В РПЦ пояснили, чому священнослужителі носять дорогі речі

13.04.2011, 12:39
В РПЦ пояснили, чому священнослужителі носять дорогі речі - фото 1
Протоєрей Російської Православної Церкви Всеволод Чаплін вважає, що священнослужителі мають право носити дорогі речі, оскільки ці речі відображають суспільний престиж Церкви.

Всеволод_Чаплин.jpgПротоєрей Російської Православної Церкви Всеволод Чаплін вважає, що священнослужителі мають право носити дорогі речі, оскільки ці речі відображають суспільний престиж Церкви, повідомляє Український тиждень з посиланням на Інтерфакс..

"Люди, зазвичай, несуть найдорожче в храми, священикові, люди абсолютно природно хочуть, щоб їхні єрархи виглядали не гірше, ніж представники світської влади, щоб храми виглядали краще, ніж резиденції світських володарів, щоб церковні урочистості були найкрасивішими і найурочистішими", - заявив Чаплін, відповідаючи на питання слухачів молодіжного лекторію в Москві.

За його словами, підтвердження цьому можна побачити в будь-якій "по-справжньому живій релігійній громаді світу", члени якої завжди дбають, щоб те, що присвячене Богові, було максимально добре прикрашене і мало центральну роль в житті міста, в житті громади.

"Люди хочуть, щоб і храми Божі, й облачення духовенства, й елементи, пов'язані з громадським престижем духовенства, були б максимально видимими і відображали б те місце Церкви в житті суспільства, яке будь-віруюча людина вважає центральним", - зазначив голова синодального Відділу із взаємин Церкви і суспільства.

За його спостереженнями, в розкоші духовенству, зазвичай, дорікають люди, для яких наявність і храму Христа Спасителя у центрі міста, і позолочених соборів у центрі Кремля - це щось протиприродне.

"Насправді, продовжуючи думку про те, що духовенство не повинне мати дорогі речі, які йому не належать, а надані віруючими їм як представникам Церкви, можна прийти і до того, щоб роззолотити куполи, знищити, принаймні, храми, які потребують підтримки, і поставити склобетонні коробки", - вважає священик.

Тією ж логікою, за його словами, свого часу користувався Юда, говорячи, що не треба витрачати дорогоцінне миро на помазання тіла Ісуса Христа, а потрібно продати це миро і роздати гроші бідним.

"Коли люди жертвують щось на храм, на те, щоб духовенство виглядало гідно, в тому числі й перед лицем усіх сильних світу цього, які міряють ставлення до людини грошима, - це природне прагнення людини показати, що найголовніше - не раціональне витрачання коштів на ті чи інші минущі потреби, які ніколи не будуть повністю заповнені, а посвячення своїх грошових засобів, своєї праці на те, що належить Богові, на ті символи, які нагадують нам, що головне - це не політика, не економіка, не обивательські потреби людини, не її матеріальні інтереси, а присутність Бога, Його таємниці та духовна вертикаль у навколишньому світі", - відзначив Чаплін.

Раніше він представив три основні цінності, які, з погляду експертів з синодального Відділу зі взаємин Церкви і суспільства, повинні стати базовими у XXI столітті. Це віра, Батьківщина і свобода.

Крім того, на думку Чапліна, в Росії варто ввести загальний дрес-код.

Нагадаємо, під час візиту Глави РПЦ Кирила (Гундяєва) до України в об’єктив українських журналістів потрапив годинник на його руці - фірми Breguet, ціна якого коливається від 28 тисяч євро до 36 тисяч євро залежно від компанії-продавця.

У свою чергу, Предстоятель Української Православної Церкви (Московського Патріархату) Митрополит Володимир (Сабодан) їздить на автомобілі Мерседес S-класу, який коштує близько 145 тисяч євро. Після оприлюднення цієї інформації намісник Києво-Печерської лаври архиєпископ Вишгородський Павло (УПЦ МП) назвав душевнохворим журналіста, який написав про Мерседес Митрополита УПЦ (МП).