• Головна
  • Новини
  • Єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні вперше організували спільні реколекції...

Єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні вперше організували спільні реколекції

19.05.2010, 12:31
Єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні вперше організували спільні реколекції - фото 1
Реколекції для єпископів УГКЦ та РКЦ в Україні розпочалися 16 травня в костелі св. Олександра в Києві. Реколекції, які тривали 3 дні, провів владика-емерит РКЦ Станіслав Падевський.

Patriarx_Ljybomur.jpgКИЇВ — Реколекції для єпископів УГКЦ та РКЦ в Україні розпочалися 16 травня в костелі св. Олександра в Києві. Реколекції, які тривали 3 дні в приміщенні семінарії Києво-Житомирської дієцезії РКЦ у Ворзелі, провів  владика-емерит РКЦ Станіслав Падевський. Це перші реколекції владик УГКЦ та РКЦ.

«Розходиться про людське зближення, – розповів Глава УГКЦ. – Ми хочемо не тільки зустрітися, але побути три дні разом, в атмосфері духовної обнови, де є нагода поспілкуватися, обмінятись духовним досвідом. Це дуже людей зближує».

За словами Предстоятеля УГКЦ Патріарха Любомира, близько 15 років тому єпископи обох Церков «сходилися на спільні зустрічі, служили разом». Потім ця традиція перервалася. Останні 2 роки керівництво Церков працює над тим, аби її відновити. Так, з ініціативи владики Маркіяна Трофим’яка, римо-католицький єпископа з Луцька, почали відбуватися спільні зустрічі владик РКЦ та УГКЦ в Україні. Попередньо відбулися дві спільні духовні зустрічі в Реколекційному центрі УГКЦ ім. Йосифа Сліпого у Брюховичах і у Львівській духовній семінарії РКЦ, але триваліші спільні реколекції відбулися вперше.

Як зауважив Патріарх Любомир в коментарі департаменту інформації УГКЦ, історія присутності Римо-Католицької Церкви в Україні є досить давньою. Вона не є Церквою київської традиції, але перебуває тут історично. Упродовж віків це була Церква, до якої належали переважно не українці. Тільки від ХХ століття значна кількість членів цієї Церкви на території України є українцями. «Це дало цій Церкві особливий характер. Вона стала більш місцевою. Поки була та різниця, упродовж віків дві Помісні Церкви мало спілкувалися. Ми є на тій самій території, ми належимо до Вселенської Католицької Церкви і бажаємо співпрацювати», – підкреслив Предстоятель УГКЦ.

Він також зазначив, що обидві Церкви «тісно об’єднані через наступника Святого Петра Папу Римського». «В суті віри різниці між нашими Церквами немає. Ми віримо однаково. Але маємо історично, культурно багато різниць. Так, Українська Греко-Католицька Церква є Помісною Церквою свого права. Вона має свій Синод, власну структуру, духовну, богословську традицію», — пояснив Патріарх Любомир.

Він додав, що певні непорозуміння, які є, мають в основному практично-душпастирський характер. «Думаю, в підході до таких питань мусимо проявити делікатність та пошану до традиції та справжніх потреб другої сторони. Самими лише формальними деклараціями чи апелюванням до закону справу не можна вирішити. Навпаки, якщо буде приятельський дух і дружнє наставлення, то дуже легко осягатимемо порозуміння», — наголосив Патріарх Любомир.