12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана»

06 січня, 08:30
12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 1
Різдво Христове – тепле родинне свято, яке заведено святкувати вдома з рідними та близькими. Уся родина збирається на особливу вечерю – Святвечір. За традицією, має бути дванадцять пісних став. І звісно, у кожної української родини є свої традиційні різдвяні страви, які готуються з року в рік й передаються з покоління в покоління.

Джерело: Клопотенко

Цього року ми з командою вирішили долучитись до різдвяного проєкту «Від Романа до Йордана». Цей проєкт був започаткований ще у 2010 році групою українських митців зі Львова – Олею Кравченко, Ярославою Ткачук, Олею Пильник, Уляною Нищук та Остапом Лозинським. Проєкт має на меті презентувати різдвяні подарунки, виконані у різних мистецьких жанрах. За час існування проєкту в ньому брали участь різні українські художники зі Львова та інших міст України. На цей раз «Від Романа до Йордана» об’єднав митців ідеєю створення різдвяного столу, а саме – зображення дванадцяти традиційних страв. Кожен з учасників проєкту втілив у своїх роботах улюблені традиційні страви, саме такі, які завжди готувались у їхніх родинах на Святвечір.

Ми ж вирішили приготувати всі ці страви й поділитись їх рецептами з вами, щоб ви дізнались більше про традиції святкування Різдва.

Традиції різдвяного столу

Починають святкування Різдва зі Святвечора. У цей час на столі має бути запалена свічка а зі страв має бути лише кутя та узвар. Саме з цих різдвяних страв й починається святкове застілля. Потім вже дістають інші страви, щоб доповнити стіл. Інші різдвяні страви можуть бути різними, але якщо звернутись до українських сімейних традицій, то побачимо в переліку пісний борщ, тушковану капусту, запечену рибу, вареники з різними начинками та солодкі пампухи. Тож ви можете приготувати всі дванадцять страв з нашої добірки або просто взяти декілька, що вам до смаку і доповнити ними ваш святковий стіл.

Кутя з пшениці

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85039
Ярослава Ткачук, Кутя 2021 р. (дошка, волокно, мельхіор, стрічка)

 

Кутя – найголовніша страва різдвяного столу. Саме тому Ярослава Ткачук обрала її для цього проєкту. Для Ярослави ця страва має дуже символічне значення та, на її думку, віддзеркалює всесвіт та світобудову. Тож ми приготували цю кутю за сімейним рецептом художниці, який вона успадкувала від бабусі. Головна умова цього рецепту – добре перетертий мак. Його можна перетерти у макітрі або звичайній кавомолці, головне, щоб утворилось побільше макового соку. Для приготування цього рецепту вам знадобиться:

  • 350 г пшениці
  • 50 г волоських горіхів
  • 50 г родзинок
  • 50 г запареного маку
  • 1 ч. л. лимонної цедри
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • мед до смаку
  1. Якщо ви взяли в супермаркеті готову пшеницю для куті, подивіться на упаковці спосіб її приготування. Я ж використав звичайну пшеницю.
  2. Потрібно взяти 350 г пшениці та добре промити до чистої води, всипати в каструлю або глибоку миску, залити водою та залишити замочуватися на ніч.
  3. Наступного дня пшеницю необхідно відкинути на друшляк і добре промити. Всипати в каструлю, залити 1,4 л води та варити 1,5-2 години на середньому вогні, не накриваючи кришкою.
  4. Доки пшениця вариться, візьміть 50 г маку, пересипте в миску та залийте окропом на 15 хвилин. Потім відкиньте на друшляк і мак перетріть у ступці, макітрі або скористайтеся електричною кавомолкою або блендером зі спеціальною насадкою. Перетирати мак потрібно доти, доки не з’явиться біле макове молочко.
  5. Тепер необхідно подрібнити 50 г волоських горіхів. Пересипте їх в пакет, візьміть качалку та відбийте. Також можна порубати ножем.
  6. Коли пшениця зварилася, відкиньте її на друшляк, а потім пересипте в глибоку миску.
  7. До пшениці додайте подрібнені горіхи, перетертий мак, 50 г родзинок і додайте мед до смаку.
  8. Додайте до всіх інгредієнтів куті натерту цедру одного лимона та сік цитрусу. Перемішайте і, якщо необхідно, для отримання бажаної консистенції додайте трохи теплої кип’яченої води.

