• Головна
  • Новини
  • Міліція знесла наметовий храм УПЦ (МП) біля Верховної Ради: потерпілі вже поскаржилися Патріарху Кирилу...

Міліція знесла наметовий храм УПЦ (МП) біля Верховної Ради: потерпілі вже поскаржилися Патріарху Кирилу

17.05.2011, 10:08
Міліція знесла наметовий храм УПЦ (МП) біля Верховної Ради: потерпілі вже поскаржилися Патріарху Кирилу - фото 1
Зараз потерпілі закликають всіх православних збиратися на акції протесту проти «блюзнірської витівки української влади».

palatka.gif15 травня вночі, о 03:10 міліція із застосуванням сльозогінного газу вигнала молитовників, що стояли перед Верховною Радою з вимогою права податкового обліку виключно на ім'я, йдеться в наданій "Релігії в Україні" інформації з боку жертв розгрому. Разом з віруючими знесено наметовий храм УПЦ (Московського Патріархату), що стоїть у парку навпроти парламенту вже 6 років. 
  
Нагадаємо, наметове храм був поставлений перед Верховною Радою України після того, як в 2005 році, в результаті конфлікту в селі Рохманів Тернопільської області частина приходу перейшла до Київського Патріархату і перебрала у користування єдиний в селі храм, а інша частина на чолі з настоятелем протоєреєм Олегом Сірком залишилася вірна УПЦ (МП) і приїхала до Києва домагатися правди. 

Довгий час наметовий храм о. Олега служив одним з вузлових центрів "політичного православ'я", тут регулярно збиралися представники православних братств УПЦ (МП) для обговорення питань своєї діяльності. 

Як повідомляють потерпілі, 15 травня в ході погрому «були викинуті ікони, розібраний та сплюндрований наметовий храм Св. Олександра Невського, що стояв поряд. Бульдозером було знесено все, святині парафіян закатані в землю і на місці храму тепер рівне місце, яке покрили штучним газоном. "Жахливе святотатство, – стверджують потерпілі, – нагадало 30-ті роки минулого століття, коли знищення храмів, гоніння на віруючих відбувалося як державна політика". 
  
Демонтаж наметів почався пізно вночі з продовженням розгону віруючих вранці. За словами очевидця, всіх активних учасників захисту наметів повантажили і відвезли в невідомому напрямку. Людям викручували руки, не давали молитися. Священнослужителі та представники громади лягали під колеса, проте за допомогою сили вони були розігнані. 

На сьогодні комунальні служби міста укладають нову травичку на місці, де ще вчора стояли намети релігійної громади. Їхнє майно (хрести, ікони, одяг та ін.) розкидано по лавках у Маріїнському парку. Особи, яким вдалося уникнути нічної облави, моляться біля одного з пам'ятників у парку. 
  
Настоятель зруйнованого владою храму-намету о. Олег Сірко повідомив "Руській народній лінії", що коли до України приїжджав Патріарх Кирил, то він благословив о. Олега продовжувати служити в цьому храмі-наметі. «Я не знаю, чиїм було рішення про знесення наметового храму. Міліція нічого не пояснювала, підвезли техніку і почали швидко ламати, трощити, прибирати, викидати. Були затримані деякі віруючі, які намагалися не допустити знесення храму. Серед них опинився голова Союзу православних братств України Валентин Лукіяник. Патріарх Кирил вже в курсі того, що сталося, я доповів у Москву про ситуацію », – повідомив отець Олег кореспонденту російського видання. 
  
Зараз потерпілі закликають всіх православних збиратися на акції протесту проти «блюзнірської витівки української влади». 
  
Як повідомляє Інтерфакс-Релігія з посиланням на місцеву владу, причиною знесення храму-намету в центрі Києва стали «антисанітарні умови» – під наметом були виявлені полчища щурів. 

 Фото з архіву РІСУ

 Фото з архіву РІСУ

Світлини з архіву РІСУ