• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП закликали Київраду не сприяти монополії УПЦ на столичних кладовищах...

В УПЦ КП закликали Київраду не сприяти монополії УПЦ на столичних кладовищах

13.07.2011, 14:08
В УПЦ КП закликали Київраду не сприяти монополії УПЦ на столичних кладовищах - фото 1

Голова Інформаційного управління Київської Патріархії єпископ Євстратій (Зоря) сьогодні у приміщенні інформагентства УНІАН дав прес-конференцію на тему «Чи встановить Київрада монополію парафії Московського Патріархату на замовлення поховань на столичних кладовищах?».

Zorya_w.jpgГолова Інформаційного управління Київської Патріархії єпископ Євстратій (Зоря) сьогодні у приміщенні інформагентства УНІАН дав прес-конференцію на тему «Чи встановить Київрада монополію парафії Московського Патріархату на замовлення поховань на столичних кладовищах?».

Приводом для прес-конференції стало засідання президії Київради, яке відбулося 5 липня і на якому, серед інших питань, розглядалося питання щодо виділення Свято-Іллінській парафії УПЦ (МП) в фактично безоплатну оренду по 3 кв. метри терміном на три роки приміщень у місцях оформлення замовлень на ритуальні послуги, в тому числі на міських кладовищах та у крематорії. До Київради з аналогічними проханнями звернулися керівники Київської єпархії УПЦ КП та Київської архиєпархії УГКЦ, оскільки, як наголосив владика, у кращий світ відходять і вірні Київського Патріархату, і греко-католики, які теж мають право бути відспіваними своїми священиками. Проте, як акцентував владика Євтратій, на засіданні президії Київради 5 липня у порядок денний сесії, яка запланована на 14 липня, до розгляду внесений лише проект пана Омельяненка про виділення приміщень громаді Московського Патріархату.

Це викликало обурення в представників УПЦ КП, тому на прес-конференції владика Євстратій закликав Київську Державну Міську Адміністрацію не ставити 14 липня на розгляд це питання, а ретельно та комплексно його вивчити з залученням до дискусії представників усіх конфесій, які діють в Києві, депутатів, представників організацій, які надають ритуальні послуги. В УПЦ КП переконані, що це питання потребує не поспішних рішень, а детального обговорення на підставі закону про рівність усіх конфесій.

«Нам важливо, щоб народні обранці, представники громади Києва прийняли правильне рішення, яке слугуватиме інтересам мирян і відповідатиме тій міжконфесійній ситуації, яка склалася в Києві», – наголосив єпископ.

Як пояснив владика  Євстратій, йдеться про організацію на кладовищах при ритуальних бюро консультативних пунктів, де були б представники різних конфесій,  а не однієї, і які б у важкий для городян період втрати близьких людей, могли надати кваліфіковану духовну допомогу в організації поховань. 

В УПЦ КП пропонують для вирішення цього питання сісти за стіл переговорів, в іншому разі, за словами владики Євстратія, УПЦ КП не залишить цього питання, а домагатиметься його перегляду і прийняття рішення на користь усіх конфесій у Києві.

За словами єпископа, в управлінні ритуальних послуг не так важко виділити 3 метри приміщення для кожної конфесії, бо, як наголошує владика, монополію однієї конфесії на поховання не підтримає громадськість. «Суспільство цього не сприйме. Це викличе лише обурення.  Монополізування поховання однією конфесією лише нашкодить, бо це право людей обирати, священик якої конфесії здійснюватиме чин поховання», – вважає владика Євстратій.

Якщо Київрада все-ж таки прийме рішення на користь УПЦ (МП),  то, як заявив єпископ Євстратій: «Ми публічно будемо оскаржувати таке рішення і доведемо свою позицію до ЗМІ. Будемо звертатися до Київради з вимогою переглянути це рішення. Ми будемо до усіх інстанцій Київради апелювати, бо антизаконне вирішення питання поховань може стати джерелом міжконфесійного непорозуміння, розпалити ворожнечу. Ми будемо інформувати депутатів і сподіваємося, що це питання буде відкладене, щоб згодом прийняти зважене рішення».