• Головна
  • Новини
  • "В Одесі ми не гості", — в Одесько-Кримському екзархаті УГКЦ прокоментували заяви Митрополита УПЦ...

"В Одесі ми не гості", — в Одесько-Кримському екзархаті УГКЦ прокоментували заяви Митрополита УПЦ

07.09.2010, 13:53
"В Одесі ми не гості", — в Одесько-Кримському екзархаті УГКЦ прокоментували заяви Митрополита УПЦ - фото 1
Канцлер Одесько-Кримського екзархату УГКЦ о. Володимир Ждан наголосив, що УГКЦ в Одеської області існує з початку XVIII століття, тому ні про який прозелітизм з боку греко-католиків не може бути й мови.

Zhdan.jpgКанцлер Одесько-Кримського екзархату УГКЦ о. Володимир Ждан наголосив, що УГКЦ в Одеської області існує з початку XVIII століття, тому ні про який прозелітизм з боку греко-католиків не може бути й мови. Таку заяву він зробив, коментуючи звинувачення, висунуті прес-службою Одеської єпархії УПЦ, згідно з якими будівництво в Одесі греко-католицького храму було названо недоцільним, а сама пастирська діяльність УГКЦ в Одесі — експансією і прозелітизмом.

«До насильницької ліквідації Унії імператрицею Катериною ІІ в кінці XVIII століття в Одеської області греко-католицьких храмів було більше, ніж православних, про що свідчать багаточисельні архівні документи, — відзначив о. Володимир. — Так що ми не прийшли сюди на чужу територію, але повернулися в місця, де жили наші батьки».

За словами греко-католицького священика, Унію в XVI столітті прийняла вся Українська Церква на чолі з Київським митрополитом, тобто практично вся Правобережна Україна, включаючи Одеську область, була уніатами. «Греко-католицтво — це віра наших предків, віра всієї Київської Русі, — підкреслив о. Володимир. — Православні Московського Патріархату — наші найближчі історичні брати, адже християнську віру Москва отримала з Києва».

Як інформує прес-служба УГКЦ в Одесі, не слід забувати історичних фактів, які вказують на те, що лише внаслідок гонінь з боку російської влади на початок XIX століття УГКЦ витіснили на Захід від Дніпра. У ХХ ст. завдяки старанням Митрополита Андрея Шептицького УГКЦ почала повертатися на Велику Україну, та Йосип Сталін 1946 року насильно приєднав цю Церкву до Московського Патріархату. Греко-католицькі храми влада передала РПЦ або ж закрила, а греко-католицькі церковні структури пішли в підпілля. УГКЦ жила в підпіллі більше 40 років.

«У 1989 році УГКЦ вийшла з катакомб і українська влада повернула їй велику частину храмів, що представники Московського Патріархату розцінили як “розгром православ'я”», — йдеться у заяві.

Тут також сказано, що на сьогодні парафії УГКЦ діють на всій території України. В Одеській області їх близько 20.