Детальний рецепт пшеничного куті дивіться за посиланням.

Різдвяний узвар

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85042
Данило Мовчан, Узвар 2021р. (папір, акварель)

 

Окрім куті, обов’язковим для традиційного різдвяного столу є узвар. Це дуже простий і разом з тим дуже смачний напій, смак якого не схожий ні на що інше. Подружжя Ярини та Данила Мовчанів підготували до цього проєкту відразу декілька робіт, серед яких оселедець з цибулею, який з дитинства любить Ярина та борщ і узвар, які завжди були на сімейному столі у Данила. Ви можете зварити узвар просто з сухофруктів, а можете додати йому трохи смаку за допомогою розмарину, як у цьому рецепті. Для приготування узвару вам знадобиться:

  • 500 г сухофруктів (яблука, груші, сливи)
  • 2-3 ст. л. цукру
  • 4 гілочки розмарину
  • 3 л води
  1. Візьміть 500 г сухофруктів і добре промийте в друшляку.
  2. Пересипте в каструлю, залийте 3 л холодної води, доведіть до кипіння і додайте 2-3 ст. л. цукру. Залежно від своїх смакових уподобань, можете або збільшити кількість цукру або зменшити.
  3. Візьміть 4 гілочки розмарину та поріжте на кілька частин.
  4. Каструлю з сухофруктами зніміть з вогню, додайте розмарин, накрийте кришкою та дайте настоятися мінімум 2 години.
  5. Перед подачею на стіл можете процідити узвар і додати кілька свіжих гілочок розмарину в глечик.

Приготуйте й ви узвар із розмарином.

Імбирні медівники

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85032
Андрій Винничок, Різдвяні медівники 2021 р.

 

Таке імбирно–медове печиво готують на свято Святого Миколая та на Різдво. До речі, це смачне печиво можна робити будь–якої форми. Андрій Винничок, який спеціалізується на малярстві та іконописі надихнувся саме цим різдвяним смаколиком. Печивом смакували вже наступного дня, коли вже можна було їсти не пісні страви, бо найкраще воно смакує, коли зробити його з вершковим маслом. Щоб приготувати медове печиво вам знадобиться:

  • 350 г борошна
  • 150 г цукру
  • 150 г гречаного меду
  • 75 г вершкового масла
  • 1 ст. л. коньяку або рому
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ст. л. какао
  • ½ ч. л. меленого імбиру
  • ½ ч. л. меленого кардамону
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. цукрової пудри
  1. Зробіть парову баню так, щоб верхня миска не торкалася води. У мисці з’єднайте 75 г вершкового масла, 150 г цукру та 150 г меду. Візьміть віничок і мішайте до розчинення та поєднання всіх інгредієнтів.
  2. Заберіть миску з парової бані, додайте 1 яйце, перемішайте та нехай остигає до кімнатної температури. Після цього в миску додайте 1 ст. л. коньяку або рому, а також 1 ст. л. какао та перемішайте до об’єднання.
  3. Візьміть глибоку миску та змішайте в ній 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача ½ ч. л. меленого імбиру та ½ ч. л. меленого кардамону. Тепер сухі інгредієнти додайте до суміші яйця та вершкового масла. Замісіть тісто. Воно має вийти пластичним і не липнути до рук. Якщо необхідно, додайте ще трохи борошна.
  4. Притрусіть робочу поверхню борошном і розкотіть тісто в пласт товщиною 0,5 см. Візьміть форми у вигляді чоловічків та виріжте їх із тіста. Ви можете використовувати будь-які форми, а також просто взяти склянку.
  5. Деко застеліть пергаментним папером, викладіть на нього печиво. Поставте випікатися в духовку на 10-12 хвилин за температури 180 градусів.

Детальний рецепт печива дивіться за посиланням.

