• Головна
  • Новини
  • Митрополит Онуфрій знову поскаржився Президенту. Тепер на бійців Нацгвардії...

Митрополит Онуфрій знову поскаржився Президенту. Тепер на бійців Нацгвардії

01.08.2014, 12:15
Митрополит Онуфрій знову поскаржився Президенту. Тепер на бійців Нацгвардії - фото 1
Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП) митрополит Онуфрій (Березовський) звернувся до Президента України з проханням забезпечити права і свободи віруючих у Донецькій єпархії та захисти їх від військовослужбовців, які втручаються у життя парафій.

jpg.jpgМісцеблюститель Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП) митрополит Онуфрій (Березовський) звернувся до Президента України з проханням забезпечити права і свободи віруючих у Донецькій єпархії та захисти їх від військовослужбовців, які втручаються у життя парафій.

Про це йдеться у Зверненні Митрополита, текст якого опубліковано на офіційному сайті УПЦ (МП).

Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП) навів Президенту конкретні випадки, коли бійці Нацгвардії некоректно поводилися із священнослужителями УПЦ (МП). «13 липня 2014 року в місті Червоноармійськ Донецької області до Свято-Михайлівського храму під час Божественної Літургії зайшли бійці батальйону «Донбас» «і своїми діями заважали проведенню богослужіння», - скаржиться Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП).

Ввечері священик зустрівся із бійцями Нацгвардії.

«Йому були поставлені питання, що стосуються внутрішньої діяльності парафії, а саме: як розподіляються церковні кошти, чому на території храму знаходиться охорона та багато інших питань», - йдеться у документі.

«Ще один прикрий випадок трапився 30 липня 2014 року в селі Червоноармійське Новоазовського району Донецької області», - пише Митрополит.

До будинку протоєрея Ігоря Сергієнка, настоятеля Свято-Олександро-Невського храму, під’їхав автомобіль з надписом «Днепр». Під час розмови із бійцями священик «почув образливі слова зневаги до священничого сану, питання скільки грошей він надсилає до Москви та звинувачення у пособництві бандитам. Після чого ці ж особи провели незаконний обшук у помешканні священнослужителя та примушували обмовити себе участю у підпільній організації, а також погрожували вивезти туди, «де він в усьому зізнається».

30 липня блок-посту, що на перехресті м.Амвросіївка-Благодатне-Родники Амвросіївського району Донецької області, бійці зупинили авто благочинного Амвросіївського округу протоєрея Євгенія Подгорного. Під час огляду автомобіля військовослужбовці ображали священика «лайливими словами та безпідставно звинувачували у фінансуванні «Донецької народної республіки», колишнього Президента України В.Ф. Януковича, і що «попи-москалі» є інформаторами та коректувальниками військових дій противника».

«З огляду на зазначене, змушений констатувати порушення прав і свобод віруючих та втручання у діяльність парафій Донецької єпархії Української Православної Церкви з боку військового контингенту, що перебуває на сході України.

Поважно прошу Вас, пане Президенте, особисто втрутитись у ситуацію та зробити все можливе, щоб подібні дії зі сторони силовиків більше не повторювались», - закликав єрарх Порошенка.

Варто зауважити, що Митрополит Онуфрій (Березовський) вже не перший раз листовно звертається до Президента України з проханням захисти його Церкву від недоброзичливців. 26 червня, зокрема, він нарікав на журналітів, які, за словами єрарха, «викривляють позицію» та необ’єктивно висвітлюють події в УПЦ (МП). Скаржився Митрополит Президентові й на невідомих осіб, які намагалися захопити храми УПЦ (МП) у різних містах України.

Нагадаємо, в українських ЗМІ та соціальних мережах неодноразово наводились численні факти, що на захопленій терористами території Донбасу священнослужителі УПЦ (МП) тісно співпрацюювали з бойовиками: надавали їм притулок, благословляли терористів та освячували їхні знамена. А на Луганщинці, наприклад, священик УПЦ (МП) Володимир Марецький взагалі взяв у руки зброю та на чолі бандитського угрупування так званої ЛНР намагався зірвати вибори Президента України, до якого тепер апелює Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри УПЦ (МП) митрополит Онуфрій (Березовський).