Іван Павло ІІ визнаний блаженним (відео)

01.05.2011, 12:09
Іван Павло ІІ визнаний блаженним (відео) - фото 1
Щойно у Ватикані Папа Римський Бенедикт XVI зачислив до лику блаженних Католицької Церкви свого попередника Івана Павла ІІ.

Блаженний Іван Павло ІІЩойно у Ватикані Папа Римський Бенедикт XVI зачислив до лику блаженних Католицької Церкви свого попередника Івана Павла ІІ.

«Свято віри, щоб відкрити двері Христові», – такими словами понтифік охарактеризував подію беатифікації в короткому зверненні до читачів ватиканської щоденної газети «L’Osservatore Romano», — повідомляє Радіо Ватикан.

Перед початком богослуження тривало одногодинне молитовне приготування, яке провела Римська дієцезія. Деякі учасники постуляційного процесу Івана Павла ІІ різними мовами поділилися своїми свідченнями. Далі відбулося багатомовне проказування молитви до Божого Милосердя, оскільки в цей день припадає неділя Божого Милосердя, встановлена Папою Іваном Павлом ІІ.

Обряд проголошення нового блаженного відбувся на початку Служби Божої, після вступних молитов. Кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Римської дієцезії, зачитав прохання про беатифікацію та біографічну довідку Слуги Божого, а далі Римський Архиєрей виголосив формулу проголошення Івана Павла ІІ блаженним.

Капсула-з-кров'ю.jpgПід час розкриття беатифікаційного образу блаженного Івана Павла ІІ, намальованого на основі його фотографії з 1995 року, триває винесення та встановлення на престолі його мощів – кров, що була взята в останні дні життя Папи. Реліквіярій несли сестра Тобіяна, яка виконувала різні служіння при Іванові Павлові ІІ протягом усього його понтифікату, та с. Марі Сімон-П’єр Норман, яка була чудесно зцілена від хвороби Паркінсона за заступництвом нового блаженного.

В урочистому богослуженні, яке очолив Папа Венедикт XVI, беруть участь також єпископи УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом та РКЦ в Україні на чолі з Митрополитом Мечиславом Мокшицьким, Головою Єпископської Конференції, який, до речі, протягом 10 років був 2-м секретарем Івана Павла ІІ. Варто згадати, що богослужбові ризи, в які зодягнений Святіший Отець, були часто вживані його попередником.

Після завершення богослуження Святіший Отець разом з кардиналами ввійде до базиліки Святого Петра, щоб вшанувати мощі нового блаженного, розміщені перед головним престолом.

За повідомленнями італійської поліції, у різних місцях Риму зібралося понад мільйон вірних, але паломники постійно прибувають до місць, оснащених велетенськими екранами щоб спільно молитися. Вщерть заповнені площа Святого Петра та всі довколишні вулиці, вулички та площі. Сотні тисяч паломників, що вже звечора, після завершення вступного чування, почали заповнювати площу Святого Петра у Ватикані та прилеглі вулиці, ночували безпосередньо на бруківці.

Пряму трансляцію з Ватикану здійснюють Перший національний канал і 5 канал.