Капуста тушкована з грибами

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85036
Наталя Русецька, Капуста 2021 р. (дошка, левкас, жовткова темпера)

 

Ще одна пісна страва, яку часто можна побачити на різдвяному столі – тушкована капуста. Щоб підкреслити її смак часто до неї додавали сушені гриби, тоді вона ставала ще більш смачною та ароматною. Наталя Русецька згадала саме про таку капусту, бо в її родині цю страву обов’язково готують на Різдво. Рецепт максимально простий та швидкий. Для його приготування вам знадобиться:

  • ½ середньої білокачанної капусти
  • 250 г квашеної капусти
  • 1 цибуля
  • 100 г білих свіжих чи заморожених грибів
  • 50 г сухих білих грибів
  • 300 г печериць
  • 1 ч. л. кмина
  • 250 мл води (для сухих грибів)
  • 4 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку
  1. Для цієї страви можна використовувати сирі білі гриби або заморожені. Але останні необхідно попередньо розморозити.
  2. Візьміть 50 г сушених білих грибів, залийте 250 мл окропу, накрийте кришкою та залиште на 20 хвилин.
  3. Половину середньої капусти наріжте на шатківниці або поріжте дрібно ножем.
  4. Пательню розігрійте із 2 ст. л. соняшникової олії, додайте капусту та 1 ч. л. кмину. Смажте капусту до м’якості, не накриваючи кришкою.
  5. Паралельно візьміть 1 цибулю, очистьте і дрібно поріжте. Також візьміть 300 г печериць, помийте та розріжте на четвертинки. Якщо у вас дрібні печериці, залиште їх цілими. Білі сирі гриби (100 г) або розморожені білі гриби наріжте на довільні шматочки.
  6. Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю, печериці, білі свіжі чи заморожені гриби. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона нам ще знадобиться. А гриби додайте до всіх інгредієнтів у пательні. Готуйте до випаровування рідини, періодично помішуючи. Я на це витратив 15 хвилин.
  7. Візьміть товстостінну каструлю, пересипте в нею смажену капусту, а також овочеву засмажку. Додайте 250 г квашеної капусти, посоліть і поперчіть до смаку. Залийте водою з-під білих сушених грибів і тушкуйте 30 хвилин.
  8. Тушковану капусту з кмином та різними видами грибів подавайте як у холодному вигляді, так і в гарячому.

Приготуйте і ви пісну страву на Святвечір чи Різдво – тушковану капусту з кмином та різними видами грибів.

Мариновані білі гриби

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85041
Мар’ян Пиріг, Грибуні 2021 р. (дошка, папір, кулькова ручка, акрил)

 

Ця страва – прикраса будь-якого святкового столу, Ну і як не любити ці красивенькі смачні грибочки. Якщо не встигли заготувати в сезон, можна придбати їх на базарі та приправити до смаку оцтом, ароматною олією та кільцями цибулі. Тож Мар’ян Пиріг надихнувся цією простою стравою та поділився маминим рецептом маринованих грибів. Щоб приготувати літрову баночку маринованих грибів вам знадобиться:

  • 800 г сирих білих грибів
  • Для маринаду:
  • 1 л води
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 мл оцту 9%
  • 2 бутони гвоздики
  • 2 горошки чорного перцю
  • 1 лавровий лист
  1. Для маринування можна використовувати не лише зібрані та почищені білі гриби, а також заморожені. Якщо у вас заморожені, попередньо їх не варто розморожувати. Якщо гриби заморожені та великі, то розморозьте, щоб порізати на більш дрібні шматочки.
  2. Сирі гриби необхідно перебрати. Великі використовуйте для сушіння або приготування страв, а молоді невеликого розміру для маринування. Якщо на грибах є ознаки червивості, такі гриби не використовуйте.
  3. Очищені та помиті гриби перекладіть у велику каструлю, додайте 1–2 ч. л. солі, залийте водою, щоб вона покривала гриби та варіть 20 хвилин після закипання. Якщо ви використовуєте заморожені варені білі гриби, цей крок пропустіть. Якщо у вас заморожені сирі, то варіть як і сирі зібрані.
  4. Доки гриби варяться, приготуйте маринад. У каструлю влийте 1 л окропу, додайте 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 2 бутони гвоздики, 2 горошини чорного перцю та 1 лавровий лист. Варіть маринад, помішуючи до розчинення цукру та солі, а потім додайте 50 мл оцту 9%.
  5. Через 20 хвилин гриби відкиньте на друшляк і добре промийте під проточною водою.
  6. До маринаду додайте гриби та варіть 10 хвилин. Якщо шматочки грибів великі, збільште час варіння до 15 хвилин. Усе, мариновані білі гриби готові. Їх можна залишити в маринаді до остигання, а потім подати на стіл з кільцями цибулі, заправивши ароматною олією. Якщо не плануєте відразу вживати гриби, закатайте в банку.
  7. Візьміть банку, перекладіть у неї гриби. З каструлі виловіть прянощі та додайте в банку. Залийте маринадом.
  8. Тепер необхідно банку із грибами простерилізувати. Візьміть каструлю, покладіть на дно перевернуту керамічну тарілку, а на неї банку з грибами. Залийте водою такої самої температури, як і банку. Воду наливайте до «плічок» банки.
  9. Зробіть маленький вогонь та стерилізуйте 15 хвилин. Після цього виймайте банку з води й закочуйте кришкою.
  10. Переверніть банку кришкою донизу та залиште на добу. Після приберіть у прохолодне місце – холодильник чи підвал.

