Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим

15.04.2023, 09:07
Культура
Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 1
Напередодні Воскресіння Христового за Юліанським календарем Предстоятелі, єпископи Українських Церков та Вселенський Патріарх звернулися до вірян і духовенства з посланнями, присвяченими цьому світлому празнику.

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 112536

"Дійшовши з Божою благодаттю до всеспасенного Воскресіння Господнього, через яке була знищена влада смерті і відкрилися райські двері для всього роду людського, звертаємося до всіх вас із пасхальними вітаннями та сердечними побажаннями, як ми проголошуємо клич «Христос Воскрес», який дарує радість світу.

У всіх своїх вимірах життя Церкви оживляється невимовною радістю Воскресіння. «Досвід воскресіння» засвідчений у ділах святих і мучеників нашої віри, а також у літургійному та таїнственному житті, благочесті та духовності вірних, їхній жертовній любові та християнській поведінці, а також у їхньому очікуванні світу, де «не буде вже смерти, ані смутку, ані крику, ані болю» (Об. 21,4).

У Воскресінні та через Воскресіння все знаходиться в стані руху до досконалості в Царстві Божому. Цей есхатологічний порив завжди надавав православним християнам світу динамізм і перспективу. Попри твердження протилежного, внаслідок есхатологічної спрямованості свого життя Церква ніколи не йшла на компроміс із присутністю зла в усіх його проявах у світі. Він також не заперечував реальність болю та смерті. Він також не ігнорував неоднозначність людських справ. І, нарешті, вона ніколи не вважала боротьбу для більш справедливого світу чимось чужим своїй місії.

Проте Церква завжди знала, що біль і хрест не є остаточною реальністю. Досвідна квінтесенція християнського життя — це переконання, що через Хрест і через «вузькі ворота» ми входимо до Воскресіння. Ця віра виявляється в тому, що ядро церковного життя, Божественна Євхаристія, істотно пов’язана з Воскресінням Христовим. У православному переданні, як наголошує покійний митрополит Пергамський Йоан, Божественна Євхаристія «сповнена радості і світла…, тому що вона заснована не на Хресті та ідеалізації Страстей, але у Воскресінні як трансцендентності хресних Страстей». Божественна Євхаристія переносить нас на Голгофу не для того, щоб ми там залишилися, але для того, щоб через Хрест нас провадити до вічносвітлої слави Царства Божого. Православна віра є подолання утопічного спасіння «без Хреста» і екзистенціального занурення Хреста «без Воскресіння».

Наша участь у Воскресінні Христовому через таїнство Церкви є, з одного боку, відчутним усуненням всякого утопізму та фальшивого раю, що обіцяє безперешкодне самозадоволення, і водночас остаточним подоланням безнадійного самопоневолення у нібито неперевершений негатив, бо Хрест Христовий народжує Воскресіння, «нескінченну насолоду», «насолоду вічної слави». Знищення смерті через хрест і воскресіння нашого Спасителя підносить наше життя до його боголюдської сутності та його небесного призначення", - йдеться у Великодньому вітанні Вселенського Патріарха Варфоломія.

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 112534

"Дорогі в Христі браття і сестри! Вітаю вас зі святом Христової перемоги над будь-яким злом і над самою смертю, - йдеться у Великодньому посланні Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. - Хай упевненість у перемозі буде цілющим бальзамом на всі наші рани, душевні й тілесні. У радості Воскресіння Господнього вітаю всіх наших захисників-героїв, які сьогодні на фронті та які зазнали поранення. Відкрийте серце Христові, який бачить вашу жертву та ваш біль і робить їх Своїми.

Обіймаю родини наших військових, особливо полонених і зниклих безвісти. Молюся, щоб якнайшвидше ваші рідні були віднайдені та повернулися додому. Єднайтеся з ними через молитву, бо Господь завжди близько до них.

Духовно об’єднуюся з тими, що перебувають на окупованих територіях і не мають можливості сьогодні піти до своєї Церкви, але чекають на звільнення і моляться за перемогу України. У надії на воскресіння та зі сльозами на очах обіймаю тих, хто оплакує загиблих, і воїнів-героїв, і мирних громадян, які стали жертвами злочинних дій окупанта. Вітаю наших біженців і переселенців, які плекають надію на повернення додому після перемоги та на відбудову рідного міста чи села.

Із вдячністю вітаю наших волонтерів, військових і медичних капеланів, кожного, хто на своєму місці наближає нашу спільну перемогу, хто трудиться для того, щоб допомогти ближньому в біді, як в Україні, так і в країнах поселення. Ви сильні і ми пишаємося вами! Обіймаю всіх українців — дітей, дорослих і похилих віком, чоловіків і жінок — і зичу вам, щоб, ділячись великоднім кошиком, ви відчули глибоку радість, Божу милість і благословення. Усе духовенство, усіх богопосвячених осіб і мирян в Україні та на поселеннях огортаю батьківською любов’ю. Щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!".

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 112535

"Сила зла є тимчасовою, а перемога правди і добра – вічні. В цьому нас переконує та утверджує воскресіння Христове, тому серед горя й страждань, серед болю та втрат ми нині святкуємо, - пише у своєму посланні Предстоятель ПЦУ Блаженніший Епіфаній. - Ми плачемо за нашими полеглими новітніми героями, за нашими звитяжними захисниками, які віддали життя на полі бою за свободу й незалежність України, за нас із вами та за майбутнє наступних поколінь українського народу, але плач наш заспокоюється впевненістю у воскресінні, коли наші герої за виняткову жертовну любов отримають нев’янучий вінець слави.

