• Головна
  • Проекти
  • Терористи ДНР викрадають, катують та погрожують віруючим на Донбасі...

Терористи ДНР викрадають, катують та погрожують віруючим на Донбасі

30.05.2014, 10:40
Терористи ДНР викрадають, катують та погрожують віруючим на Донбасі - фото 1
Бойовики терористичної організації «Донецька народна республіка» планомірно реалізують положення власної “конституції”, яка виключає свободу віросповідання.

Бойовики терористичної організації «Донецька народна республіка» планомірно реалізують положення власної “конституції”, яка виключає свободу віросповідання.

Про це повідомляє Інститут релігійної свободи на підставі аналізу інформації щодо порушень прав віруючих в Донецькій області з боку бойовиків ДНР.

15 квітня 2014 року невідомі в масках з прапором Росії розклеювали біля синагоги Донецька листівки антисемітського змісту від імені “народного губернатора” ДНР Дениса Пушиліна.

"Всім громадянам єврейської національності старше 16 років, які проживають на території суверенної Донецької республіки, необхідно в термін до 3 травня 2014 р. з'явитися до в.о. комісара у справах національностей в будівлю Донецької ОДА каб. 514 для реєстрації. Вартість реєстрації складає 50 доларів США", – сказано в листівці.

2014.05_2b_dnr_s.jpg9 травня на блок-посту в Костянтинівці терористів застрелили отця Павла Жученка, заштатного священика Української православної церкви (Московського патріархату), що служив настоятелем парафії в Олексієво-Дружківці. За повідомленням ЗМІ, священик спробував напоумити бойовиків, які виявилися вихідцями з Кавказу та відкрили вогонь на ураження.

15 травня в спеціальній заяві Українська Православна Церква Київського Патріархату повідомила про наявність “численних фактів погроз життю та здоров’ю духовенству і вірних УПЦ КП, створення перешкод діяльності Церкви в східних областях України з боку контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил”.

У заяві вказано, що озброєні особи вдиралися до храмів Київського Патріархату з вимогою до священнослужителів негайно переходити в підпорядкування Московського Патріархату, терористи “оголошували смертні вироки” священикам Київського Патріархату, що в нинішніх умовах створює реальну загрозу життю духовенства і вірних УПЦ КП в Донецькій та Луганській областях.

16 травня у Слов'янську терористи захопили єпископа євангельського об'єднання «Церква Божа України» Олексія Демидовича та біля 7 годин утримували його в підвальному приміщенні будівлі місцевого СБУ.

При цьому терористи ДНР кілька разів вторгалися до молитовного будинку релігійної громади «Добра звістка» у Слов’янську, старшим пастором якої є О. Демидович, з метою використання її в якості вогневої позиції снайперів.

23 травня в обідній час в центрі Донецька біля 15 бойовиків з розпізнавальними знаками ДНР і георгіївськими стрічками розгромили міжконфесійний молитовний намет на площі Конституції. На момент нападу в ньому перебували два церковнослужителя.

2014.05_3b_d.jpgНападники забрали апаратуру, акумулятор, колонки і мікрофон, а банер і розірваний намет викинули в річку Кальміус. Бойовики при цьому погрожували: "Якщо ввечері тут віруючі зберуться для молитви, то всіх розстріляють".

Одразу після цього один з організаторів молитовної палатки пастор релігійної громади «Асамблея Божа» Сергій Косяк з власної ініціативи поїхав на переговори до терористів в приміщення Донецької обласної держадміністрації. Його там затримали та відпустили лише через 4 години після жорстокого побиття.

201-d.jpg25 травня бойовики ДНР вирішили "націоналізувати" протестантський молитовний будинок у місті Горлівка. У будівлі, де раніше розташовувалася релігійна громада «Церква Христова» і Біблійний інститут «Беар Веллі», загарбники влаштували свій штаб, а віруючих виставили на вулицю.

27 травня опівдні польський католицький священик о. Павло Вітек був викрадений проросійськими сепаратистами у Донецьку під час вуличної молитви. Він прибув у місто для участі в екуменічному молебні на площі Конституції, де щодня відбувається молитва за мир в Україні.

Визволяти священика до Донецька поїхав єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-Католицької Церкви Ян Собіло та консул Польщі у Донецьку Якуб Волонсєвич. За результатами переговорів терористи ДНР випустили о. Павла Вітека, після того як він майже добу провів у підвалі донецького СБУ, захопленого бойовиками.

27 травня єпископ Ян Собіло розповів Радіо Ватикан, що діяльність сепаратистів на Донбасі щодня погіршує ситуацію зі свободою віросповідання.

“Ситуація стає щораз важчою кожного дня. Повстанці та сепаратисти паралізували місто. У Краматорську кілька днів тому з автомата обстріляли каплицю. Вікна розбиті, віруючі бояться прийти на Службу Божу. Священик, навіть якщо б вірні зібралися, не може дістатися туди, бо ця частина міста оточена. Така ж ситуація у Луганську, Донецьку, Слов'янську, Горлівці”, – заявив католицький єпископ.

З огляду на ці факти, варто згадати про те, що 16 травня представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» прийняли текст власної “конституції”. У статті 9 цього документу зазначено, що в ДНР “первісною та пануючою вірою є Православна віра..., що сповідується Руською Православною Церквою (Московський Патріархат)”.

Також у так званій конституції ДНР вказано: “Історичний досвід і роль Руської Православної Церкви (Московський Патріархат) визнаються та поважаються, в тому числі, як системоутворюючі стовпи Руського Світу”.

Нагадаємо також, що в МЗС Росії заявили 12 травня, що підсумки сепаратистських "референдумів", які відбулися на Донбасі, мають втілюватися в життя в рамках діалогу між Києвом, Донецьком і Луганськом. У той же час в МЗС України відреагували на заяви Росії, підкресливши, що такими коментарями Кремль прямо заохочує нелегітимні дії сепаратистів.

При цьому 16 травня Генеральна прокуратура України офіційно визнала самопроголошені «Донецьку народну республіку» та «Луганську народну республіку» терористичними організаціями.