Піст - це не дієта
Анна КАРАСЬ. - "Волинь", 28 листопада 2009 року
Це час духовного удосконалення
Сьогодні розпочався Різдвяний (Пилипівський) піст. Що можна їсти в цей час? Як поводити себе впродовж сорока днів? На ці та інші запитання нам відповів протоієрей Віктор Пушко, викладач Волинської духовної семінарії
Після святого Пилипа (27 листопада) починає свій відлік Різдвяний піст, який триває до 7 січня, тобто сорок днів. Під час Пилипівки можна вживати ту їжу, яка прийшла до нас із монастирського уставу (усе скоромне). Особливих обмежень немає, хіба що на коляду (6 січня) не можна їсти і пити до заходу сонця. На запитання, коли краще сповідатися та причащатися, на початку чи в кінці посту, отець Віктор відповів: - Насправді це не принципово. У нас склався помилковий стереотип, ніби сповідь перед самим Різдвом краща, ніж в інший час. Ця думка неправильна. Святі таїнства завжди однаково важливі. Під часу посту людина повинна самозаглибитися, намагатися духовно вдосконалитись. У наші дні багато хто відмовляється від м'яса лише для того, щоб привести себе у кращу фізичну форму. Про духовне очищення, на жаль, не йдеться. Коли ж тілесне ставиться вище за духовне - це лише ілюзія посту. Щоб підготуватися до семи тижнів стримання, у першу чергу необхідно усвідомити, навіщо йдеш на цей крок. Не варто робити обмежень у їжі тільки тому, що так вимагають традиції, не вдумуючись в істинний зміст самозречення. Як відомо, від обов'язку постити звільняються вагітні жінки, хворі після важких операцій, люди старшого віку, а також подорожуючі. А в кінці нашої розмови отець Віктор звернув увагу на такий цікавий факт. Виявляється, 1 січня, коли у нас прийнято гучно святкувати Новий рік, церква вшановує пам'ять святого Воніфатія, якого вважають покровителем людей із алкогольною залежністю. Нехай він допоможе нам не перетворити Новий рік на свято черевоугодництва та пиятики, пам'ятаючи, що все-таки триває піст.