Сьогодні ми в молитвах згадуємо всіх постраждалих, поранених, вигнаних із рідного дому, всіх, хто святкує Великдень в умовах тимчасової окупації, у полоні, під владою ворога. Нехай радість Воскресіння Христового світлом надії на перемогу й відновлення осяє і вас у цей важкий час.

Ми з удячністю згадуємо нині тих, хто виявляє співстраждання, допомагає біженцям та всім, хто має в чомусь якусь потребу. Ми вдячні всім нашим союзникам та людям доброї волі, адже завдяки їхній підтримці Україна успішно протистоїть російській агресії та продовжує боротьбу за свою власну свободу та за краще майбутнє для всього світу.

Від святинь Золотоверхого Києва до всіх куточків України та по цілому світу ми ширимо наші вітання зі Світлим Христовим Воскресінням та ділимося власною радістю з усіма.

Наші особливі вітання – захисникам України, звитяжним воїнам, які наближають нашу перемогу. Нехай Господь допомагає вам у боротьбі за правду та благословить перемогою!

Вітаємо Президента України та всіх, хто у столиці й на місцях служить українському народу. Нехай ваша праця має успіх та принесе добрі плоди!

Вітаю всіх вас, дорогі брати і сестри, та бажаю, щоб світло віри й надії в наших душах завжди підживлювалося від того духовного світла, яке побачили й відчули жінки-мироносиці в порожньому гробі, де ангели сповістили для них і для всього світу та на всі часи:Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами!".

"Шановні сестри і брати, з чудовим святом Христового Воскресіння!

Одне з найвеличніших свят, святкують нині християни всього світу. Бо наш Лідер і Господь переміг смерть, яка не має над Ним влади. Він добровільно на хрест «був виданий за наші гріхи, і воскрес для виправдання нашого» (Римлян 4:25).

У нас є Спаситель, який розуміє та співчуває. Бо сам Він був у тілі та знає наші немощі. Він хоче допомогти., щоб наше життя було сповнене радістю й Божими миром. Ми маємо довіряти Йому, кликати до Нього та свою надію покладати на Нього.

Святкуймо ж з радістю і вдячністю, щоб люди бачили, що в нашому серці живе воскреслий Христос!
Вітаю вас з цим чудовим святом!

Христос Воскрес! Христос Воскрес! Він воістину воскрес!", - вітає із Воскресінням Христовим старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко.

"Хоча ця весна свідчить про воскресіння життя, наш народ зустрічає її у болі та темряві війни, - зазначає у своєму посланні голова ВСЦ ЄХБ Валерій Антонюк. - Інколи здається, що диявол бере гору в земній битві, але воскресіння Ісуса нагадує: Господь переміг світ. Життя перемогло смерть, добро торжествує над злом, світло осяяло темряву. Це воєнне святкування Великодня нагадує, що ми йдемо до перемоги, бо крокуємо разом із Воскреслим. Христос воістину воскрес!".

Предстоятелі Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 112573

 

"Нинішній Празник Святої Пасхи, як і минулий, ми святкуємо під звуки пострілів гармат, під звуки плачу матерів над своїми вбитими синами, дружин над загиблими чоловіками, дітей-сиріт над своїми мертвими батьками, - пише у своєму привітання Предстоятель УПЦ МП Онуфрій. - На превеликий жаль, Росія продовжує війну проти України.

Однак ніяка трагедія не може затьмарити Пасхальну радість. Адже Бог, наш Творець і Создатель, по Своїй любові до нас, грішних, прийшов на землю, взяв на Себе нашу спотворену гріхом людську природу, взяв на Себе всі наші гріхи, Своїми вольними стражданнями і вольною смертю на Хресті знищив їх і як великий Переможець преславно воскрес із мертвих. Пресвітле Христове Воскресіння стало початком нової, прекрасної і світлої ери людського буття на землі...

Ще раз поздоровляю всіх Вас, дорогі брати і сестри, з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння. У ці святі дні ми приносимо смиренну подяку Господу Богу, нашому Творцю і Создателю, за те, що Господь, по Своїй безмежній любові до нас, падших людей, премудро і духовно красиво звершив подвиг нашого спасіння і Своїм Воскресінням кожній людині відкрив дорогу до Раю, до вічного і блаженного життя. Сьогодні ми радіємо разом зі святими Апостолами і Жонами-Мироносицями, які першими отримали звістку, що Христос Воскрес! Ці два священних слова прозвучали на весь світ і змінили світ. І сьогодні вони звучать і закликають нас змінити себе: вигнати зі своїх сердець злобу і ненависть і наповнити їх любов’ю до Бога і один до одного, втішати сироту і простягати руку допомоги тим, хто її потребує.

Нехай наш Спаситель і Господь, Який преславно воскрес із мертвих і Своїм триденним Воскресінням падшого праотця возставив, возставляє і береже в добрі кожного з нас і благословить землю нашу миром.

Зі Святом Святої Пасхи, з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!".