• Головна
  • Новини
  • В Сумах відкрили символічну церкву на місці унікальної зруйнованої святині...

В Сумах відкрили символічну церкву на місці унікальної зруйнованої святині

05.09.2011, 15:35
В Сумах відкрили символічну церкву на місці унікальної зруйнованої святині - фото 1
Автор проекту – головний архітектор міста Володимир Биков розповів, що відновити на цьому ж місці церкву неможливо, бо тепер тут проїжджа частина та тротуар.

Суми_каплиця.jpgexklusiv.gifНа честь 356-ої річниці міста Суми на Покровській площі на місці, де свого часу розташовувався вівтар церкви Сумського козацького полку, встановили меморіальний знак.

Як повідомила РІСУ Ірина Стегній, символічна трикупольна церква з висіченим в ній хрестом та місцем для свічок, виготовлена із бетону, а пофарбована під бронзу. Ввечері цей знак буде підсвічуватися.

Автор проекту – головний архітектор міста Володимир Биков розповів, що відновити на цьому ж місці церкву неможливо, бо тепер тут проїжджа частина та тротуар. Але вівтарна частина знаходиться в сквері. Саме на цьому місці у 2008 році частину фундаменту храму підняли та законсервували, встановили каплицю, а також позначили контури колишніх стін церкви. Нещодавно на цьому місці розбили клумбу, а тепер ще й встановили пам’ятний знак. Благоустрій території та виготовлення символічної церкви обійшлося міському бюджету в 200 тисяч гривень.

Будівництво Покровської церкви у Сумах почалося  ще на початку 1700 років. Спочатку це була дерев’яна споруда, яку кілька разів знищували у військових конфліктах. Поруч з нею розташовувалося перше міське кладовище, при церкві діяли шпиталь та школа.

У 1783 році розпочалося будівництво кам’яного храму, яке завершилося 1890 року.

Храм Покрови Пресвятої Богородиці – це була перша церква, яку збудували за межами Сумської фортеці, а зараз – це центр міста.

Суми_(Покровська_церква).jpg

Згодом церква була гарнізонним храмом для солдатів Новгородського драгунського полку та учнів Сумського кадетського корпусу.

Покровську церкву закрили в 20-х роках ХХ століття та розмістили тут крематорій.

Храм Покрови Пресвятої Богородиці знищили у 1932 році, при чому дві спроби підірвати муровану церкву провалилися, тому при третій спробі було закладено так багато вибухівки, що в радіусі 5 км у всіх будинках повибивало шибки та потріскалися стіни.