Приготуйте й ви мариновані білі гриби на Святвечір чи Різдво.

Пампухи з трояндовим варенням

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85034
Остап Лозинський, Останній пампух, 2021 (полотно, акрил)

 

Солодощі також були невіддільною частиною різдвяного застілля. Окрім медівників дуже часто готували пампухи з варенням на дріжджовому тісті. Остап Лозинський поділився з нами своїм сімейним рецептом. “Пампух то певно один з найсмачніших і найважчих в приготуванні смаколиків, які ми готуємо на Різдво. У нашій родині тісто на нього міститься дві години в повній тиші, здоблюється ромом, а продукти на них добираються з надзвичайною ретельністю. Начиняємо виключно рожою (варення з трояндових пелюстків), інших начинок не сприймаємо. А сам процес смаження пампухів то магія!!! І коли вони виходять з білою смужкою на животику, то радощам немає меж. Ну а ласувати ними, і встигнути з’їсти останній це вже зовсім інша історія” – розповідає Остап. Тож для приготування таких пампухів вам знадобиться:

  • 500 г борошна
  • 30 г живих дріжджів
  • 250 мл теплого молока
  • 50 г вершкового масла
  • 75-100 г цукру (залежить від того, наскільки солодкі пампушки ви хочете)
  • 2 ст. л. горілки
  • 4 жовтки
  • 1 яйце
  • 10 г ванільного цукру
  • цедра 1 апельсина
  • 250 г варення з троянд
  • 1 дрібка солі
  • 500 мл олії (для фритюру)
  • цукрова пудра до смаку
  1. Приготуйте опару. Візьміть велику миску, влийте в неї 250 г теплого молока та додайте 1 ст. л. цукру. Перемішайте ложкою до розчинення цукру в молоці. Додайте 30 г живих дріжджів. Але зверніть увагу на те, що температура молока не повинна бути вищою за 30 градусів за Цельсієм, інакше дріжджі загинуть. Знову перемішайте всі інгредієнти до розчинення дріжджів.
  2. У миску всипте 2 ст. л. борошна. Перемішайте та залиште опару в теплому місці, наприклад, біля батареї або на теплій підлозі.
  3. Доки опара підходить, візьміть 50 г вершкового масла та перетріть його з дрібкою солі й цукром, що залишився. Відокремте 4 жовтки від білків. Нам потрібні лише жовтки. У суміш до вершкового масла додайте по 1 жовтку та перемішуйте віничком. Необхідно, щоб цукор добре розчинився. Потім додайте 1 ціле яйце та добре перемішайте до отримання однорідної консистенції.
  4. Коли опара підійде, всипте в неї 500 г борошна та влийте яєчну суміш. Додайте 10 г ванільного цукру, влийте 2 ст. л. горілки та натріть цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину цитрусу.
  5. Замісіть тісто та залиште його на 1 годину. Воно має збільшитися в обсязі у 2 разу. Через годину обімніть тісто.
  6. Робочу поверхню присипте борошном і розкотіть тісто пластом 1 см, але не тонше. Візьміть склянку та виріжте кружечки – основи для пампушок.
  7. Деко застеліть пергаментним папером. Викладіть кружечки з тіста – це будуть нижні частини пампушок. На кожний викладіть по 1 ч. л. варення з троянд, а зверху накрийте таким же кружечком із тіста, акуратно заліпивши краї пальцями.
  8. Пампушки накрийте рушником і залиште на 10-15 хвилин, щоб вони збільшилися у 2 рази.
  9. У каструлю влийте 500 мл олії, нагрійте на середньому вогні до появи дрібних бульбашок і обсмажте пампушки у фритюрі до золотистого відтінку. Перевертайте шумівкою або виделкою.
  10. Готові пампушки викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва олія. Коли пампушки охолонуть, посипте їх цукровою пудрою.

Детальний рецепт за посиланням.

