• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск закликав вірних «звільнитися від спокуси поділів»...

Папа Франциск закликав вірних «звільнитися від спокуси поділів»

20.06.2013, 10:39
Папа Франциск закликав вірних «звільнитися від спокуси поділів» - фото 1
Із закликом звільнитися від поділів та взаємного поборювання Папа Франциск звернувся до вірних, які у середу, 19 червня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

Поділи.JPGІз закликом звільнитися від поділів та взаємного поборювання Папа Франциск звернувся до вірних, які у середу, 19 червня 2013 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані. Святіший Отець наголосив, що бути частиною Церкви означає „бути з’єднаними з Христом” та заохотив всіх християн докладати зусиль у пошуках єдності.

„Церква – це не харитативна, культурна чи політична асоціація, але – живе тіло, що крокує крізь історію та в ній діє”, – зазначив Папа, розпочавши свою катехизу саме з цього аспекту Церкви, як тіла, про що пише святий Павло у першому Посланні до Коринтян. Святіший Отець підкреслив, що „тіло” вказує на „живу дійсність”, яка має голову, "Ісуса, Який нею керує, живить та підтримує". "Саме на цьому питанні, – додав він, – я хотів би наголосити: якщо відокремити голову від тіла, ціла людина не може вижити. Подібно є з Церквою: ми повинні бути дедалі глибше зв’язаними з Ісусом. Але не тільки це: так, як у тілі для того, щоб воно жило, є важливим, щоб кружляли життєві соки, подібно і ми повинні дозволити, щоб Ісус діяв у нас, щоб Його слово нас провадило, щоб Його Євхаристійна присутність нас живила, надихала, щоб Його любов додавала сили нашій любові до ближнього".

У Церкві „існує сопричастя та єдність: усі перебувають у взаєминах одні з одними, і всі разом творять одне живе тіло, глибоко поєднане з Христом”: „Запам’ятаймо: бути частиною Церкви означає бути з’єднаними з Христом та черпати від Нього божественне життя, яке спричиняється до того, що ми живемо, як християни, це також означає бути в єдності з Папою та єпископами, які є засобами єдності та сопричастя, це також означає навчитися долати особисті інтереси й поділи, краще одні одних розуміти, гармонізувати різноманітність і багатство дарів кожного”.

Єдність, за словами Святішого Отця, вимагає також постійного подолання конфліктів. Тому, не слід ходити „дорогами поділів, боротьби одні з одними”. Дорога Ісуса – це єдність у різноманітності. „Єдність є понад конфліктами, єдність – це благодать, якої ми повинні просити в Господа, щоб Він звільнив нас від спокуси поділів, взаємної боротьби, егоїзму, пліток”, – сказав Папа, додаючи: „Скільки ж то зла приносять плітки! Ніколи не обмовляймо інших, ніколи!”

Далі Єпископ Риму звернув увагу на те, що поділи між християнами приносять багато зла Церкві. І це стосується не тільки поділів між Церквами, але також і всередині Церкви. З цього випливає заклик завжди шукати єдність. Святіший Отець розповів, що перед загальною аудієнцією він приблизно пів години спілкувався з протестантським пастором, з яким також спільно молились в наміренні єдності. „Ми повинні молитися спільно між нами, католиками, але також молитися з іншими християнами, щоб Господь дав нам єдність: єдність між нами! Бо як можемо досягнути єдності між християнами, якщо ми, іноді, не здатні мати її між нами, католиками, мати її в родинах?”. Про це повідомляє Радіо Ватикан.