Литовські дипломати у Римі організували виставку, присвячену українському святому

Литовські дипломати у Римі організували виставку, присвячену українському святому - фото 1
20 жовтня у Папському григоріанському університеті в Римі відбулося відкриття виставки «Щоб усі були одно», присвяченої святому Йосафату Кунцевичу з нагоди 400-річчя його мучеництва.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Захід, організований Посольством Литви при Святому Престолі, відкрив кардинал Курт Кох, префект Дикастерії у справах єдності християн. Участь у події взяли також Глава УГКЦ Святослав, архиєпископ Вільнюса Ґінтарас Ґрушас, представники Державного Секретаріалу Святого Престолу і дипкорпусу, акредитованого при Святому Престолі, а також професори і студенти папських університетів Рима. Виставка триватиме до 20 листопада 2023 року.

У своєму слові Блаженніший Святослав зазначив, що через цю виставку, а відтак з інших нагод 12–14 листопада, святий Йосафат промовлятиме у Римі в різних місцях, різними мовами. І що важливо — говоритиме у контексті синодального шляху, адже в цих днях триває Папський Синод, на який Папа Франциск скликав делегатів з усього світу.

Якби святий Йосафат опинився серед синодальних отців у залі Павла VI та зміг виголосити промову, що він сказав би? Глава УГКЦ зробив декілька припущень.

«Зараз увесь світ ставить собі питання: куди веде цей синодальний шлях? Я думаю, що святий Йосафат вказав би нам на момент в історії римських мучеників, коли святий Петро залишив Рим і зустрів воскреслого Христа. Він сказав йому: „Quo vadis, Domini? Куди ти йдеш, Господи?“ Святий Йосафат вірить: шлях Церкви в усі часи є шляхом до святості. І якщо ми вибираємо інший шлях, навіть у синодальному контексті, який приведе нас в інше місце, це не той шлях, який воскреслий Христос вказав своєму князеві апостолів, засновнику Церкви, а відтак усім його наступникам».

Другий заклик святого Йосафата — синодальна дорога, заохочуючи до святості, стукає сьогодні у двері всіх народів, усіх людей доброї волі з єдиним закликом: «Покайтеся і віруйте в Євангеліє».

У цьому, за словами Блаженнішого Святослава, і полягала місія святого Йосафата, який мав особливу харизму — «викрадення» душ для Христа. «Його називали „душехватом“ саме тому, що він мав харизму спонукати до навернення і відкривати серця до віри в Ісуса Христа, єдиного смислу всього його життя. Не можна бути християнином, не закликавши всіх до церковної спільноти. Не теоретична, дипломатична єдність, а конкретна, повна, неподільна. Саме за цю єдність Церкви він віддав своє життя».

А третій заклик святого Йосафата пов’язаний зі теперішнім мучеництвом України.
«Сьогодні священномученик Йосафат є голосом змученої України. І це справді містика мучеництва, яке сьогодні переживає український народ. Ми часто запитуємо себе: Господи, де Ти? Де Бог, коли кожен день з нами поводяться, як з вівцями, веденими на заклання, як говорить псалмоспівець? Святий Йосафат дає нам таку відповідь: Ісус Христос присутній як паломник в Україні, у ранах, у стражданнях, у болю народу Божого», — наголосив Блаженніший Святослав.

Тому святий Йосафат, який «завжди був каменем спотикання» і «завжди випереджав нас на цьому синодальному шляху», сьогодні говорить, що синодальний шлях — «йти разом» — має два аспекти: синхронний і діахронічний. «Ми не лише йдемо разом з нашими сучасниками, але й нашими попередниками у вірі, такими як священномученик Йосафат, і тими, хто прийде після нас, — пояснив архиєрей і додав: — Ваші й наші нащадки запитають: а де ви були, що ви робили, коли неоколоніальна війна в Європі показала жахливе обличчя європейської війни в масштабі, якого ніколи не бачили на цьому континенті після Другої світової війни? Святий Йосафат промовляє до нас. Він кидає нам виклик, допомагає відкривати та давати християнські відповіді на екзистенційні питання наших народів сьогодні».

Блаженніший Святослав подякував Посольству Литви при Святому Престолі за організацію виставки і всім литовцям, які «вважають історію Греко-Католицької Церкви невід’ємною частиною своєї національної історії», а також усім присутнім на відкритті виставки. «Сподіваюся, це стане нагодою послухати могутній голос святого Йосафата», — завершив Глава УГКЦ.