Пісний борщ з вушками

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85037
Оля Кравченко, Борщ, 2021 (дошка, лавкас, золочення, темпера)

 

Ще одна символічна страва – пісний борщ. У багатьох регіонах України ця страва є обов’язковою для різдвяного столу, майже як кутя. У родині Олі Кравченко на Різдво завжди готували пісний борщ на овочевому відварі з вушками та великою квасолею. Вушка, начинені грибною начинкою, подібні на маленькі защипнуті вареники, готують окремо від борщу. Перед споживанням їх викладають у глибоку тарілку та заливають гарячим борщем. Щоб приготувати такий борщ вам знадобиться:

Для борщу:

  • 2 буряки
  • 1 лимон
  • ½ ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 150 г червоної квасолі
  • ½ капустини
  • 1 морква
  • 2 цибулі
  • ¼ селери
  • 2 ст. л. олії (для смаження)
  • 3 л води
  • 10 гілочок петрушки
  • 3 лаврових листи
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 1 солодкий червоний перець
  • Для начинки «вушок»:
  • 3 картоплини
  • 200 г печериць
  • 100 г білих грибів (можна заморожених)
  • 50 г сухих білих грибів

Для тіста «вушок»:

  • 300 г борошна
  • 150 мл води
  • 2 ст. л. олії
  • 2/3 ч. л. солі
  1. Підготуйте всі інгредієнти для приготування борщу з вушками. Квасолю замочіть у холодній воді щонайменше на 4 години, а краще – на ніч.
  2. Візьміть 2 середні буряки, викладіть у каструлю, залийте водою та варіть 1 годину до готовності. Перевірити готовність можна тонким ножем – якщо добре входить, буряк зварився.
  3. Паралельно в іншій каструлі готуйте квасолю. Візьміть 150 г червоної квасолі, злийте воду після замочування, помийте, пересипте в каструлю, трохи посоліть і варіть до готовності. Час приготування залежатиме від того, на скільки годин ви попередньо замочили квасолю.
  4. Доки квасоля та буряк варяться, зваріть овочеву юшку. Візьміть половину середньої капусти, розріжте на чверті та складіть у велику каструлю. До капусти додайте 1 помиту та неочищену моркву, неочищену цибулину, розрізану навпіл, чверть очищеного кореня селери, 1 солодкий червоний перець без плодоніжки та насіння, 10 гілочок петрушки, 5 горошин духмяного перцю та 3 лаврових листочки. Усі інгредієнти залийте 3 л води та варіть 30 хвилин після закипання на середньому вогні. Посоліть трохи.
  5. Переходьте до приготування тіста для вушок. У миску всипте 300 г борошна, влийте 150 мл води, 2 ст. л. соняшникової олії та додайте 2/3 ч. л. солі. Замісіть тісто. Воно має вийти еластичним та схожим на тісто для вареників. Сформуйте з тіста кулю, оберніть у харчову плівку і відкладіть доки.
  6. Готуйте начинку «для вушок». Візьміть 50 г білих грибів, помийте в друшляку, пересипте в сотейник і залийте 150 мл води. Залишіть на 30 хвилин.
  7. Візьміть 3 картоплі, очистьте та наріжте середніми однаковими шматочками. Викладіть у каструлю, залийте водою, додайте трохи солі та відваріть до готовності. Я на це витратив 25 хвилин.
  8. Перевірте готовність картоплі, проткнувши тонким ножем. Коли картопля буде готова, злийте воду та розтовчіть її віничком або товкачиком.
  9. Далі для начинки «вушок» візьміть одну цибулину, очистьте і наріжте дрібним кубиком, а 200 г печериць та 100 г білих грибів наріжте на невеликі шматочки. З сушених замочених грибів злийте рідину та наріжте їх на невеликі шматочки.
  10. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю та гриби. Посоліть і смажте доти, доки волога не випарується.
  11. Грибну засмажку додайте в потовчену картоплю та перемішайте до об’єднання всіх інгредієнтів.
  12. Беріть тісто для «вушок». Присипте робочу поверхню борошном, розкотіть тісто завтовшки 2 мм. Візьміть склянку та виріжте кружечки. У кожен кружечок викладіть начинку з картоплі та грибів і сформуйте «вушка» – заліпіть тісто, як на пельмені.
  13. «Вушка» відваріть у підсоленій воді 3 хвилини після закипання. Перекладіть готові «вушки» в миску з олією, щоб вони не злиплися.
  14. Варений буряк очистьте і натріть на великій тертці, перекладіть в миску, скропіть соком лимона, додайте 1 ч. л. цукру та ½ ч. л. солі. Залиште маринуватися на 1 годину.
  15. З овочевої юшки приберіть усі овочі, крім моркви. Моркву натріть на великій тертці та поверніть її в овочеву юшку, додайте маринований буряк і варену квасолю. Варіть всі інгредієнти 10 хвилин після закипання на середньому вогні, не накриваючи кришкою. Якщо потрібно, посоліть.
  16. Тепер беріть тарілку, викладайте 5-6 «вушок» та заливайте пісним борщем.

