• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ у Страдчі офіційно проголосить блаженного Володимира Прийму покровителем мирян...

Патріарх УГКЦ у Страдчі офіційно проголосить блаженного Володимира Прийму покровителем мирян

19.06.2013, 14:03
Патріарх УГКЦ у Страдчі офіційно проголосить блаженного Володимира Прийму покровителем мирян - фото 1
УГКЦ 26 червня організовує Всеукраїнську прощу до відпустового центру у с. Страдч, що на Львівщині, присвячену пам’яті блаженних о. Миколи Кондрата та дяка Володимира Прийми.

Pryima.jpgexklusiv.gifУГКЦ 26 червня організовує Всеукраїнську прощу до відпустового центру у с. Страдч, що на Львівщині, присвячену пам’яті блаженних о. Миколи Кондрата та дяка Володимира Прийми. Паломництво очолить Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

Очікується, що під час прощі він офіційно проголосить блаженного Володимира Прийму покровителем мирян та закладе камінь під забудову унікального відпустового центру.

Про це сьогодні під час прес-конференції у Львові розповіли організатори паломництва о. Василь Білаш, голова комісії УГКЦ у справах мирян, о. Іван Колтун, парох храму Успіння Пресвятої Богородиці в Страдчі та активний мирянин Зенон Боровець - доцент Національного Університету Львівська Політехніка.

Як наголошували промовці, Всеукраїнська проща до Страдча насамперед ставить за мету поширити культ мучеників мирян.

«Миряни - це основне тіло Церкви, бо духовенство складає меншість. Вони мають місію освячувати світ і поширювати у світі Боже Царство», - зазначив о. Василь Білаш.

Священик повідомив, що під час прощі Глава УГКЦ проголосить блаженного Володимира Прийму покровителем мирян. Під час Божественної Літургії його мощі будуть урочисто виставлені на вівтар.

«Володимир Прийма знав про небезпеку, але він хотів врятувати життя старшому за віком священику. Як знаємо, йому це не вдалося зробити. Він загинув. Приклад мученицької смерті Володимира не одинокий. Ми маємо Пратулинських мучеників, маємо приклад давніх мучеників-мирян Бориса і Гліба. Їхні приклади вказують нам, як мирянин може освячувати цей світ», - сказав він.

Парох храму Успіння Пресвятої Богородиці о. Іван Колтун розповів, що проща розпочнеться із с. Ямельна, місця мученицької смерті блаженних о. Миколи Кондрата і дяка Володимира Прийми. Біля могильного насипу духовенство відслужить молебень. Згодом Патріарх Святослав (Шевчук) відправить Службу Божу та посвятить камінь під забудову «Відпустового центру Львівської архиєпархії УГКЦ».

За словами священнослужителя, нині тільки розробляється концепція зведення центру. Планується, що там побудують церкву, готель для паломників, харчовий блок. Яворівська влада вже видала акт на землю, духовенство зараз розробляє статут майбутнього центру і збирає кошти на реалізацію цього проекту. Священики сподіваються, що під час прощі вдасться зібрати частину грошей.

Відпустовий центр у Страдчі є особливим місцем для усіх греко-католиків. Як зауважив Зенон Боровець, у Страдчі знаходиться єдиний у Західній Україні печерний монастир такого типу, який зберіг автентику ХІ ХІІ століть, а також чимала збірка ще не досліджених ікон.

«Значення Страдча випливає зі значення статусу відпустового місця. Його святість сягає найдавніших часів. Ще коли в ХІ столітті тут заснували печерний монастир, це місце вже було обрано Богом. Воно освячено кров’ю тих мучеників, які загинули від рук хана Батия. Страдч є також унікальний тим, що у 1936 році Папа Пій ХІ надав цьому прочанському місцю повний відпуст на кожен день у році. Грушів, для прикладу, має кілька днів відпусту на рік, Глиняни - 5-6 днів на рік, у Зарваниці, знаємо, відпуст починається на Юрія і на Покрову завершується. А у Страдчі, згідно з цією грамотою, маємо кожен день у році», - наголосив активний мирянин УГКЦ.

Довідка:

Володимир Прийма загинув мученицькою смертю 26 червня 1941 року. Він служив дяком у Страдчанській церкві. Коли він разом із місцевим парохом о. Миколою Конрадом поверталися додому, після сповіді хворої жінки, їх спіймали солдати НКВС і жорстоко закатували у лісі. Понівечені тіла Христових мучеників поховали на парафіяльному цвинтарі.

Блаженний свщмч. Микола Конрад народився 16 травня 1876 р. у с. Струсові на Тернопільщині. Філософські і богословські студії закінчив у Римі, захистивши докторську дисертацію. У 1899 р. рукоположений на священика. Учителював у Бережанській і Теребовлянській гімназіях. У 1930 р. Митрополит Шептицький запросив отця-доктора викладати у Львівській Богословській Академії, а згодом призначив його парохом у с. Страдч, де його і спіткала смерть. Загинув трагічно від рук енкадистів 26 червня 1941 року, коли разом з дяком Володимиром Приймою поверталися додому після сповіді хворої жінки.

Святіший Отець Іван Павло ІІ, під час свого візиту в Україну, проголосив о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму блаженними мучениками Христової Церкви.