• Головна
  • Проекти
  • Представники Церков молилися за Україну, Ю. Тимошенко просила у Господа прощення за помилки влади...

Представники Церков молилися за Україну, Ю. Тимошенко просила у Господа прощення за помилки влади

05.02.2010, 21:14
Представники Церков молилися за Україну, Ю. Тимошенко просила у Господа прощення за помилки влади - фото 1
5 лютого відбулася Молитва за Україну за участю представників різних релігійних конфесій: УПЦ, УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, ВАЦ, Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників, Української Християнської Євангельської Церкви.

Molytva.jpg_w.jpgexklusiv.gif  КИЇВ – На Софійській площі Києва 5 лютого відбулася Молитва за Україну за участю представників різних релігійних конфесій: УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, РКЦ, Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників, Української Християнської Євангельської Церкви, Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських християн-баптистів,  Вірменської Апостольської Церкви. Участь у Молитві взяла також кандидат у президенти, чинний прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка закликала українців спільно помолитися за єдність України. Разом з тим, вона просила прощення за помилки влади.

Представники Церков у виступах наголосили на важливості зробити відповідальний вибір на користь України, закликавши вірних прийти на вибори і проявити громадянську зрілість та відповідальність, вільно, без зовнішнього примусу вибирати керівника держави.

У промові на Софійській площі Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет наголосив: «Ми, хто живе у вільній державі, маємо дякувати Богу за те, що дав нам свободу, але свобода – це не свавілля. Свобода – це вибір добра, а вибір зла – це неволя. Від нас залежить, що ми виберемо – добро або зло, свободу чи рабство».

Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви Митрополит Мефодій заявив: «Кажуть, що в політиці немає жінки. У монастирі жінка була і залишається жінкою, і в армії, і навіть у в'язниці, лікар, інженер, якщо вона жінка, то жінка. А вони, прикриваючись своїми словами, незаслужено поливають брудом ту, якій довіряють мільйони українців… Кожен з нас повинен помолитися за того, в чиїх руках містяться свободи кожної людини і кожної держави, і попросити, щоб Господь зміцнював Юлію Володимирівну, щоб все, що вона робить, давало рясний плід добра для всіх нас».

Звернення з нагоди виборів Президента України від імені Предстоятеля УПЦ Митрополита Володимира зачитав вікарій Київської Митрополії УПЦ єпископ Васильківський Пантелеймон. У ньому Предстоятель УПЦ звертає увагу на те, що «голосуючи за того чи іншого кандидата, ми розділяємо разом з ним відповідальність за майбутнє країни. Тому перш ніж зробити свій вибір, християнину необхідно оцінити кожного з кандидатів, виходячи насамперед з інтересів нашої Церкви і нашого Народу». Митрополит Володимир закликав українців прийняти будь-який результат виборів: «Нагадуємо вам, дорогі брати і сестри, що будь-який результат виборів, ми, як чада Церкви Христової, зобов’язані прийняти зі смиренням».

molytva_za_Ukrainu.jpg

Священик УГКЦ о. Роман Небожук дякував Богові “за право обирати вільно владу для нашої держави – вибір, який є відповідальний та для багатьох непростий”. Він просив Господа вигнати із сердець українців духа неправди та зневіри у нашу державу, владу та народ, щоб вибір громадян був чесний, усвідомлений, з добром, а також не був проданий чи сфальшований.

Старший єпископ УХЄЦ Леонід Падун у своєму зверненні до українського народу закликав усіх “звернутися до Бога, бо від одного Його може прийти милість, благо – благо для кожного з нас і для всієї України”. Він також додав, що “напередодні виборів, перш за все, так важливо нам схилитися перед Богом, тому що Біблія – Святе Письмо передає нам Слово Боже, де Бог сказав так: Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію”.

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко вважає символічним те, що спільна молитва відбувалася на Софійській площі, на якій було оголошено про історичну подію об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. «Ми сьогодні з вами зібралися на славному місці – біля Софії Київської, де проходили найважливіші події в нашій історії. Саме тут відбувалися ті події, які стали знаковими для держави. Це – і прийняття християнства, і об’єднання Східної і Західної України в єдину, соборну, неділиму, незалежну Україну. Саме ця площа бачила і Богдана Хмельницького, і Ярослава Мудрого. Саме тут, саме на цій площі формувалися історичні для України рішення. І сьогодні ми також зібралися тут разом з вами, тому що знову перед Україною стоять складні виклики, дуже важливі завдання – по суті відкриваються знову дві дороги. І для того, щоб ми з вами мали впевненість і знання як рухатися, ми сьогодні звертаємося до Бога, тому що Софія в перекладі і значить „мудрість”, а мудрість – це головне, що треба сьогодні нам просити у Бога, – наголосила Ю. Тимошенко.

Вона назвала молитву розмовою з Богом, яка зміцнює душу, дух, зміцнює віру. Ю. Тимошенко звернулася до Господа з проханням про прощення за усю владу. «Я хочу звернутися до Господа з проханням про пробачення, з проханням про прощення за всю владу, за себе особисто, за все несправедливе і нечесне, що робила вся влада, в тому числі й та, яку я очолюю. Я хочу, щоб Господь дав нам прощення, тому що ми щирі в тому, що ми хочемо визнати: і наші помилки, і наші недоречності, і дії, які не викликали відгуку в душах людей. Я знаю, що якщо це прощення буде нам дане, подальший шлях буде ще більш надійним, більш ефективним і більш чітким», – наголосила вона.

Ю.Тимощенко на Софійській площі просила у Господа благословення України у ці важкі часи: «Якщо Господь зробив все так, що держава наша отримала незалежність, що держава наша отримала волю формувати свій життєвий шлях і свої вчинки як вона бачить, на свій розсуд, заради блага свого народу, то я просила би Господа, щоб він благословив Україну і наш народ на цьому подальшому шляху, щоб зміцнив незалежність України, щоб захистив наш народ, щоб дав нам мудрості і любові зробити все так, щоб наша рідна держава була справедливою у відношенні до кожної людини, щоб наша держава була матір’ю у відношенні до кожного свого громадянина. І щоб ми з вами мали можливість, нарешті, всі випробування залишити позаду, щоб ми мали можливість нарешті весь розбрат і всі протистояння залишити в минулому… Я хочу зараз звернутися до Господа в молитві і попросити благословення, щоб саме в ці часи Господь дав нам мудрості вибрати той шлях, який вже буде незворотнім, той шлях, який буде світлим і таким, який для кожної людини привнесе в серці спокій, привнесе в наше життя мир і привнесе в життя кожної людини бачення світлої і чіткої перспективи».