Приготуйте й ви пісний борщ з вушками.

Вареники з капустою

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85033
Зоряна Опанащук, Цісарські пироги 2021 р. (полотно, акрил)

 

А ще на Різдво традиційно готували пісні вареники, частіше з капустою, бо вона завжди була у кожному домі. Зоряна Опанащук розповіла нам свою історію. “Малюю пироги, так в нас називаються вареники – бо ж то дух Різдва. А особливо із капустою. Квашеною, поєднаною з обсмаженою до бурштинових шматочків цибулькою. Гладкобокі, пухкенькі, як малі поросятка, з фігурно ліпленими краями, обмащені золотою медово–тягучою льняною олією… Пахнуть, виблискують, як півмісяці з тонкої порцеляни і просять: – Ну з’їж мене!!!” Ну і як можна відмовитись від такої пропозиції? Для того, щоб приготувати вареники з капустою вам знадобиться:

Для заварного пісного тіста:

  • 350 г борошна
  • 200 мл гарячої води
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 1 дрібка солі

Для начинки:

  • 400 г квашеної капусти
  • 1 цибуля
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 2 ст. л. лляної олії (для змащення вареників)
  1. Замісіть заварне тісто для вареників. У сотейник влийте 200 мл води та нагрійте до 70-80 градусів. Якщо немає градусника, орієнтуйтесь на появу пари над поверхнею води.
  2. Візьміть глибоку миску, всипте 300 г борошна, влийте 200 мл теплої води із сотейника, додайте дрібку солі та 3 ст. л. олії. Обережно перемішайте ложкою. Коли суміш трохи охолоне, можна замішувати тісто вручну. Також можна скористатися кухонною машиною та насадкою для замішування тіста.
  3. З тіста сформуйте кулю, оберніть харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 20-30 хвилин. Тісто має відпочити.
  4. Доки тісто відпочиває, приготуйте пісну начинку. Розігрійте пательню із 2 ст. л. олії. Очистьте і наріжте середнім кубиком цибулю, додайте на пательню та обсмажуйте до золотистого кольору, а потім додайте 400 г квашеної капусти. Якщо капуста нарізана довгими смужками, порубайте так, щоб начинку було зручно завертати в вареники. Капусту тушкуйте 10-15 хвилин, періодично помішуючи та не накриваючи кришкою.
  5. Дістаньте тісто з холодильника, робочу поверхню притрусіть борошном і розкотіть пласт завтовшки 2 мм. Візьміть склянку та виріжте кружечки.
  6. У кожен кружечок викладіть начинку із квашеної капусти та цибулі. Фігурно загорніть вареники.
  7. Варіть вареники у підсоленій воді 3 хвилини після того, як вони спливуть. Мішайте тільки дерев’яною ложкою або качалкою.
  8. Заправте вареники з квашеною капустою 2 ст. л. лляної олії.

Приготуйте й ви вареники з квашеною капустою.

Голубці з рисом та грибами

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85043
Анна Атоян, Голубці 2021 р. (дошка, левкас, олівець, олійний живопис)

 

Як ми бачимо страви з капустою складають велику частину зимового меню. Бо це дешево, смачно й корисно. Саме тому до різдвяного столу часто готують голубці. Частіше пісні, але іноді додають вершкове масло, бо воно дуже пасує до овочів, надаючи їм приємного солодкуватого смаку. Смакувати ними можна вже після Святвечора. Рецептом саме таких голубців поділилась з нами Анна Атоян, яка зобразила цю страву на дошці. Щоб приготувати голубці з рисом та грибами вам знадобиться:

