• Головна
  • Новини
  • Міністерство оборони хоче віддати УПЦ (МП) будинок у центрі Львова...

Міністерство оборони хоче віддати УПЦ (МП) будинок у центрі Львова

12.09.2013, 13:22
Міністерство оборони хоче віддати УПЦ (МП) будинок у центрі Львова - фото 1
Міністерство оборони України має намір передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вул. Пекарській, 57.

1293264-s.jpgМіністерство оборони України має намір передати УПЦ (МП) у Львові майновий комплекс військового містечка № 212, що на вул. Пекарській, 57. Про це військовики повідомили Львівську ОДА офіційним листом, пропонуючи одночасно облдержадміністрації взяти спершу об’єкт на свій баланс, а згодом передати його Православній Церкві.

Нині цей будинок, який розташований у центральній частині міста і межує поруч із храмом Христа Спасителя, перебуває на балансі КЕВ м. Львова.

11 вересня відбулось засідання робочої групи з питання передачі Львівській єпархії УПЦ (МП) майнового комплексу під головуванням заступника голови Львівської облдержадміністрації Ірини Романів.

Як інформує прес-служба Львівської ОДА, члени робочої групи опрацювали низку архівних та технічних документів, заслухали експертів з архітектурних, юридичних та майнових питань.

За результатами засідання прийнято рішення щодо проведення подальших консультацій із залученням представників дотичних релігійних громад, вузькопрофільних спеціалістів з питань містобудування та мистецтвознавців.

Ірина Романів також доручила організувати виїзд групи експертів у військове містечко №212 для детальнішого вивчення питання безпосередньо на місці.

У коментарі для ZAXID.NET вона зазначила, що повноваження обладміністрації вимагають, щоб спочатку цей комплекс був переданий від Міноборони до Львівської ОДА.

«Міноборони звернулось до нас із офіційним листом про те, щоб ми погодилися взяти на себе цей об’єкт з подальшою передачею УПЦ (МП). Ми, звичайно, погоджуємося взяти на баланс це майно. Але мова йде про наступний крок передачі: це має бути культова споруда», – сказала Ірина Романів.

Заступник голови ОДА зауважила, що очолювана нею група, не уповноважена приймати рішення щодо передачі майна.

«Також комісія вирішила детальніше вивчити інформацію про первинного власника будівлі. Ми залучили юристів, архітекторів, істориків, триває робота з архівом… Робоча група не вповноважена приймати рішення про передачу майна, але лише встановити, чи можна вважати цю споруду культовою. Згідно з довідками, будівництво розпочинала фізична особа, потім там розмістили Інтернат, де проживали чи служителі, чи потребуючі люди, – це досліджуємо», - наголосила Ірина Романів.