з прихожанами поставили українсько-польський вертеп. Ідея створення такої шопки належить настоятелю цього храму священику-капуцину Юстинові (Русину).

костел Матері Божої АнгельськоїУ вінницькому костелі Матері Божої Ангельської монахи-капуцини разом з прихожанами поставили українсько-польський вертеп. Ідея створення такої шопки належить настоятелю цього храму священику-капуцинові Юстинові (Русину). Театральне дійство, яке представлено в костелі, базується на історичних подіях. Ченці кажуть, що ворогуючі часи між Україною та Польщею добре відомі, тому аби показати примирення двох народів та славне народження Ісуса Христа вони і вирішили обладнати такий вертеп.

о. Костянтин«Як говорить святий Павло, Ісус Христос прийшов зруйнувати будь які поділи, в Ісусі Христі ми є всі одне і це також показує ідею цього створеного вертепу. В Ісусі Христі можна пробачити всі гріхи, в Ісусі Христі можна пробачити всі провини, які навіть були в історії, – розповідає брат Костянтин (Морозов), чернець храму Матері Божої Ангельської у м. Вінниця, – головна тематика релігійна – народження Ісуса Христа. А потім ми долали іще два села: українське і польське. Жителі цих сіл, почувши звістку, що народився син Божий, йдуть привітати його. Окрім того тут є пастирі, –показує на шопку брат Констянтин, – і ягнята, і ангели, і обов’язково Вифлеємська зірка».

Весь вертеп розміщений на тлі ночі. Фоном темної пори доби слугує темно – синя тканина. Вона розміщена позаду шопки. У нижній частині на ній намалювали фарбами засніжене село, вгорі — зірки. Ввесь вертеп розташований над вівтарем храму.

Вертеп над вівтарем

«Церква не забороняє ставити такі вертепи над вівтарем, – продовжує чернець, – адже вівтар – це і є Божий престол, а в даній шопці показано народження Божого сина».

Вертеп над вівтарем

Висота такого вертепу 20 метрів, ширина більше 10. Ця шопка – ручна робота ченців та прихожан. Готували такий вертеп протягом місяця. Спочатку малювали ескіз. Ляльок виготовляли з металу та воску. Одяг для них пошили на замовлення. Майже тридцять персонажів у ньому знаходиться. Монтаж такого вертепу тривав тиждень.

Пресвята Родина

Тетяна Киричук«Традиція робити вертеп є дуже популярною в Католицькій Церкві. Кожна парафія намагається якомога краще створити таку шопку, – розповідає прихожанка костелу Тетяна Киричук, – Аби створити ось такий вертеп нам довелося досить плідно усім разом попрацювати. Тепер маємо ось такий результат своєї роботи, – показує на шопку і усміхається.

Вінничани приходять до костелу, щоб подивитись на таку шопку. Кажуть нічого подібного ще не бачили.

«Цей вертеп абсолютно не схожий на те, що було раніше. Кожна фігурка, кожний малюночок про щось говорить. Дуже гарний і зворушливий», – ділиться враженнями вінничанка Оксана Поплавська.

Вертеп як засіб катехизації«Я щось подібне бачив у Житомирі, в костелі, кілька років тому, але то був значно менший вертеп і тематика інша. А цей вражає своєю помпезністю і плюс нічний час. Тканина ніби темна, а все дійство возвеличує. Ляльки вбрані у яскравий одяг, що теж додає різнобарв’я, – розказує вінничанин Петро Гнатишин, – дуже гарно. Я інколи прийду сюди і просто посиджу, помилуюся, заспокоює душу і одухотворює».

Краєзнавці розповідають, що традиція ставити такі вертепи в Україну прийшла саме з Польщі, ще за часів Барокко у XVI - XVII ст. Запозичили її студенти Києво–Могилянської академії. Вони були бідні і аби якимось чином заробити собі на прожиття запозичили від країни–сусідки відзначення новорічних свят у такий спосіб. Спудеї переодягалися у різних персонажів, ставили сценки на релігійну тематику та просто носили шопки і співали пісні, де йшлося про прославлення Божого Сина, який народився.

«Саме бурсаки принесли до нас ось ці традиції, – зазначає науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею Алла Ліпська, – для того, щоб якось підробити, вони ходили на вакаціях, писали ікони, писали вірші і ставили вертепи. Така чисто українська традиція була розроблена бурсаками Києво–Могилянської академії, а запозичена з Польщі».

Ляльки з вертепу

Нині у Вінниці у кожному храмі є свій вертеп. Традиційно біля них під час новорічних свят прихожани колядують та щедрують, прославляють народження Ісуса Христа. Стоятимуть такі шопки до завершення Різдвяних свят. А монахи та прихожани костелу Матері Божої Ангельської уже мають нові ідеї щодо створення наступного вертепу. Кажуть, він буде відрізнятися від цьогорічного.

Олена БУЧАЦЬКА