У Миколаєві планують звести мечеть

04.03.2016, 14:18
У Миколаєві планують звести мечеть - фото 1
Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич під час зустрічі з Муфтієм Духовного управління мусульман України шейхом Ахмедом Тамімом та представниками міської мусульманської громади підтримав ідею будівництва мечеті в обласному центрі.

Фото прес-служби мерії Миколаєва exklusiv.gifМер Миколаєва Олександр Сєнкевич під час зустрічі з  Муфтієм Духовного управління мусульман України шейхом Ахмедом Тамімом та представниками міської мусульманської громади підтримав ідею будівництва мечеті в обласному центрі. Зустріч відбулася 1 березня, — повідомляє кореспондент РІСУ Тетяна Длінна

За інформацією прес-служби міськради, голова ДУМУ Ахмед Тамім підкреслив, що мусульманська громада України виступає за територіальну цілісність української держави, прагне згуртованості й єдності українського народу та конструктивного діалогу між різними культурами і релігіями. «Ми вирішили піднімати один прапор — прапор України. Ми з різних країн, але живемо в Україні як громадяни України. Наше об'єднання — це об'єднання українців. Це наші принципи, наша позиція», — наголосив Муфтій Ахмед Тамім.

Торкаючись сучасної ситуації в світі, Муфтій засудив будь-які прояви крайностей та екстремізму, що стають джерелом війн. Він також висловив побажання, щоб у Миколаєві була зведена мечеть і наскільки важливо, щоби вона була на історичному місці її первинного розташування.

Міський голова Олександр Сєнкевич підтримав пропозицію будівництва мечеті: «Вважаю, що свобода віросповідання, право на яке закріплено в Конституції України, повинна реалізовуватися на ділі, а не на папері. Впевнений, що мусульманській громаді Миколаєва потрібно місце, де б вони могли молитися».

Мер наголосив на необхідності проведення громадських слухань, що дозволить виробити компромісне рішення з цього питання. Далі Олександр Сєнкевич запросив мусульманську громаду залучитися до просвітницької діяльності для подолання існуючих у суспільстві міфів щодо ісламу.

Як повідомили кореспонденту РІСУ у відділі у справах національностей та релігій Управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації, нині на території області діє 9 мусульманських громад, з них 7 належать до Духовного управління мусульман України, серед яких і миколаївська община. Миколаївські мусульмани утворили громаду ще у 1994 році, але відновити діяльність власної святині дотепер не мали можливості.

Нагадаємо, у Миколаєві перша мечеть була зведена у 1869 році на прохання товариства воєнних мусульман Миколаївського порту. Історичним місцем її розташування був Воєнний ринок — нині територія «Народного саду». Будівля мечеті була зруйнована у радянський час. Питання відновлення святині на місці старої мечеті ускладнюється через передачу цієї земельної ділянки в оренду.