  • 1 середня капуста
  • 100 г білих грибів (свіжих чи заморожених)
  • 50 г сушених білих грибів
  • 200 г рису
  • 150 г вершкового масла
  • 2 ріпчасті цибулі
  • 3 зубчики часнику
  • сіль та перець до смаку

Для соусу:

  • 500 мл відвару із сухих грибів
  • 200 г сметани
  • 1 ч. л. борошна
  • сіль до смаку
  1. Для голубців можна використовувати сирі білі гриби чи заморожені. Якщо у вас заморожені, попередньо розморозьте їх.
  2. У сотейник всипте 200 г круглозернистого рису та промийте до чистої води. Залийте 400 мл води, додайте сіль до смаку та варіть 5 хвилин після закипання на середньому вогні, не накриваючи кришкою. Потім приберіть з вогню, накрийте кришкою та залиште на 20 хвилин.
  3. Підготуйте капустяне листя для голубців. Виріжте качан з білокачанної капусти. У велику каструлю налийте окріп, капусту акуратно опустіть у воду. Верхнє листя має стати прозорим. Знімайте їх із капусти та викладайте на обробну дошку. Нехай остигають. Якщо є жорсткі прожилки на листі, їх можна зрізати ножем або відбити кухонним молотком, не пошкодивши цілісність листа.
  4. Переходьте до приготування начинки для голубців. У друшляку промийте 50 г сушених білих грибів. Перекладіть в сотейник, залийте 600 мл окропу та поставте на вогонь. Варіть на середньому вогні 10 хвилин після закипання, не накриваючи кришкою. Потім відкиньте гриби на друшляк, але відвар не виливайте. Він знадобиться для приготування соусу.
  5. Наріжте дрібно 2 цибулі, подрібніть 3 зубчики часнику та наріжте довільними шматками 100 г білих сирих або заморожених грибів.
  6. Розігрійте пательню з 75 г вершкового масла, додайте цибулю, часник, білі гриби та відварені сухі гриби. Готуйте овочеву піджарку протягом 5–7 хвилин, періодично помішуючи.
  7. Візьміть глибоку миску, всипте відварений рис, додайте до нього овочеву засмажку, посоліть, поперчіть до смаку та перемішайте. Начинка готова.
  8. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Форму для запікання змастіть 75 г вершкового масла.
  9. Беріть капустяний лист, загортайте в нього начинку та складайте голубці у форму для запікання.
  10. Приготуйте соус для голубців. У мисці змішайте 500 мл відвару із сушених білих грибів, 200 г сметани та 1 ч. л. борошна. Посоліть, поперчіть до смаку, добре перемішайте та залийте соусом голубці.
  11. Поставте голубці в духовку запікатися за температури 180 градусів на 60 хвилин.

Детальний рецепт дивіться за посиланням.

Квасоля тушкована з цибулею та морквою

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85038
Юля Долинська, Квасоля 2021 р. (дошка, олія, поталь)

 

Поряд з капустою та коренеплодами у зимових стравах часто фігурує квасоля. Її легко зберігати, а страви з неї поживні та корисні, гарний замінник м’яса. Тож страви з квасолі готували й до Різдвяного столу. Про це вирішила нам нагадати Юля Долинська, створивши роботу з назвою “Квасоля” та поділившись одним з улюблених рецептів. Для приготування квасолі з овочами вам знадобиться:

  • 200 г білої квасолі
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  • 1 середня морква
  • 1 середня ріпчаста цибуля
  • сіль та перець до смаку
  1. Візьміть 200 г білої квасолі та залийте холодною водою мінімум на 4 години. Краще – залиште на всю ніч. Після замочування, злийте воду, промийте квасолю, всипте її в каструлю, залийте водою, трохи посоліть і варіть до готовності. Час приготування залежатиме від того, наскільки довго ви замочували квасолю. Перевірити готовність квасолі просто – візьміть одну штуку та розчавіть пальцями. Квасоля має бути м’якою, тоді готова.
  2. Паралельно, доки вариться квасоля, приготуйте засмажку з 1 цибулі, нарізаної середнім кубиком і однієї моркви, натертої на крупній тертці. Цибулю та моркву обсмажте на пательні з 2 ст. л. олії.
  3. Коли квасоля звариться, злийте відвар. Квасолю додайте в пательню до цибулі та моркви. Посоліть і поперчіть до смаку. Смажте 1 хвилину, помішуючи.
  4. Пісну квасолю з овочами можна подавати в гарячому та холодному вигляді, як самостійну страву або гарнір.

