В Україні богослов’я визнали науковою дисципліною

18.05.2010, 15:09
В Україні богослов’я визнали науковою дисципліною - фото 1
Згідно з наказом № 273 Вищої атестаційної комісії України (від 15 травня 2010 року) богослов’я було внесене до переліку спеціальностей, за якими проводиться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів.

Добко.jpgКИЇВ — Згідно з наказом № 273 Вищої атестаційної комісії України (від 15 травня 2010 року) богослов’я було внесене до переліку спеціальностей, за якими проводиться захист дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата наук і доктора наук, присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань. «Богослов’я» як наукову спеціальність зарахували до галузі науки «Філософські науки».

За словами проректора УКУ д-ра Тараса Добка, таке рішення уможливлює відкриття в українських університетах аспірантури та докторантури зі спеціальності «Богослов’я», створення повноцінного циклу освітньої та наукової богословської підготовки в Україні. Учені ж, які наукові ступені з богослов’я здобули за кордоном, отримують законну можливість для нострифікації їхніх наукових ступенів за спеціальністю «Богослов’я» в Україні.

«Своєю щоденною працею, участю в робочих групах з розробки державних стандартів богословської освіти, з підготовки інших матеріалів на замовлення державних органів управління освітою Український Католицький Університет, наші викладачі та студенти богослов’я внесли левову частку в процес визнання богослов’я в Україні. Цьому передували тривала праця зі студентами та викладачами, нагромадження досвіду, а також кадрових, навчально-методичних, бібліотечних, матеріально-технічних ресурсів», — зазначив проректор УКУ.

Як інформує прес-служба УКУ, він також наголосив, що визнання богослов’я науковою дисципліною «важко уявити без активної солідарності дуже багатьох людей в Україні та за її межами — керівників вищих навчальних закладів та їхніх факультетів, провідних інтелектуалів, державних службовців».

«Ця дійова солідарність і небайдужість є найкращою запорукою повноформатного й незворотного повернення богослов’я та богословів у публічне життя української освіти і науки», — додав Тарас Добко.