Папа Бенедикт ХVІ пояснив своє рішення про відставку

11.02.2013, 14:14
Папа Бенедикт ХVІ пояснив своє рішення про відставку - фото 1
Під час консисторії 11 лютого 2013 року Папа оголосив перед Колегією кардиналів про те, що з огляду на похилий вік та стан здоров’я, зрікається з уряду Наступника Святого Петра від 28 лютого 2013 року.

Benedykt_d.jpgПід час консисторії 11 лютого 2013 року Папа оголосив перед Колегією кардиналів про те, що з огляду на похилий вік та стан здоров’я, зрікається з уряду Наступника Святого Петра від 28 лютого 2013 року.

«Дорогі брати, я закликав вас на цю консисторію не тільки з приводу трьох канонізацій, але також, щоби повідомити вам рішення, яке має велике значення для життя Церкви, — йдеться в офіційному повідомленні Папи, оголошеному на консисторії. — Розваживши по кілька раз в сумілінні перед Богом, я переконався, що через мій старечий вік моїх сил вже не вистачає, щоби належно здійснювати Петрове служіння. Я повністю усвідомлюю, що це служіння в його духовній сутності потрібно виконувати не лише діями і словами, але, не в меншому ступені, через страждання і молитви. Тим не менш, щоби керувати човном св. Петра і проголошувати св. Євангеліє у сучасному світі, який зазнає швидких змін і збурювань важливими питаннями, що мають велике значення для життя у вірі, потрібно мати силу як тіла, так і духу, котрі останніми місяцями ослабка настільки, що мушу визнати мою нездатність до доброго виконання повіреного мені служіння.

Тому з цілковитим усвідомлення важливості того акту, у повній волі засвідчую, що зрікаюся зі служіння Єпископа Риму, Наступника Петра, довіреного мені кардиналами 19 квітня 2005 року, так, що з 28 лютого 2013 року, від години 20:00, римська столиця, столиця св. Петра, є вільна (sede vacante). І буде необхідно, щоби ті, хто до цього компетентні, зібрали Конклав для вибору нового Папи.

Дорогі брати, я дякую вам від усього серця за всю любов і працю, яку ви несли зі мною під час мого служіння. І прошу про вибачення всіх моїх недоліків. Тепер ми довіряємо Святу Церкву опіці Найвищого Пастиря, Господа нашого Ісуса Христа і просимо Його Пресвяту Матір Марію, щоб допомогала своєю материнською добротою отців кардиналів в обранні нового Папи. Як на мене, в майбутньому я хочу служити всім серцем своїм, всім життям, присвяченому молитві, святій Божій Церкві». Слова Папи Бенедикта поширила польська редакція Радіо Ватикан.