Детальний рецепт за посиланням.

Короп по-єврейськи

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85035
Роман Зілінко, Короп по-єврейськи 2021 р.

 

Поряд з численними овочевими стравами на різдвяному столі завжди було багато риби – смаженої на олії, запеченої або засоленої. Роман Зілінко намалював печену рибу по-єврейськи “То улюблена страва і завжди найважливіша на Святій вечері, принаймні для мене” – каже Роман. Сама ж робота намальована на давньому дерев’яному гуцульському тарелі з Космача, й наслідує традицію мальованого декоративного дерев’яного посуду, що колись був поширений в домівках українців. За рецептом Романа ми з командою приготували смачнючого коропа в духовці та радимо його приготувати й вам. Для цього вам знадобиться:

  • 1 короп (1-1,2 кг)
  • 1 лимон
  • сіль та перець до смаку
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження)
  • Для соусу:
  • 3 цибулини
  • 70 г родзинок
  • 1 ст. л. цукру
  • 50 г вершкового масла
  • ½ ч. л. солі
  • ½ ч. л. кориці
  • 2-3 бутони гвоздики
  • ½ ч. л. меленого імбиру
  • ½ ч. л. паприки
  • 250 мл білого сухого вина
  1. Візьміть одного коропа вагою 1-1,2 кг, очистьте від луски, нутрощів і обов’язково приберіть зябра. Ножем зробіть поперечні надрізи з кожного боку. Перекладіть коропа в тарілку за розміром та полийте соком одного лимона. Залишіть маринуватися на 30 хвилин.
  2. Доки короп маринується, приготуйте соус. Візьміть 3 цибулі та наріжте скибочками.
  3. Розігрійте пательню з 50 г вершкового масла та обсмажте цибулю до м’якості, а після влийте 250 мл білого сухого вина, всипте 70 г родзинок, 1 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, ½ ч. л. кориці, 2-3 бутони гвоздики, ½ ч. л. меленого імбиру та ½ ч. л. паприки. Тушкуйте всі інгредієнти 5 хвилин на середньому вогні.
  4. Карп вже добре промаринувався в лимонному соку й тепер його можна обсмажити. Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії, викладіть коропа та обсмажте із двох сторін до золотистої скоринки. Після перекладіть у форму для запікання і залийте соусом із цибулі, родзинок та спецій.
  5. Ставте коропа запікатися на 1 годину за температури 180 градусів.

Детальний рецепт дивіться за посиланням.

Оселедець, вимочений в молоці

12 різдвяних страв для проєкту «Від Романа до Йордана» - фото 85040
Ульяна Нищук, Риба 2021 р. (дошка, левкас, золочення, темпера)

 

В продовження рибної тематики ділимось рецептом вимоченого в молоці оселедця від Уляни Нищук. Це традиційна страва її бабусі на Святвечір. Техніку вимочування солоного оселедця в молоці використовують досить часто, бо це дозволяє зробити смак риби більш ніжним. Найсмачніше подавати такий оселедець з відвареною картоплею та кільцями цибулі. Для приготування вам знадобиться:

  • 500 г філе солоного оселедця
  • 500 мл молока
  • 5 картоплин середнього розміру
  • 1 червона цибуля
  • 3 ст. л. соняшникової олії
  1. Візьміть 500 г філе солоного оселедця, викладіть у миску та залийте 500 мл молока. Поставте у холодильник на 1 годину. Вимочування в молоці прибере зайву сіль із риби та зробить її смак ніжнішим.
  2. Доки вимочується оселедець, відваріть 5 картоплин однакового розміру, додавши 1 ст. л. соняшникової олії, щоб овоч не розварився. Перевірити готовність картоплі можна, проткнувши її тонким ножем. Якщо ніж входить легко – картопля готова.
  3. Злийте воду з картоплі та нехай охолоне. Щоб прискорити цей процес, каструлю з картоплею можна винести на балкон, накривши кришкою.
  4. Коли картопля охолола, наріжте його кільцями, не очищаючи. Філе оселедця дістаньте з молока, промокніть паперовим рушником і наріжте шматочками. Викладіть на картоплю.
  5. Очистьте червону цибулю, наріжте кільцями або півкільцями та викладіть на оселедець. Страву полийте 2 ст. л. ароматної олії.

Приготуйте й ви вимочений в молоці оселедець.